Mestkorrels onder het zaadje afleveren. Met FertiSpot heeft Amazone een doseringssysteem ontwikkeld dat de meststoffen met het zaaien op de juiste plek in de rij brengt.
Amazone ziet de techniek, die op de meest recente Agritechnica in Hannover werd gepresenteerd, als verbetering van de ‘DoubleShoot’-methode. De traditionele manier van zijdelings afzetten van een strook kunstmest, iets onder het zaad, mist effect omdat de plant de voedingsstoffen niet volledig opneemt en gebruikt. Wortels bereiken de gebieden pas in een later stadium waardoor de mest kan afspoelen.
Overdruk als basis
FertiSpot gaat hand in hand met de introductie van de Precea-precisiezaaier. Overdruk is de basis van de nieuwe zaaitechniek. Het zaad wordt onder luchtdruk door een trechter voor schijf gelegd. Vervolgens wordt het met hoge snelheid via afstrijkvingers de grond in geschoten. Met een SmartControl is het proces volledig geautomatiseerd en maakt het optimaliseren eenvoudig.
De kunstmeststroom wordt in een doseerunit samengedrukt door een snelle schoep met een kunststofvinger. De mestkorrels worden in porties aan de kout geleverd. Onder luchtdruk worden de voedingsstoffen gedoseerd via de uitstroomopening precies op de juist plek onder de wortel gebracht.
Besparing van meststoffen
Amazone stelt dat uit onderzoek bij de Technische Universiteit van Köln is gebleken dat de FertiSpot-methode een kwart besparing van meststoffen oplevert, bij een vergelijkbaar opbrengst niveau. Hierbij zijn de voordelen voor arbeid en milieu niet meegenomen.
FertiSpot. Het principe:
- Kunststofkorrels worden door middel van standaard dosering met een slang in het FertiSpot-unit gebracht.
- De portioneringsvleugel, aangedreven door een elektrisch motortje, draait sneller in de rondte dan de korrel binnen komen vliegen. De rotatiefrequenties liggen tussen de 7 en 40 Hertz
- Tijdens een rotatie van het vleugeltje worden de mestkorrels verzameld en als portie samengevoegd.
- De meststoffen verlaten de FertiSpot-unit onder luchtdruk richting de kouter
Dit betreft een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Amazone en Farmstore