Waar sommige maispercelen met amper kolfontwikkeling al vroegtijdig zijn geoogst, staat op andere percelen een enorm massaal gewas met volle kolven af te rijpen. Onder de deelnemers aan de MaisChallenge, 42 jonge maistelers uit heel Nederland, komt deze spreiding ook voor.
Dat werd duidelijk op de masterclass maisoogst en –bewaring, die afgelopen vrijdag plaatsvond in Laren.
Nederland Agrarisch Jongeren Kontakt
Het is de vierde keer dat het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en veredelingsbedrijf Limagrain de maisteelt op scherp zetten in een nieuwe editie van de MaisChallenge. Samen met de LG ruwvoerspecialisten en experts van Eurofins Agro werken de deelnemende telers dit keer aan een beter bodembeheer, het thema voor 2018. Het hele traject wordt gemonitord en beoordeeld, van de bodembewerking en zaaibedbereiding tot de uitgevoerde veldwerkzaamheden en het in- en uitkuilmagement. In deze laatste fase van de maisoogst kregen de deelnemers vrijdag advies mee omtrent het oogst- en inkuilmanagement. Met het LG lab werden hun meegebrachte maisplanten realtime geanalyseerd op drogestofgehalte en voederwaarde. De drogestofgehaltes liepen uiteen van amper 30% tot 41%.
Aandacht voor kuilconservering
Robin Wolf van Eurofins Agro benadrukte het belang van een goede bodemstructuur en organische stof, zeker in een extreem groeiseizoen als deze. Ook adviseerde hij de deelnemers extra aandacht de besteden aan hun kuilconservering, door de haksellengte goed af te stemmen op het drogestofgehalte en zetmeelaandeel en waar nodig een kuiltoevoegmiddel te gebruiken.
Productmanager Jan Roothaert van Limagrain ging daarop door en wees nog extra op het belang van goed aanrijden om broei zoveel mogelijk te voorkomen. Broei in maiskuilen is volgens hem een grote verborgen kostenpost op veel melkveebedrijven, zowel in verlies van voederwaarde en smakelijkheid van het ruwvoer als in aantasting van de diergezondheid, vruchtbaarheid en melkproductie.
Oogstplanning
Vervolgens verplaatsten de maistelers zich naar het nabijgelegen maisdemoveld, waar hun meegebrachte maisplanten ondertussen geanalyseerd waren met het mobiele LG lab. Na een demonstratie van het vaststellen van het optimale oogstmoment en een inkijkje in de uitdagingen voor 2019 (onderzaai of vroeger oogsten, de meerwaarde van de bio-coating Starcover nu het gebruik van chemische zaadcoatings wordt afgebouwd, ruwvoerzekerheid in een extreem groeiseizoen), kregen de deelnemers hun exacte drogestofgehalte en voederwaardecijfers mee.
Bron: IG Seeds.