In de afgelopen periode is er veel veranderd in de agrarische sector. Door de aanpassingen in de wet- en regelgeving krijg je als agrarisch ondernemer met nieuwe vraagstukken te maken. Waar moet allemaal op gelet worden?
Veranderingen in de agrarische sector
Hier komt nog een keer het overzicht van de veranderingen die in de agrarische sector hebben plaatsgevonden. Wat is er nu precies allemaal veranderd?
- Voor de (pluim)veehouderij is er een stelsel van fosfaatrechten ingevoerd
- De btw-landbouwregeling is met ingang van 2018 komen te vervallen
- Het btw-tarief op de diensten door loonwerkers is van 6% verhoogd naar 21%
- Het suikerquotum is op 30 september afgeschaft
Btw-plicht
Het kan als ondernemer zijnde best lastig zijn om alles te verwerken. Door deze veranderingen is men ineens btw-plichtig geworden voor de levering van land- en tuinbouwproducten. De btw-plicht houdt ook in dat je jezelf bewuster moet zijn van alle aan- en verkopen. Koopt de maat/vennoot het bedrijfsmiddel of toch de maatschap of vennootschap? En een andere vraag: Hoe zit het dan met de aftrek van de aankoop-btw?
Buitenlandse btw
Doe je als onderneming zaken met het buitenland? Zo ja, dan moet men daar als btw-plichtige nu serieus aandacht aan gaan besteden. Als landbouwregelaar hoefde dat niet maar per 1 januari 2018 is het van belang om de btw-druk naar en uit het buitenland te voorkomen. Een stelsel van verleggingsregelingen en de toepassing van het 0%-tarief moeten voorkomen dat de leverancier of afnemer van de 'buitenlandse' btw last heeft.
Voorwaarden
Uiteraard hebben deze regelingen weer voorwaarden. Ter verduidelijking een voorbeeld uit de praktijk. Een veehouder kiest ervoor om zijn jongvee elders op te laten fokken op een door hem gehuurde boerderij in Polen. Op deze locatie wordt er naast eigen jongvee ook jongvee van Nederlandse collega-veehouders opgefokt. Dit wordt gedaan om de hen toegekende fosfaatrechten zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Voor de veeverzorging wordt er een Poolse ondernemer ingezet. Eens per 14 dagen wordt het jongvee naar Polen overgebracht of teruggehaald. Moet er voor dit transport van vee van en naar Polen ook opgave gedaan worden van intracommunautaire leveringen en verwervingen in Polen? Wordt de in Polen gehuurde locatie ook aangemerkt als een Vaste Inrichting en is het daarmee btw-plichtig in Polen? Wordt er door de Poolse veeverzorger Poolse btw in rekening gebracht of toch niet?
Maar ook op nationaal gebied zijn er vragen. Moet ik als veehouder bijvoorbeeld btw betalen bij de verkoop van fosfaatrechten of ledenleveringsbewijzen (LLB) voor de levering van suiker aan Cosun? Dit roept vele vragen op.
Laat je tijdig adviseren
En wat nu te doen? Een tip is om bij grotere aan- en verkopen altijd vooraf contact op te nemen met de eigen ondernemersadviseur op op deze manier de btw-gevolgen inzichtelijk te krijgen. Het is namelijk altijd lastig om met het oog op de btw achteraf aanpassingen van de transacties te moeten doen. Dit geldt zeker als men met in het buitenland gevestigde leveranciers of afnemers zaken gedaan heeft. Laat je dus op tijd adviseren om verrassingen achteraf zoveel mogelijk te voorkomen.
Bron: Countus