De periode waarin maïs zijn eerste ontwikkeling doormaakt komt snel dichterbij. Om een optimaal startereffect te creëren ontwikkelde Greenfields Adjuvants Profal Multix, een bladmeststof met startereffect en een uitstekende bodemwerking. “Wij denken dat door het gebruik van Profal Multix het mogelijk is om binnen enkele jaren een droge stof opbrengst van 25 ton te kunnen realiseren”, aldus Theo Ketels van Greenfields Adjuvants.
Proefvelden
Het product is voortgekomen uit ervaringen in de praktijk. “Nieuwe bemesting-strategieën zorgen ervoor dat wij verder zijn gaan zoeken naar mogelijkheden om het rendement van de maïsplant te optimaliseren. Door out-of-the-box te denken zijn Pieter Betrams, Ron Cox en ik terechtgekomen bij technieken uit de glastuinbouw. Pieter is vroeger in die sector werkzaam geweest en was bekend met de werkingen. Dit hebben wij gezamenlijk uitgewerkt bij Agrotechnics Nederland BV, het bedrijf dat Pieter had opgericht. Door samenwerking te zoeken met de Rijksuniversiteit Wageningen zijn er proefvelden gezaaid. De universiteit heeft hiervan een analyse gemaakt en daaruit bleek dat het ‘een significant werkend middel’ is. Die titel wordt alleen meegegeven als er in de werking voldoende verschillen zijn ontdekt in vergelijking met onbehandelde planten.
De bevindingen van de universiteit worden ondersteund door onafhankelijk onderzoek door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO). Dit bedrijf richt zich op co-innovaties met partners uit landbouwsectoren, wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Ook bevindingen op demovelden in Vredepeel (Limburg) bevestigen de positieve invloed van Profal Multix. “De oogst van de proefvelden is door studenten van de Universiteit Wageningen geanalyseerd op voedingswaarde en opbrengst. De opbrengst van maïsplanten die met Profal Multix waren behandeld werden als significant beter aangemerkt. Wij verwachten dat op koude/natte percelen het verschil in de eindresultaten nog groter zullen zijn dan bij de proeven die gedaan zijn op de zuidelijke Limburgse zandgronden”, aldus Theo Ketels.
Verantwoordelijkheid
Agrotechnics Nederland BV is de grootste particuliere distributeur van maïszaden in Nederland en voelt zich daarom ook extra verantwoordelijk om met name aan de teeltkant een positieve bijdrage te leveren. Ketels: “Aan de kweekkant is al ontzettend veel winst behaald door genetische optimalisatie. De ontwikkelingen tijdens de teelt staan eigenlijk al jaren stil. Wij zijn de eerste partij die dit op grote schaal stimuleert.” Die stimulans kost natuurlijk wel geld: “Er is speciaal voor dit project een budget vrijgemaakt juist vanwege ons verantwoordelijkheidsgevoel richting de branche. We luisteren hierbij ook heel goed naar de loonwerker. Die weet op welke percelen de maïs een trage start maakt of rode verkleuring heeft. Die kleur kan duiden op sporentekort. Wij zijn pas tevreden als wij 90% van de mensen kunnen laten zien dat ze met ons product meer opbrengst uit eigen teelt kunnen halen. Wij merken nu al ontzettend veel enthousiasme bij onze klanten. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het blijven doen zoals het altijd al gedaan is, maar voor het overgrote deel beseffen de boeren heel goed dat we zuiniger moeten zijn op onze gronden en dus moeten zorgen voor bodemoptimalisatie. Percelen die zijn uitgehold of opgedroogd, een slechte structuur en lage PH-waarde hebben moet eerst worden gerepareerd. Daar helpt Profal Multix niet op, maar zal eerst hersteld moeten worden. Optimalisatie van gronden duurt ongeveer 3 tot 5 jaar”, vertelt Ketels.
Toekomstperspectief
Profal Multix bevordert de groei van de maïsplant en zorgt voor een hogere droge stof opbrengst, hetgeen al tijdens het hakselen gemeten kan worden: “Boeren en loonwerkers zoeken naar oplossingen binnen de wettelijke grenzen om tot maximale benutting van meststoffen te komen. Het is een bladmeststof met een zeer goede bodemwerking (waardoor bijvoorbeeld ook stikstofverlies door nitrificatie vermindert wordt, red.). Het zorgt daarnaast nog voor een betere verteerbaarheid dus is in alle opzichten ideaal.
Het bedrijf merkt dat er vanuit de branche zeer positief gereageerd wordt op de innovaties voor de maïsteelt. Reden te meer om het initiatief nog verder uit te breiden. Ketels: “Momenteel zijn we bezig om testen uit te voeren of het mogelijk is om het seleniumgehalte van de maïsplant te verhogen door selenium met kobalt (Profal SE+) later aan te brengen.”
Het experiment met selenium staat nog in de kinderschoenen dus de exacte doseringen en het tijdstip van toepassing zijn nog niet bekend. Hierover hoopt het bedrijf binnenkort meer details bekend te kunnen maken.
Meer informatie
Profal Multix
W.: www.profalmultix.nl/dealer