Akkerbouwer Izaak Oosthoek uit het Brabantse Zevenbergen had van te voren hoge verwachtingen van de Case IH Puma 150 CVX. De ervaringen met z’n voorganger, de 130, waren namelijk uitmuntend. Het afgelopen seizoen heeft de wendbare ‘allrounder’ zich meer dan bewezen. “Die twintig pk extra voel je direct. Met een volle kipper zit je sneller op snelheid, met de vierschaar in het veld trekt het lichter en met de 25 pk boost op transport heb je echt best wat power.”
Trots vertelt Izaak Oosthoek aan een geïnteresseerde wandelaar dat het ‘absoluut geen straf is’ om met de Case IH Puma 150 te werken. Het wrede uiterlijk door de motorkap valt veel mensen op. Het geeft de trekker een ‘agressief’ karakter, dat aantrekkelijk blijkt. Helemaal als de trekker schoongewassen op de lege bietenstortplaats tegenover het akkerbouwbedrijf staat te pronken. “De cabine is comfortabel, goed geveerd en met de luxe lederen stoel een genot om mee te rijden. Dat is belangrijk want een trekker is voor een akkerbouwer toch een tweede huis. Je maakt er zoveel uren mee.”
Voordelen bredere banden
De Case IH Puma 150 is afgelopen voorjaar door Oosthoek in bedrijf gesteld. Een voorraadmodel bij landbouwmechanisatiebedrijf Hamoen uit Ameide, waardoor de nieuwe trekker prijstechnisch gezien interessant was. Een ‘showroom-uitvoering’ met twee zogenoemde dubbelwerkende midmountventielen op de fronthef, extra brede voorbanden en nog meer extra’s. “Had ik niet voor een voorraadmodel gekozen dan had ik er waarschijnlijk ‘normale’ banden onder gezet. Ik ervaar nu toch wel de voordelen van de bredere banden. Je hebt meer trekkracht en draagvermogen. Bovendien kunnen grotere banden meer gewicht aan of lager in druk. Zo rijden we doorgaans met 1,3 bar op de weg, terwijl de druk tijdens het ploegen op 0,8 bar staat”, vertelt Oosthoek.
Case IH Puma
De teler uit Zevenbergen kocht in 2012 een Case IH Puma 130. Met 7350 uren in 8,5 jaar tijd (865 uren per jaar) op de teller werd het nu hoog tijd om op een bierviltje uit te rekenen wat voordeliger is: inruil of langer doorrijden. Door de goede ervaringen stond voor Oosthoek wel vast dat een eventuele nieuwe trekker opnieuw een Case IH Puma moest worden. Met de beschikbaarheid van het voorraadmodel bij Hamoen werd de keuze voor hem nog aanlokkelijker, alhoewel hij anders ook een Case IH Puma 150 had aangeschaft. “Als je na 8,5 jaar doorgaat, dan moet je ‘m ook afrijden, maar dan zul je ook weer tegen ditjes en datjes aanlopen. Met de fabrieksgarantie op de nieuwe trekker heb je ook drie jaren geen onverwachte kosten. Dat is ook een groot pluspunt.” De 130, die Oosthoek ook nieuw had aangeschaft, is toevalligerwijs via Hamoen door een collega-akkerbouwer in de buurt aangeschaft.
Alle werkzaamheden behalve spuiten
De akkerbouwer zoekt in ieder geval een allround trekker, die voor meerdere doeleinden ingezet kan worden. Zo teelt Oosthoek bieten, aardappelen, plantuien, winterwortelen en -tarwe. De trekker staat bovendien geregeld voor de Joskin-kipper “Ik ondersteun daarmee ook collega’s uit de omgeving. Niet als loonwerk, maar een stukje collegialiteit. Zo helpen zij ook bij mij in drukke tijden.” De Case IH Puma 150 wordt daarnaast ingezet voor werkzaamheden als het ploegen met een Lemken vierscharige ploeg, het poten en frezen van aardappelland, het bewerken van bietenland met een Steketee-eg, tarwe-spit-zaaien in één werkgang en nog veel meer. “Eigenlijk doen we er alle werkzaamheden mee behalve spuiten. Daar hebben we een Case IH Maxxum 5130 uit 1995 voor.”
Het areaal van Oosthoek kenmerkt zich door zavel- tot kleigrond. “Op de zwaardere grond heb je ook met 150 pk de handen vol met een vierscharige ploeg. Daar heb je met vijftien- tot zestienhonderd toeren de volledige pk’s wel nodig. Daarentegen hebben we ook lichte gronden waar je eventueel een vijf- of een zesschaar moeiteloos door de grond trekt. De bodemomstandigheden verschillen van polder tot polder.”
Allround akkerbouwtrekker
Vóór de Puma 130 had Oosthoek een Maxxum 125. Een hele lichte uitvoering, waarmee de akkerbouwer merkte dat die aan z’n limiet zat. “Eigenlijk aan de te lichte kant dus, qua bouw en eigen gewicht. De Maxxum 125 liep echt op z’n tenen. Met onze werkzaamheden zou die gewoon geen leven lang mee gaan.” De Puma 130 was daarmee een stap vooruit, al scheelt het in pk’s misschien niet bar veel. “Ik had bij Hamoen al eens door laten schemeren dat we zaten te wachten op het nieuwste model. De 150 is nu de lichtste uit de Case IH Puma-serie. Toch heb je twintig pk meer. Het is een echte allround akkerbouwtrekker.
Wendbaar op de kopakker. Ook met de gedwongen gestuurde kipper draai je overal scherp in. Alles zit in de geveerde cabine op de juiste plek. De bediening is super eenvoudig en door de automatische functies hoef je niet veel handelingen te verrichten. Ook is het fijn dat het dashboard in de rechter cabinestijl is verwerkt, wat als voordeel heeft dat je in het donker niet volledig in het licht zit te kijken.”
Naar eigen zeggen heeft Oosthoek met de Puma 150 een goed eerste seizoen gedraaid. “De 130 was ook een fijne trekker, waar we alles mee deden. De 150 heeft de verwachtingen waargemaakt. Voordeel is dat de Case IH Puma nooit gekke dingen laat zien, is mijn ervaring. Het scheelt bovendien dat we met Hamoen Hoeven een goede sterke dealer, zonder negen-tot-vijf-mentaliteit, in de buurt hebben.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries