De trekker van maatschap Géron uit Mechelen glanst dankzij een wasbeurt na gedane arbeid. Uitgevoerd met contragewicht en de Amazone-kunstmeststrooier heeft de relatief nieuwe Case IH Puma 240 voor het Zuid-Limburgse akkerbouwbedrijf ook geschitterd bij het kunstmeststrooien op de heuvelachtige percelen. Norbert Géron is blij met de mechanische vliegende kiep van het akkerbouwbedrijf. De foto van de Case is verkozen tot Trekker van de maand september.
“Dit is een Case IH Puma 240. De trekker heeft een contragewicht voorop, omdat het net kunstmestkorrels had gestrooid. Het is vorig jaar juli aangekocht en uitgevoerd met gps, bandendrukwisselsysteem en cabinevering. Daarnaast is het volledig traploos. Ik werk er veel uren mee, dus wil dan graag comfortabel rijden. Meestal zet ik hem voor de spuit, maar ik gebruik hem ook voor transport en zaaiwerkzaamheden. Eigenlijk wordt deze trekker ingezet voor alle voorkomende werkzaamheden, net als de andere trekkers. Ik ben erg tevreden erover.”
Trouwe Case-berijder
“Op ons bedrijf rijden we al 46 jaar Case. We hebben ook wel andere merken geprobeerd, maar kwamen toch steeds hierop terug. Service is bij ons belangrijker dan de prijs, dus we gaan al die tijd al naar dezelfde dealer. Daarnaast hebben we nog een Puma 230 en een kleinere 844 S staan. Hiervoor hadden we een Puma 225, maar die was aan vervanging toe. De 240 was een bewuste keuze. Twee bijna identieke trekkers is namelijk handig voor het wisselen van onderdelen en banden.”
Zuidelijkste puntje van Nederland
“We hebben een akkerbouwbedrijf in Mechelen van om en nabij 100 hectare, waarvan 35 hectare aardappelen en 20 hectare suikerbieten. Op de overige percelen verbouwen we wintergranen en mais. We hebben zelf geen personeel in dienst. Ik heb zelf maar twee handen, dus we werken samen met een ander akkerbouwbedrijf. Deze foto is gemaakt door Cyril Jorissen, die af en toe bijspringt in drukke tijden bij mijn collega’s. Hij is zelf nog in opleiding en gek op tractoren, zoals wij dat vroeger ook waren.”
Van land tot aan huis
“Sinds de jaren negentig hebben we een groente- en fruitwinkel aan huis, dat Boerderijwinkel Géron heet. Samen met mijn vrouw en dochter verkopen we een breed assortiment van streekproducten: van onze eigen gewassen tot wijn, kaas en honing uit de omgeving. We proberen zoveel mogelijk streekproducten te verkopen met zo min mogelijk kilometers op de teller. Daarnaast maken we salades en maaltijden, die we leveren aan restaurants en aan huis. Het is ooit begonnen met een tafel in de schuur. Uit het dorp vroegen de mensen of ik fruit kon gaan verkopen en zo is de winkel ontstaan. Inmiddels hebben we een gedeelte van de werktuigenberging omgebouwd. Komend jaar gaan we de snijkeuken uitbreiden, want de vraag kant-en-klare producten neemt toe.”
Voor iedereen groente
“Dagelijks ben ik een halve dag in de winkel te vinden of breng ik bestellingen rond. Ouderen, die geen vervoer hebben, krijgen zo ook verse groenten op tafel. We doen dit als familie. Mijn dochter werkt voornamelijk in de winkel en later gaan we maar eens kijken, of ze ook het land op zal gaan met onze trekkers.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Cyril Jorissen