De zon is nog niet op en er hangt een dichte nevel boven de velden. Toch moet de oogst worden binnengehaald – ook al is het zicht slecht. Komt dat je bekend voor? Natuurlijk, voor agrariërs hoort dit er gewoon bij! Waar het op aan komt, is de optimale verlichting. Je hebt goede werklampen nodig! Maar welke selectiecriteria zijn hierbij van belang? Hier is een leidraad!
1. Alles goed zichtbaar! Kies de juiste verlichtingstechnologie voor werklampen in de landbouw
Agrariërs zijn met hun machines vaak aan het werk op tijden dat het licht allesbehalve optimaal is. Een perfecte verlichting van het werkgebied is voor een hoge productiviteit en arbeidskwaliteit daarom absoluut noodzakelijk. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende verlichtingstechnologieën. Bijvoorbeeld halogeen. Halogeen is een bewezen technologie met als groot pluspunt dat de lampen gemakkelijk vervangen kunnen worden. Verlichtingstechnologie: led doet zijn intrede in de landbouw Veel gebruikers van landbouwmachines kiezen tegenwoordig echter voor de led-verlichtingstechnologie. Daar zijn redenen voor: een extreem lange levensduur, een minimaal energieverbruik en een hoge lichtopbrengst. Bovendien zijn led-werklampen – als ze worden ingebouwd in kwaliteitsproducten van bekende fabrikanten (zoals HELLA ) – bij uitstek geschikt voor gebruik onder zware omstandigheden, omdat ze zowel stof- als waterdicht zijn, een tegen trillingen kunnen en ook bestand zijn tegen extreme temperaturen en externe invloeden zoals steenslag.
Let bij led-lampen ook op dat ze een actief thermomanagement hebben: de werklamp wordt dan automatisch gedimd voordat hij oververhit raakt. Led-verlichtingstechnologie: kleurtemperatuur en verlichting zijn doorslaggevend! Led-werklampen hebben een hogere kleurtemperatuur dan halogeengloeilampen en zorgen zo voor een verlichting die op daglicht lijkt. Bij deze verlichting kan het oog kleuren gemakkelijker onderscheiden en wordt het minder snel moe. Je kunt je beter concentreren en beter werk leveren.
Omdat het menselijk oog zich automatisch focust op het lichtste punt van een oppervlak, is het belangrijk dat werklampen het werkgebied gelijkmatig verlichten. HELLA verlichtingstechnici ontwikkelen werklampen daarom zo, dat de lichtconcentratie in het nabije, gewoonlijk zeer sterk verlichte gebied wordt verminderd en naarmate de afstand groter wordt, constant toeneemt. Hierdoor is de lichtverdeling homogener. De lichtverdeling van HELLA led-lampen kun je in onze Eliver-tool online testen: www.hella.com/eliver! Overigens kunnen halogeen en led ook prima worden gecombineerd. Je vervangt defecte halogeenwerklampen gewoon door nieuwe led-werklampen – maar het liefst wel altijd per paar.
2. Alles schoon? Let op de IP-beschermingsgraad van werklampen voor de landbouw
Je werkt ook bij slechte weersomstandigheden. Daarom moeten de juiste werklampen ook het een en ander aan kunnen. Ze moeten de juiste IP-klasse hebben. De IP-beschermingsgraad geeft aan in hoeverre de elektrische uitrusting van voertuigen, waartoe ook werklampen behoren, beschermd is tegen bepaalde omgevingscondities zoals stof of water. Dat betekent in de praktijk dat de werklampen niet alleen beschermd moeten zijn tegen guur weer, maar ook tegen agressieve stoffen – en dat ze probleemloos gereinigd moeten kunnen worden. Voor landbouwmachines kun je het beste kiezen voor IP-beschermingsklasse IP6K9K. Want dat betekent dat ze ook zonder problemen gereinigd kunnen worden met een hogedrukreiniger. Ook belangrijk is dat nieuwe werklampen een goede elektromagnetische compatibiliteit (EMC) hebben. Zo kunnen andere elektronische apparaten niet worden gestoord door het gebruik van de lampen.
3. Geef ze de ruimte! Controleer de beschikbare montageruimte voor lampen op landbouwmachines
Houd bij de keuze van de lampen ook altijd rekening met de constructie van het voertuig: ook kleine werklampen produceren warmte. Om storingen in de werking te voorkomen, is het belangrijk dat er rondom de werklampen voldoende montageruimte beschikbaar is. In verband hiermee nemen we bij HELLA overigens in onze productbeschrijvingen bij iedere werklamp lijntekeningen op met exacte aanduidingen in mm, zodat je beter kunt plannen.
4. Veiligheid voor alles: controleer of werklampen voor de landbouw zijn goedgekeurd voor het transport van gevaarlijke stoffen
Als je regelmatig agressieve of potentieel gevaarlijke stoffen transporteert, moeten je werklampen voldoen aan speciale wettelijke voorschriften. Let daarom op dat ze zijn voorzien van het betreffende symbool: een ruit met daarin een vlam. Dat betekent dat deze producten zijn goedgekeurd voor montage op transportinrichtingen die voldoen aan de bepalingen van de GGVS/ADR B Rn 10251 en Rn 11251 voor elektrische uitrusting in Duitsland of aan de overeenkomstige voorschriften die in jou land van toepassing zijn.
5. Kies de juiste montageposities voor de werklampen
Er zijn tal van mogelijke montageposities. Zo kan afhankelijk van het voertuig en je wensen en behoeften naast het werkgebied rondom het voertuig bijvoorbeeld ook het achterste gedeelte van de machine, de opstap, het voertuiginterieur, de zijkant of het voorveld worden verlicht.
6. Hoe flexibel moet de nieuwe lamp zijn? Let bij specifieke eisen op de extra’s
Moet je met jouw machine vaak wisselende werkoppervlakken verlichten of is het voor jouw lampen belangrijk dat ze zijn uitgerust met een draaibare voet of een beugel voor vierpuntsbevestiging? Wanneer de werklamp buiten de bestuurderscabine in- en uitgeschakeld moet worden, is het handig als de lamp een ingebouwde schakelaar heeft.
7. Waar ligt de focus? Combineer werklampen voor een perfecte verlichting
De vraag welke verlichting de beste is, is complex: naast de gewenste lichtopbrengst is het voor het resultaat ook belangrijk of de verlichting laag of hoog wordt gemonteerd en met welke hellingshoek dit gebeurt. De meeste werklampen zijn verkrijgbaar als lamp die de directe omgeving verlicht, of als lamp die in de verte schijnt. Om een optimale en homogene verlichting te verkrijgen, is het goed om deze beiden mogelijkheden te combineren. Bij de montage is het belangrijk je ook bezig te houden met de hellingshoek en de mogelijkheid van de verschillende lampen om ze opzij te draaien. Let op dat het werkgebied optimaal wordt verlicht en dat dit zonder strepen gebeurt. Wij hopen dat dit kleine overzicht je helpt om een beslissing te kunnen nemen. En we zijn natuurlijk blij, als je ook ons assortiment nader bekijkt: