Om de wereld van voldoende voedsel te voorzien, wordt er een enorme druk op ons milieu gelegd. Bij Agrifac kiezen we ervoor om in te zetten op een betere en veilige voedselproductie. Door op de landbouwgronden die ons ter beschikking staan een voldoende en gezond rendement te halen, kunnen we duurzamer produceren. Iedere Agrifac machine wordt vanuit deze visie gebouwd.
BREEAM
Agrifac’s visie slaat wereldwijd aan. De huidige groei leidt tot de noodzaak een nieuwe fabriek en meer kantoorruimte te bouwen. Vooruitlopend op de daadwerkelijk bouw in Steenwijk, is Agrifac gestart met de officiële aanvraag voor het BREEAM certificaat. Dit betekent dat de nieuwbouw zal gaan voldoen aan dit internationaal erkende keurmerk. BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Het is daarmee een integraal duurzaamheidskeurmerk.
Volledig energieneutraal
Bij het ontwerp van de nieuwbouw is erop ingezet om volledig energieneutraal te worden en zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen. Bijv. door het plaatsen van 3000 m2 zonnepanelen. Hiermee wil Agrifac de hoogste score “uitmuntend” gaan halen. Op de vraag aan CEO Peter Millenaar waarom Agrifac ervoor kiest zo’n zwaar proces in te gaan, is het antwoord duidelijk: “Bij Agrifac zijn we continu bezig om onze producten te laten voldoen aan ons ‘4 e’ concept, dat wil zeggen dat efficiency, economie, ergonomie en ecologie leidend zijn in ons werk. Natuurlijk willen we dan ook dat onze behuizing aan dezelfde voorwaarden voldoet. Dat geldt niet alleen voor het kantoor, maar juist ook voor het productiedeel. De nieuwbouw van Agrifac zal voldoen aan het internationaal erkende BREEAM duurzaamheidskeurmerk. Er is op ingezet om volledig energieneutraal te worden Het moet een prettige en veilig plek zijn om te werken, maar ook onze omgeving moet er gerust op kunnen zijn dat het rondom onze fabriek veilig en schoon is.”
Kleinere voetafdruk
De bouw start in mei van dit jaar en het certificeringstraject is al gestart. “Wij zijn er gerust op dat we bij de oplevering in juli 2017 óók met onze gebouwen kunnen laten zien dat we bij Agrifac vol
overtuiging inzetten op een kleinere voetafdruk” aldus Millenaar.
Productie blijft draaien
De totale oppervlakte neemt toe van 9.000 m² naar 13.000m². Tijdens de verbouwing blijft de productie gewoon draaien. "Door in vier fases te bouwen en intern te verhuizen zorgen we ervoor dat de productie blijft draaien."
Bron: Agrifac