De droogte in Nederland houdt aan. Hierdoor is het neerslagtekort afgelopen week weer verder toegenomen. Deze week bedraagt het neerslagtekort 289 mm en dat is hoger dan het tekort uit het recordjaar 1976. Hiermee is deze week de droogste week ooit gemeten in Nederland. Hieronder vindt u een overzicht van de actuele droogtesituatie.
Watertekort in hoog Nederland
De hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland zijn volledig afhankelijk van neerslag voor hun watervoorziening. De droogte is in deze gebieden dan ook het meest voelbaar. De door de waterschappen ingestelde beregeningsverboden zijn essentieel om schade aan natuur zoveel mogelijk te beperken. De waterschappen wijzen de gebruikers erop deze verboden na te leven.
Verzilting in laag Nederland
In laag Nederland wordt water aangevoerd via de Rijn en de Maas. De wateraanvoer via de Rijn is in de afgelopen week gedaald. Omdat er elders in Europa regen is gevallen, is de verwachting dat deze aanvoer de komende week licht zal toenemen. Voor de lange termijn is de verwachting dat de wateraanvoer via de Maas zal dalen. De grote watervoorraden in het westen, zoals het IJsselmeer, zijn nog op peil.
Doordat er minder zoetwater wordt aangevoerd door de rivieren stroomt er meer zout water Nederland binnen. Te zout water is schadelijk voor natuur en bijvoorbeeld de boom- en bollenteelt. Om het proces van verzilting zoveel mogelijk tegen te gaan, laten Rijkswaterstaat en de waterschappen via de Kleinschalige Wateraanvoervoorziening (KWA) extra zoet water het westen in.
Verslechterde waterkwaliteit
De waterkwaliteit is in de afgelopen week iets afgenomen. Dit is te zien in het toegenomen aantal meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte. De waterschappen geven hierdoor meer negatieve zwemadviezen af dan vorige week en raden recreanten aan om de website zwemwater.nl of de Zwemwater-app te raadplegen voor de meeste actuele informatie over de waterkwaliteit op officiële zwemlocaties.
Doorlopende dijkinspecties
De dijken en kaden die gevoelig zijn voor droogte worden voortdurend door de waterschappen geïnspecteerd. Rijkswaterstaat, de waterschappen, het KNMI en de provincies komen als Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling wekelijks bijelkaar en volgen de situatie op de voet.
Voor meer informatie, zie hier voor de Droogtemonitor: > Droogtemonitor
Bron: UVW