Werktuigencoöperatie De Kempen, met de hoofdlocatie in Middelbeers, trekt al jaren lasergestuurd drains door de Brabantse grond. Het loonwerkbedrijf zocht echter naar meer diepgang dan de maximale negentig centimeter. Met eigen kennis en inzichten is er daarom een drainagetrekker gemaakt. “Uiteindelijk is draineren niet alleen bedoeld om water naar de sloot af te voeren in natte periodes, maar ook vocht vast te houden met droogte.”
De oude drainagetrekker zat in hydraulische hefrichting van een Fendt–trekker. “Dubbelwerkend kan en het werkt ook vrij eenvoudig”, somt Dirk Roest, planner en chefwerkplaats van Werktuigencoöperatie De Kempen de voordelen op. De maximale diepte van negentig centimeter is altijd de beperkende factor geweest. “Daarom zijn we zelf gaan nadenken, ook omdat je vaak ziet dat er wordt gedraineerd op de sloot, om in natte periodes het water snel af te voeren. Alleen wil je ook in de zomer het vocht vasthouden. Nu zag je met beregenen van de gewassen het water binnen afzienbare tijd via de drain naar de sloot wegloopt. Juist het water dat je op zo’n moment wilt vasthouden.”
Constructie aan het moederdeel van de trekhaak om drains te trekken
Dirk Roest had in Canada en Amerika drainagetrekkers met een verticale woelpoot in actie gezien. Ook liet hij zich inspireren door andere drainagebedrijven en filmpjes op internet. “Kunnen we een constructie maken aan de trekker, die aan het moederdeel van de trekhaak kan? Alle tractoren op het bedrijf zijn namelijk voorzien van een Matt Nielen/Raaijmakers trekhaak, hierdoor is die makkelijk uitwisselbaar voor verschillende trekkers. Voor de oude drainagetrekker waren we afhankelijk van de hefinrichting van Fendt, waarbij we vaak kozen voor trekkers met al tienduizend uren op de teller. Dan staat natuurlijk niet alles even strak meer. De constructie moet bovendien een minimaal aantal scharnierpunten hebben, want dat komt de degelijkheid ten goede.”
Schets op een kartonnen doos
De eerste ontwerpen werden op een kartonnen doos getekend. “Alles wat wij bedenken laten we een week ‘rusten’. Staan we op dat moment nog achter het idee, dan zoek ik welke onderdelen er nodig zijn en maak ik een calculatie. Samen met de bedrijfsleider bepalen we vervolgens of we er mee door gaan. Als we het doen, moeten we het ook meteen goed maken.” De drainagetrekker is uiteindelijk door de ballotage gekomen. Het geheel is met de juiste maatvoering uitgetekend en -gesneden. “Uiteindelijk is de eenvoud de kracht. Hoe minder draai- en scharnierpunten, hoe beter het is. Een fout is zomaar gemaakt, maar het oplossen kost meer tijd dan het vooraf goed uitdenken en -tekenen.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: WTC De Kempen
Dit betreft een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen?