Tot nu toe is de maand juli vrij droog verlopen. Donderdag en vrijdag komt daar op sommige plaatsen verandering in. Juist de oostelijke gebieden die op dit moment als de droogste van Nederland bekend staan, maken hier kans op.
Inmiddels is het neerslagtekort in het oosten van Nederland opgelopen tot een tekort van meer dan 200 mm. En juist in deze regio's worden met name vrijdag in de loop van de dag talrijke buien verwacht met kans op wateroverlast.
Onstabiele atmosfeer
Een lagedrukgebied in de omgeving van Nederland levert op dit moment wisselend bewolkt weer. Daarnaast is er een vrij onstabiele atmosfeer boven ons. Vrijdag breekt zo nu en dan de zon door, maar in de onstabiliteit van de lucht ontstaan zeer gemakkelijk buien. De verwachting is dat de buien van west naar oost over het land zullen gaan trekken.
Buienstraat
In de loop van vrijdagmiddag zal de activiteit van de buien gaan toenemen door de vrij warme temperaturen (20-23 graden) en daarbij is er ook kans op onweer. Er zullen buien zijn die door de zwakke tot matige westenwind in een zogeheten 'buienstraat' over bepaalde regio's van het land trekken. Dit heeft als gevolg dat er plaatselijk veel regen verwacht wordt met wateroverlast. Neerslagsommen van 8 tot 25 mm zullen niet ontbreken, maar plaatselijk kan er meer dan 40 mm water naar beneden vallen. Weerplaza meldt dat deze laatste hoeveelheden normaal slechts een tweemaal per jaar voorkomen. Echter meldt WeerOline dat hoeveelheden van meer dan 50 mm verwacht kunnen worden. Het valt niet precies te zeggen hoeveel regen er komt, maar dat het plaatselijk om grote hoeveelheden kan gaan is wel duidelijk.
Totale verwachte neerslag voor donderdag en vrijdag (bron: WeerPlaza)
Verandelijk karakter van de buien
Echter, het weerbeeld is vrij verandelijk. Hierdoor moet wel rekening gehouden worden dat het karakter van de buien lang niet overal hetzelfde zal zijn. Er zullen regio's zijn die het vrijdag droog houden, terwijl het een paar kilometer verderop met bakken uit de lucht kan komen. Wat wel zeker is, is dat het westen de minste buien verwacht worden. Hoe verder naar het oosten, des te meer en hevigere buien er waarschijnlijk zullen komen. Ook vrijdagavond zijn er nog regen- en onweersbuien actief maar deze zullen geleidelijk gaan afnemen. Rond middernacht zullen de meeste buien het toneel verlaten hebben.
Droogte oosten snakt naar water
Ondanks dat de droge regio's in het oosten van ons land naar water snakken, is deze weersverwachting niet helemaal zo gunstig. Plensbuien zoals nu worden verwacht zullen niet effectief zijn want door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken is de bodem plaatselijk volledig uitgedroogd. Dit heeft als gevolg dat tijdens plensbuien het overgrote gedeelte van het neergevallen regenwater direct in sloten en de riolering zal verdwijnen.
Weekendverwachting
Na de natte vrijdag gaat een hogedrukgebied in het weekend het weerbeeld in ons land bepalen. De luchtdruk zal gaan stijgen want betekent dat het hele weekend zo goed als droog zal verlopen. Ondanks de aanwezigheid van het hogedrukgebied voert een noordelijke wind wel uitgestrekte wolkenvelden vanaf de Noordzee aan. Met name het westen zal hierdoor de zon minder vaak te zien gaan krijgen. In het zuiden maakt de zon het meeste kans om door te breken. Met een middagtemperatuur van 19 graden in Noord Holland tot 21 in het zuidoosten van het land is het fris voor de tijd van het jaar.
Zondag blijft de matige noordelijke wind koele lucht met wolkenvelden aanvoeren. De temperatuur zal zelfs nog een stap terug doen naar hooguit een 17 graden.
Na het weekend begint de nieuwe week aan de frisse kant. Het blijft in de eerste helft van de nieuwe week droog maar er zullen met regelmaat wolkenvelden van noord naar zuid over het land trekken. Op woensdag wordt het met een middagtemperatuur tussen de 21 en 24 graden de mooiste dag van de week.
Bron: WeerPlaza, WeerOnline