Op basis van modelberekeningen meldt Weerplaza dat de periode van droogte voorlopig niet zal gaan wijken. Volgens het weerbureau blijft het tot minstens eind volgende week vrijwel overal droog. Met als gevolg: een verder oplopend neerslagtekort.
De gevolgen van het warme en droge weer blijven niet achterwege. Volgens een woordvoerder van Weerplaza stijgt de kans op natuurbranden aanzienlijk en in het zwemwater neemt de blauwalg alsmaar toe. "Door de alsmaar aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig om een watertekort te voorkomen. Slechts in de zomer van 1976 was het neerslagtekort groter. "Het is heel normaal dat er in de zomer een neerslagtekort plaatsvindt. Meestal ligt dit tussen de 50 en 100 mm. Nu is het tekort echter al opgelopen tot gemiddeld 161 mm over heel Nederland bezien, en in sommige regio's is de 200 mm grens al overstegen", meldt Nu.nl.
Nu.nl meldt dat de zomer meer gevolgen zien. Zo is vanwege de hoge temperaturen een popfestival in Rhenen afgelast en mogen boeren in Noord-Brabant en Gelderland (Veluwe) geen oppervlakte water meer uit sloten, kanalen of beken gebruiken om te sproeien. Hier ligt een verbod op en bij overtreding riskeert men boetes. Daarnaast worden er ook al meerdere dijken express natgehouden om te voorkomen dat de (met name) kleilagen gaan scheuren met als gevolg dat de dijken kunnen bezwijken.
Zuinig
Waterschappen, Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roepen iedereen op om vooral zuinig te zijn met water. Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanpak van problemen door de droogte. Dit meldt Nu.nl.
Zout water
Door de droogte komt zout water omhoog bij de Vinkeveense Plassen, het natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden in de buurt. Dit brakke kwelwater is schadelijk voor de landbouwgrond en het ecosysteem. Daarom plaatst waterbeheerder Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht woensdag een noodkering.
Nu.nl meldt dat deze noodkering ervoor moet gaan zorgen dat het zoute water niet verder de kwetsbare gebieden in kan stromen. In plaats daarvan wordt water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal binnengelaten. De tijdelijke kering komt achter de Westveensebrug over de Heinoomsvaart in het dorp Woerdense Verlaat. Hij blijft liggen zolang de droogte aanhoudt.
Deze noodkering heeft als gevolg dat boten niet meer door de Heinoomsvaart naar de Vinkeveense Plassen kunnen varen.
Boeren
De belangenorganisatie voor de landbouw LTO verwacht dat boeren die hun land en gewassen niet mogen besproeien te maken gaan krijgen met een verminderde oogstopbrengsten.
Een zegsvrouw van LTO benadrukt dat boeren altijd al afhankelijk zijn van het weer. "Waar ze kunnen beregenen, is de situatie goed onder controle. Daar waar dat niet kan of niet mag, lopen de fysieke opbrengsten van gewassen naar verwachting terug. Het wordt spannend nu."
Wat de financiële schade door droogte voor de boeren gaat inhouden is volgens LTO nog moeilijk in te schatten. Als het totale aanbod van hun producten kleiner wordt, kunnen de prijzen voor landbouwproducten als groente en fruit stijgen waardoor de omzetderving uiteindelijk meevalt, zo meldt Nu.nl.
Bron: Nu.nl