Anno 2019 viert Kverneland zijn 140 jarig bestaan. Een mijlpaal voor een bedrijf dat groot geworden is met het vervaardigen van kwaliteitsvolle ploegen.
Door diverse overnames (Underhaug, Taarup, Maletti, Accord, Rau, Greenland Group,…) groeide Kverneland versneld door. In 2012 volgde dan de overname door Kubota.
De synergiën van deze samenwerking (o.a. implementatie Toyota Productie Systeem) maken dat de ingeslagen weg van continu verbeteren volop zijn uitwerking kent. Met een omzetstijging van 7% tot 504 miljoen euro in 2018 werd alvast de daad bij het woord gevoegd. In de aanloop naar de Agritechnica kwam Kverneland uit met een aantal nieuwe ploegseries, een nieuwe getrokken spuit (iXtrack T6), een nieuwe vlindermaaier, nieuwe Enduro (Pro) cultivatoren,… en vooral meer Isobuscompatibele werktuigen waardoor het werk preciezer gebeurt en de bestuurder ontlast wordt. Algemeen is geweten dat de beste afstellingen deze zijn waar de chauffeur niet dient naar om te zien.
Nieuwe ploegenseries knipogen naar de i-plough
Met de i-plough introduceerde Kverneland een aantal jaar terug een volledig Isobus aangestuurde ploeg. Met de komst van de nieuwe ploegseries 2300S, 3300S en 3400S worden nu een aantal typische kenmerken van de i-plough geïntroduceerd op voornoemde modellen. De nieuwe hoge ploegboom, de centrale verstelling van de voorscharen en de unieke transportoplossing zijn daar voorbeelden van. Door het draaipunt in de ploegkop te combineren met een multifunctioneel loopwiel gaat de ploeg de trekker perfect volgen zonder te gaan uitzwenken in bochten. Verder is het onderploegen van groenbedekkers en bv. maisstro een steeds luider klinkende praktijk vraag. Kverneland geeft daar invulling aan met de introductie van het aero-profiel. Zo neemt de bodemvrijheid toe tot 80 cm en is er een vlottere gewasdoorstroming door de vloeiende lijnen van de ploegboom. Ook het nieuwe ontwerp van de bladveren m.b.t. het gekende beveiligingssysteem is klantvriendelijker ontwikkeld aangezien nu veerbladen kunnen toegevoegd worden zonder het geheel te moeten ontspannen. De 2300S serie komt beschikbaar als 3 tot 5-schaar en is geschikt voor vermogens tot 240 pk. De 3300S komt als 3 tot 6 schaar voor trekkers tot 330 pk. Tenslotte is er de 3400S-serie, die als 5 tot 7-schaar zowel geschikt is om in de voor als on land te ploegen met trekkers tot 350 pk. Zoals voorheen blijft de klant de keuze hebben tussen een vaste of een variabele ploeg. Ook op het vlak van de risters is er met Nr. 38 een extra mogelijkheid. Zo kun je tot 35 cm diep gaan ploegen en door de verre doorkering kun je met dit rister ook 710 banden gebruiken. Bij de halfgedragen ploegen maakt de 6300S zijn opwachting.
Op de nieuwe ploegseries 2300S, 3300S en 3400S worden een aantal features van de i-plough geïntegreerd. Zo worden de nieuwe hoge ploegboom, de centrale verstelling van de voorscharen en de unieke transportoplossing overgenomen
Pendulaire maaiunits op Vicon Extra 787T
Iedereen kent wel de 10,2m brede vlindermaaier van Vicon die voorzien is van hydraulisch uitschuifbare maaiarmen. Naast dit topmodel komt Vicon nu met een 1,5m “smallere” vlindermaaier, de Vicon Extra 787T, die ideaal geschikt is voor de grotere melkvee- en loonbedrijven. De ogenblikken dat de omstandigheden ideaal zijn om te maaien, zijn dikwijls beperkt waardoor Vicon de klanten een ruimere productkeuze wil aanbieden. Niet iedereen heeft een op en top Isobus aangestuurde maaier nodig om zijn ding te doen. Ook constructeurs weten dat de
echte verkoopsaantallen elders liggen. Een typisch kenmerk van deze Extra 787T is de QuattroLink ophanging van de achterste twee maaiunits van 3,2m breed en voorzien van acht maaischijven. Door de maaiunits op te hangen met vier armen zijn deze zeer beweeglijk en perfect bodemvolgend. Als kneuzer worden de gekende SemiSwingkneusvingers gemonteerd. Vicon wil de gebruiker de vrije keuze laten inzake de bediening. In principe kan alles perfect via de hydrauliekventielen aangestuurd worden maar ook de ComfortControl joystick is beschikbaar. Met deze 8,75m brede maaier beschik je over een goed uitgeruste basismachine die met een handige 180 pk trekker vlot kan aangestuurd worden.
Een volledig Isobus aangestuurde vlindermaaier van 10,2m had Vicon al in zijn gamma. Nu komt daar de Extra 787T met een maaibreedte van 8,75m. Een functioneel model met QuattroLink-ophanging en SemiSwingkneusvingers. In principe alles wat je moet hebben om in combinatie met een 180pk trekker vlot werk te leveren.
Zelf secties programmeren op iXtrack T6
De behoefte naar meer capaciteit en efficiëntie is een vraag die uit de markt blijft komen. Kverneland speelt daarop in door met de iXtrack T6 een getrokken spuit aan te bieden met een maximale inhoud van 7.600 liter in combinatie met maximaal een 40m spuitboom. Eén van de meest aangename dingen is dat je zelf secties kan gaan programmeren en deze secties elektrisch kan schakelen per dop. Bovendien kan je dit combineren met variabele dosering op basis van taakkaarten. Wat die taakkaarten betreft, is het transfereren van data via sticks ook verleden tijd. In het nieuwe FarmCentre kunt u als landbouwer een taakkaart maken en deze draadloos overzetten naar het desbetreffende werktuig (bv. Viconweegstrooier of Kverneland-veldspuit). M.a.w.: het FarmCentre fungeert als de Cloud-oplossing van Kverneland voor alle werktuigen met een IsoMatch Tellus Pro. Een bijkomend voordeel is dat je ook een overzicht hebt van waar welke machines in het veld aan het werk zijn. Dergelijk fleetmanagementpakket wordt pas echt interessant indien je als loonwerker vervolgens uw facturen automatisch kunt genereren. Die richting wil Kverneland ook duidelijk inslaan want data hebben maar zin als ze toegevoegde waarde creëren.
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit vakblad deloonwerker.nl. Wilt u meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op vakblad deloonwerker.nl!
Auteur en foto's: Lieven Van den Berghe