Hoewel het in een groot deel van Nederland op dit moment nog grijs en zwaar bewolkt is, blijft een aanstaande weeromslag niet meer lang uit. In het zuiden en oosten van het land is de bewolking inmiddels al gebroken en is het zonnig. In de loop van de dag zal de zon in het westen en noorden steeds vaker gaan doorbreken. De temperatuur zal daarmee rap oplopen en ook de komende dagen zal het steeds warmer gaan worden.
Een hogedrukgebied boven Noord Europa zorgt ervoor dat Nederland de komende dagen een noordoostelijke wind te verwerken krijgt. Deze wind ligt aan de basis van de aanvoer van droge en vooral warme lucht richting ons land.
Woensdag 27 juni begint de dag grijs en zwaar bewolkt maar op vanuit het zuiden breekt op steeds meer plaatsen de bewolking. In de zon kan de temperatuur oplopen van 17 tot plaatselijk 27 graden in het zuiden. Dit is de overgang naar het zomerse weer. Donderdag 28 juni zal een stralend en zomers warme dag worden, met 22 graden op De Wadden, 26 graden in het binnenland tot 29 graden in het zuiden.
Lokale hittegolf mogelijk
In de loop naar het weekend blijft de zomer op de troon zitten. De zomerzon blijft volop schijnen en het blijft aanhoudend droog. Vrijdag 29 juni zal de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug doen, maar dit duurt niet lang. Vanaf zaterdag 30 juni stijgt de temperatuur opnieuw fors omhoog. Daarmee kan zondag in het zuiden de 30 graden gepasseerd gaan worden.
In de loop van volgende week zijn de voorspellingen nog vrij onzeker. Het kan twee kanten op gaan. Maandag zal opnieuw een tropische dag worden met plaatselijk een kwik dat kan oplopen tot 32 graden. In de loop van de dag kunnen er lokaal enkele onweersbuien gaan vallen waarmee het zal gaan afkoelen. Het zomerweer kan echter ook aan blijven houden met als gevolg dat het tot ver in de nieuwe week tropisch blijft. Hiermee stijgt de kans in het zuiden en oosten van het land op een regionale hittegolf. Momenteel ligt de kans hier op op 40%. Houdt als melkveehouder daarom ook extra rekening met uw vee!
Kortom, het wordt, ondanks dat men ook regen kan gebruiken, voor de melkveehouders ideaal weer om te gaan inkuilen of hooien. Dit terwijl hun collega's de akkerbouwers voorlopig nog op een houtje moeten blijven bijten. De aardappelvelden en graanvelden snakken naar water en voorlopig lijken de regenkansen erg klein.
Juni verloopt kurkdroog
De eerste helft van 2018 verloopt aan de droge kant. Met een landelijk gemiddelde van 346 mm regen tegen 369 mm normaal, is het droog. Zoals we allemaal weten verloopt dit jaar tot nu toe met uitersten. Januari was een klets en kletsnatte maand met een bijzondere score van maar liefst 3 maal een storm. Februari werd daaropvolgend een rustige maar koude wintermaand, waarbij Koning Winter een paar keer hard terugsloeg. Vanaf april vloog de temperatuur rap omhoog en dat ging regelmatig samen met fikse regenbuien. Hiermee werd april een erg natte maand. Na april volgde het begin van een droge periode. Lokaal viel er regen door middel van zwaar onweer maar verder bleef de regen uit.
Vanaf juni blijft de regen helemaal achterwege. Sinds 1962 was het gemiddeld in Nederland niet meer zo droog geweest. In delen van zuid, west en midden Nederland verloopt de juni maand zelfs tot recordhoogte droog. Het KNMI in De Bilt meldt dat daar amper 12 mm regen is gevallen. Het is de afgelopen eeuw niet meer zo droog geweest in Nederland.
Bron: Weeronline, Buienradar