Met spotsprayen hoopt akkerbouw- en loonbedrijf Mantingh uit Valthermond zich op het gebied van onkruidbestrijding te onderscheiden. Met de EcoRobotix ARA hebben ze een machine die het verschil moet maken als het gaat om middelenbesparing, negentig procent minder ten opzichte van een volleveldse bespuiting. Op basis van camerabeelden en algoritmes wordt het juiste middel op de juiste plek exact toegediend. En dit toont nu al zijn meerwaarde. “Vooral omdat het aanpakken van probleemonkruiden steeds moeilijker wordt.”
“De EcoRobotix raakt alles en spuit selectief. Het effect is niet overal even groot, maar dat heeft met de dosering te maken. De techniek werkt feilloos. Wij hebben nu zelf als uitgangspunt het standaard spuitadvies genomen. Daar moeten we nog we nog wat meer mee gaan spelen, om uiteindelijk de effectiviteit te verhogen door de dosering aan te passen”, oordeelt Ruud Mantingh terwijl hij over een perceel met uien vlakbij Valthe kijkt. Het effect van de EcoRobotix- spotsprayer is niettemin duidelijk zichtbaar. De onkruiden zijn geraakt en kleuren af tegen de opkomende uienplantjes.
Aardappelopslag in bieten
De aanpak van aardappelopslag in een bietenperceel bij Emmen blijkt ook effectief. “Uiteindelijk is dit de reden dat we met de EcoRobotix zijn begonnen”, blikt Mantingh terug. De loonwerktak van het bedrijf uit Valthermond heeft zich gespecialiseerd in suikerbieten. Dat komt enerzijds omdat de familie Mantingh een akkerbouwbedrijf van honderd hectare heeft en dus beschikt over de juiste mechanisatie. Anderzijds weten de broers Ruud en Henk Mantingh veel over het gewas. “Ik werk namelijk ook nog als vertegenwoordiger bij zaadleverancier KWS en mijn broertje bij Cosun.”
Aardappelopslag is voor verschillende teelten een groeiend probleem maar ook vooral omdat het middelenpakket steeds schraler wordt. In Veenkoloniale bouwplannen hebben suikerbieten een belangrijke plek. Mantingh beschikt over een kappenspuit waarmee dit probleem in het verleden te lijf werd gegaan. “Dat betekent doorgaans een hoge dosering van drie liter Roundup en het spuiten in de rij kan niet.”
EcoRobotix dankzij demonstraties
De EcoRobotix kwam bij het akkerbouw- en loonbedrijf op het vizier dankzij verschillende demonstraties van importeur Doorgrond.nl/ Abemec. De spotsprayer van Zwitserse makelij is uitgevoerd met drie units en komt daarmee op een werkbreedte van zes meter. Iedere unit is beschermd tegen weersinvloeden en met ieder twee camera’s uitgevoerd, die het gewas van het onkruid moeten onderscheiden. Daarvoor is een algoritme opgebouwd van zowel het gewas als de onkruiden. De spotsprayer heeft 156 doppen op vier centimeter waarmee een vlakje van zes bij zes centimeter wordt bespoten.
Dubbeldoel-machine
“Het is een dubbeldoel- machine”, weet Ruud Mantingh. “We willen de spotsprayer vooral inzetten voor suikerbieten en uien. Maar in cichorei werkt het ook in de aanpak van grassen en ander onkruid. Daarnaast plaatsspecifieke aanpak van ridderzuring en distels in grasland is een mogelijkheid en is men bezig met Jacobskruiskruid. Je koopt een machine vaak voor één gewas, maar om die rendabel te maken heb je meerdere nodig.” Mantingh ziet de grote winst vooral in een besparing van middelen. “Daarnaast voorzie ik een opbrengstverhoging. Doordat je de middelen precies op de juiste plek inzet, zet je het gewas ook niet stil en laat het gewas niet met selectieve onkruidbespuiting in de abiotische stress komen. Dit is overigens puur theoretisch, want het is bijna niet te bewijzen.”
