WeerPlaza vindt het een zorgwekkende situatie nu het oosten van ons land opnieuw met grote droogte te maken heeft. Het AD meldt dat weerman Ben Lankamp het jaar 2018 een extreem en zeldzame situatie vond, terugkijkend op de droogte die het grootste gedeelte van Nederland in de greep hield. Echter zit een deel van Nederland op dit moment al op het zelfde droogteniveau als dat vorig jaar het geval was.
De droogte die op dit moment weer parten begint te spelen zit voornamelijk in het oosten van Nederland. Het AD meldt dat de gevolgen van de droogte in delen van de Achterhoek en Twente nu al zichtbaar beginnen te worden. Dan gaat het over bruinogende grasvelden, halflege sloten en gewassen die er slap bij staan. Maar ook de grondwaterstand is alweer lager dan normaal het geval is. Volgens het AD heeft men in Oost-Nederland al de nodige maatregelen getroffen. Zo mag er in een aantal regio's geen oppervlaktewater meer gebruikt worden voor irrigatie etc.
Ben Lankamp tegen het AD: "Het is prettig voor de vakantiegangers die in eigen land blijven maar voor de natuur is het afzien. Helemaal gezien het feit dat de natuur zich nog moet herstellen van de droogte van vorig jaar."
Partijen trekken aan de bel
Het AD geeft in het artikel ook aan dat WeerPlaza niet de enige partij is die melding maakt over de droogtesituatie van dit moment. Zo sprak waterschap Rijn en IJssel onlangs ook over de penibele situatie die er in de Achterhoek is. Het waterschap heeft aangegeven dat er duidelijk een groei is te zien in het aantal beken die droog komen te staan. Het waterschap heeft daarnaast al de nodige maatregelen getroffen. Zo zijn de stuwen hoger gezet en duikers op tientallen plaatsen afgezet om te zorgen dat het water in de sloten blijft staan.
Neerslagtekort
"Het zou mij niet verbazen als er binnenkort ook weer beregeningsverboden van kracht zullen gaan worden", zo geeft Lankamp bij het AD aan. WeerPlaza heeft berekeningen gemaakt en hieruit kan geconcludeerd worden dat het neerslagtekort op dit moment al 150 tot 180 mm bedraagt. Dit terwijl dit in normale situaties gedurende de zomermaanden rond de 50 tot 100 mm ligt.
Het AD geeft aan dat het neerslagtekort de komende tijd alsmaar forser zal gaan toenemen. Dit om het eenvoudige feit dat er nauwelijks tot geen regen wordt verwacht. Hoewel de situatie nu in Oost-Nederland zorgelijk begint te worden durft Lankamp nog niet te zeggen dat we de zomer van 2018 zullen gaan herhalen. Lankamp: "Eén ding is wel zeker, met een paar flinke stortbuien zullen de droogteproblemen in het oosten van het land niet zomaar weg zijn. Daar is echt meer regen voor nodig."
Grond- en oppervlaktewatergebruik
De droogtesituatie in de zomer van 2018 was zo extreem dat vele agrariërs in de Achterhoek geen water meer uit de sloten en beken konden halen. Ook in kwetsbare natuurgebieden mocht geen water meer opgepompt worden ter gebruik van irrigatie. Op dit moment mag er het grond- en oppervlaktewater nog gebruikt worden, al moet dit wel bij de desbetreffende waterschappen gemeld worden, aldus het AD.
Bron: AD