De broers Cor en Leo Mechielsen runnen in het Groningse Oldehove een bedrijf, dat rust op meerdere pijlers. In de eerste plaats het agrarische loonwerk. De tweede pijler is grondverzet. Verder doet het bedrijf aan transport, heeft het een machineverhuur, een autobedrijf en een op- en overslag.
Het bedrijf is in 1963 opgericht door opa Mechielsen, samen met vader Jan en zijn broer. Inmiddels zijn de zonen van Jan, Cor en Leo, eigenaren van het bedrijf. Er werken ongeveer 70 mensen, gerekend over alle takken. Daarvan zitten er zeven mensen op kantoor, zijn er drie uitvoerders en vier vaste monteurs. Leo stuurt intern de mensen aan en Cor doet voornamelijk de buitendienst, een goede taakverdeling. Leo Mechielsen: “Het is niet goed als je alle twee hetzelfde doet. Dan kom je in de problemen.”
Het agrarische loonwerk vormde destijds de basis en dat is nog steeds een belangrijk onderdeel binnen het bedrijf. Mechielsen doet werk voor zowel de veehouderij als de akkerbouw. Dat vraagt een groot machinepark. Leo daarover: ”We hebben ongeveer 30 trekkers, van de merken John Deere en Claas. Dat is zo bepaald door de aanwezigheid van de dealers en de kwaliteit van de machines. De John Deere-dealer zit bij ons in het dorp en dat is heel gemakkelijk als je een keer een technisch probleem hebt. We doen het meeste onderhoud wel zelf, maar soms moet je toch de dealer inschakelen. We werken met het loonwerk in een straal van ongeveer 15 kilometer rond het bedrijf. Dat is
voor de landbouw meer dan genoeg. Anders worden de rijtijden te lang. Voor de voederwinning hebben we de beschikking over acht Schuitemaker-opraapwagens en drie Claas- hakselaars. We persen niet, geen rond, geen vierkant. Je kunt niet alles doen en als er niet veel vraag is, dan moet je niet investeren. We hebben met onze machines zo voldoende capaciteit. En als iemand toch beslist wil persen, dan huren we iemand in. Het vastrijden doen we voornamelijk met shovels. Dat is historisch zo gegroeid, op wens van de klanten. We hebben uiteraard wel een aanrijtrekker, voor de klanten die dat willen.”
Werk in de suikerfabriek
Leo vervolgt zijn verhaal over de oogstwerkzaamheden: “Als de omstandigheden tijdens de maisoogst erg slecht zijn, dan kunnen we met twee rupsdumpers de mais toch van het land krijgen. We hebben een speciale maisopbouw voor de dumpers. Deze rupsdumpers gebruiken we ook in het grondverzet, in moeilijk begaanbaar terrein. Voor de graanoogst hebben we vier combines, ook van Claas. De bieten rooien we met twee Big Six rooiers van Agrifac en een getrokken Grimme Rootster. We hebben de ervaring dat de vraag naar deze lichte machine zeker
niet afneemt. We zitten helemaal niet in de aardappels. Hier in de omgeving wordt vooral pootgoed geteeld en dat oogsten de akkerbouwers liever zelf. Wij hebben twee vijfschaar ploegen. In het najaar komt een trekker op speciale ploegbanden en die ploegt dan vrijwel de hele nazomer en herfst.
In de mest werken we met drie sleepslangsystemen. De Schouten-pompunits hebben we volgens onze eigen wensen laten bouwen. We rijden uit met Vervaet-driewielers, met een kleine buffertank en zwaaiarm. Daarnaast rijden we mest met twee getrokken tanks met aangebouwde bemesters. Grote zelfrijders vinden we in deze regio eigenlijk niet. Het is allemaal kleigrond en voor een deel ook nog erg zwaar. Die is gevoelig voor verdichting. Voor de vaste mest hebben we twee Samson- strooiers. Tegenwoordig staat dit type strooier, met diep liggende bak en grote wielen, sterk in de belangstelling. Wij werken er al ongeveer tien jaar mee. We hebben 28 hectare grond in beheer, die we gebruiken voor akkerbouw. In de bietencampagne draaien op de fabriek in Groningen continu twee 35-tons shovels voor de opslag van de bieten en het vullen van de bunker. In het weekend draaien er zelfs vier shovels, omdat er dan geen aanvoer van bieten is. Verder lossen we ook drie schepen met bieten per week. En we hebben er een drieassige Stronga-kieper lopen, waarmee we perspulp naar de vergisters brengen.”
Het hele bericht en andere berichten zoals deze lezen? Vraag dan een proefabbonement aan!