Dit jaar is het 75 jaar geleden dat John Deere de eerste zelfrijdende maaidorser introduceerde. Vandaag de dag levert de fabrikant drie modellen waarvan we de T-serie nader onder de loep nemen.
John Deere T-serie
Het albasten jubileum (75 jaar) is een mooie aanleiding om één van de John Deere maaidorser series in de kijker te zetten: de T-serie. Zelf refereert John Deere naar de T-serie als vijftigtons maaidorser. De grotere S-serie noemt het een 75-tons maaidorser en de nog niet zo lang geleden geïntroduceerde X-serie wordt tot de 100-tons klasse gerekend.
De T-serie mag momenteel dan de kleinste serie zijn die uit de John Deere fabrieken in onder meer Zweibrücken (Duitsland) rolt, het is voor de Benelux wel de belangrijkste.
Maaidorsers sinds 1927
Het is overigens niet alleen het jaar 1947 waarin John Deere het zelfrijdende model 55 presenteerde, dat voorkomt in de geschiedenis van haar maaidorserproductie. De oorsprong van de fabriek in Zweibrücken ligt namelijk in 1863 toen Christian Wery er een fabriek voor de productie van landbouwmachines opende.
Door overnames van Heinrich Lanz AG uit Mannheim in 1916 en John Deere in 1956 komt de fabriek in handen van John Deere. In de tussentijd, in 1927, ontwikkelde de fabrikant de eerste getrokken maaidorser die – vreemd genoeg – als typering Nummer 2 meekreeg. Over vijf jaar is er dus opnieuw een jubileum te vieren.
T-serie van John Deere belangrijkste model voor Nederland en België
De T-serie is dit jaar vijftien jaar op de markt. In 2015 volgde een nieuwe generatie en het huidige model is sinds 2018 leverbaar. Volgens Guus van Daele van de Nederlandse dealer GroeNoord is de T-serie, en dan met name de T 550 en de T 560 voor de Nederlandse markt, het belangrijkste model.
“Dat komt omdat de T 5 een model is met vijf schudders, een grote capaciteit en een goede graan- en strokwaliteit en tegelijkertijd is het een compacte machine die binnen 3,5 meter transportbreedte blijft. Dat is in de meeste akkerbouwgebieden gewenst omdat akkerbouwers en loonwerkers steeds meer op de weg zitten. In de grotere graangebieden in Europa is dat minder van belang en daar zien we de T 6 en de grotere S-serie dan ook meer.”
Bavo Vangoidsenhoven van de Belgische invoerder en verdeler Cofabel bevestigt dat ook in Vlaanderen dezelfde redenering opgaat. “Vooral de T 560 is daar populair. In Wallonië worden overwegend de modellen met zes schudders T 660 en T 670 verkocht. Vaak zijn die dan ook in Hillmaster-uitvoering en om de breedte van een zesschudder te beperken ook steeds vaker op rupsen.”
Talrijke maaiborden
Als klant heb je keuze uit talrijke maaiborden waaronder de 600X waarmee je dankzij het tot tachtig centimeter uitschuifbare maaibord kunt inspelen op veranderende omstandigheden. Verder is er nog het 600PF maaibord met doorvoerbandjes tussen messen en vijzel voor een constantere aanvoer in kortere, gelegerde of juist extra lange gewassen.
Een ander alternatief voor werkbreedtes groter dan 7,50 meter is het 600D bandmaaibord (draper) waarbij dwars achter de messen twee rubberbanden het gewas met de aren eerst naar de invoer brengen voor een nog gelijkmatiger invoer. Volgens Van Daele zijn de 600R maaiborden met vijzel niet alleen eenvoudig en toereikend voor verschillende graangewassen, maar ook betaalbaar en daardoor veel gekozen in combinatie met de T-serie.
Roestvrijstalen invoerplaten
De 600R modellen zijn er met werkbreedtes van 4,85 tot en met 10,50 meter en hebben allemaal roestvrijstalen invoerplaten. Dankzij de snelkoppeling voor hydrauliek en elektra en de bowdenkabel voor de maaibordvergrendeling hoef je bij het aan- en afkoppelen verder alleen de aftakas aan of af te koppelen.
Volgens John Deere heeft een 600R met een koolzaadmaaibord minder verliezen dankzij de grotere afstand tussen de messen en de vijzel. In tegenstelling tot het 600F maaibord heeft de 600R geen flexibele maaibalk.
Tekst: René Koerhuis, Seppe Deckx
Beeld: René Koerhuis, Seppe Deckx
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!