Door de hevige regenval in de afgelopen maanden en de extra werkzaamheden die worden veroorzaakt door het ruimen van stormhout komt een goede uitvoering van de houtoogst ernstig in het gedrang. De bosbouwondernemers doen een dringend beroep op de boseigenaren om in goed overleg te komen tot meer flexibiliteit in opleveringsdata.
Op teveel plaatsen kan door de nattigheid niet worden gewerkt. Het is simpelweg té nat om op een bosbouwkundig verantwoorde manier, zonder insporing in de houtopstanden en zonder schade aan wegen en paden het werk goed uit te voeren. Dat is nu niet alleen aan de hand op de bekende kleigronden in de polder en het rivieren-gebied maar ook op zandgronden waar maar een klein beetje leem in zit en natuurlijk helemaal op venige ondergronden. Uitstel van werkuitvoering is voor een deel behulpzaam als dat dan ook verschuiving betekent van ruimingsdata en opleverdata ver voorbij 15 maart. Die datum wordt door velen als een soort fatale datum gehanteerd waarna er geen werkzaamheden meer zouden kunnen worden uitgevoerd. Op basis van een gedragscode zorgvuldig werken kan er ook dan echter wel worden doorgewerkt met de nodige zorgvuldigheid.
Ook het ruimen van het stormhout dat met de januaristormen van 3 januari, maar vooral 18 januari is gevallen gooit de planning overhoop. Weliswaar is er naar verhouding weinig hout vlakte gewijs gestreken, maar toch moet mens- en machinecapaciteit worden ingezet om wegen vrij te maken. Scheef hangende bomen moeten worden losgezaagd om te zorgen dat recreanten weer veilig het bos in kunnen. Dat betekent allemaal extra werk en transportbewegingen en meerdere plaatsen waar hout wordt klaargezet voor transport.
Bosbouwondernemers doen daarom een dringend beroep op boseigenaren om maximaal mee te werken door meer tijd beschikbaar te maken in het drogere seizoen zodat het werk ook echt kan worden georganiseerd op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan het bos en de bosbodem.
Voor inlichtingen: Algemene Vereniging Inlands Hout