De aanschaf van de spotsprayer is samen met akkerbouwer Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond gedaan. Volgend jaar wordt voor het loonbedrijf een eigen ecoRobotix gekocht. “Maar we doen er nu veel ervaring mee op. De inzet wisselen we op elkaar af en we delen de kennis met elkaar.” Door het spotsprayen ziet Ruud Mantingh een besparing van negentig procent van de vloeistof. Daarbinnen wil hij bepalen wat de juiste dosering is. “We zagen dat door het schrale weer de zon een brandende werking had, waardoor het middel minder effectief bleek. Het zijn dingen waar je ook met een gewone veldspuit tegen aan loopt. Hoe pas ik mijn middelgebruik aan op de juiste weersomstandigheden. Doseren is een stukje maatwerk. We hebben nu voor de veilige kant gekozen. Als loonwerker neem je ook verantwoordelijkheid over het gewas van iemand anders.”
De komende jaren up-to-date
Wat Mantingh als een groot voordeel ziet is dat de machine in de basis gelijk blijft, maar dat de goede support, updates en verdere ontwikkelingen binnen de prijs vallen. “De licentiekosten zijn daardoor best hoog, maar je hebt wel de garantie dat je machine voor de komende jaren up to date is. De herkenning wordt ook steeds beter omdat het algoritme nog verder wordt aangevuld. De plant verandert immers met de weersomstandigheden mee.” De loonwerker en akkerbouwer uit Valthermond is nu al heel tevreden over de mate van herkenning. “Voor de toekomst kun je straks ook variëren in spuitmiddel door selectief op onkruid te selecteren.”
Nauwkeurigheid van zes bij zes centimeter
De nauwkeurigheid is volgens de fabrikant zes bij zes centimeter en dat blijkt in de praktijk ook daadwerkelijk het geval. De instellingen van de spotsprayer maken het ook mogelijk om de veiligheidszone rondom het gewas aan te passen. “Voor de bestrijding van bepaalde onkruidsoorten mag je het gewas ook wel eens raken. Voor aardappelopslag hanteren we een ruimere veiligheidszone om de bietenplant, omdat de aardappel ook dood gaat als je maar een klein stukje van het blad raakt.” Met de bestrijding van zwartebonenluis is de ecoRobotix zo in te stellen dat je daadwerkelijk alleen in het vierde bladstadium zestig liter vloeistof per hectare inzet in plaats van een vollevelds bespuiting. “Omdat alleen per bietenplantje de dop open gaat.”
Massey Ferguson 6465 op VF-banden
Voor de ecoRobotix staat een Massey Ferguson 6465 op VF-banden. De gemiddelde capaciteit zit op 2,5 hectare per uur. De combinatie met gps voor het rechtrijden is belangrijk. “In die zin werkt de machine al autonoom. Hierdoor kun je op het scherm goed volgen of alles goed functioneert. Denk bijvoorbeeld aan de spuitdruk. Omdat optimaal te krijgen, pak ik een gemiddelde baan om de onkruiddruk te bepalen, waar ik met schoon water overheen rijdt. Hierop bepaalt de spotsprayer het gemiddelde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Naar aanleiding van die ‘schone ronde’ maak ik het middel aan. In de praktijk werkt dat ideaal. Ik heb een vijfhonderd liter schoonwatertank en een tank van tweehonderd liter om middel in aan te maken. In de meeste gevallen gebruik ik tweehonderd liter schoonwater waar ik vervolgens het middel op aanmaak.”
Ruud Mantingh ziet de komst van de ecoRobotix als een mogelijkheid om zich verder te specialiseren als ‘suikerbietenloonwerker’ en in de bestrijding van specifieke onkruiden. “En de druk zal de aankomende jaren alleen maar verder toenemen, is mijn verwachting. Daardoor zit er enorm veel potentie in deze machine. Dat de ecoRobotix-techniek niet gedateerd raakt is daarbij een enorm pluspunt. Dit is de onkruidbestrijding van de toekomst.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Akkerbouw- en loonwerkbedrijf Mantingh en Martin de Vries