Een dubbele première voor akkerbouwbedrijf Wall uit het Gelderse Leure. Niet alleen is Première het ras van het vroege aardappelras, ook draait op het stoffige perceel in Malden de net afgeleverde Dezeure Transmax-hooglosser. Speciaal aangeschaft vanwege de TurboCleaner II. “Tarra is uiteindelijk duurder dan de investering in deze hooglosser.”
Importeur DNL Machine&Equipment had de Deuze Transmax-hooglosser nog maar net op het akkerbouwbedrijf in Leure afgeleverd, toen medewerker Simon van Pinxteren al achter het stuur mocht kruipen. Met de recent aangeschafte Fendt 939 Vario en de gloednieuwe drieassige hooglosser rijdt hij de aardappelen van het gortdroge perceel naar de vrachtwagen die klaar staat. “Het bevalt goed”, constateert Van Pinxteren. “De hooglosser heeft behoorlijk capaciteit.
De Dezeure staat naast de vrachtwagen en heeft de aardappelen binnen afzienbare tijd gelost. “Belgische vrachten kun je met deze hooglosser in één keer vol maken. Voor de Nederlandse komen we net vijf ton tekort. Dat je dan twee keer naar de vrachtwagen toe moet, is voor mij eigenlijk het enige nadeel.”
Inzetbaar voor aardappelen, bieten en uien
De Transmax is voorzien van een aardappelketting. Aangezien het akkerbouwbedrijf 250 tot 300 hectare aardappelen, op een totaalareaal van ongeveer 700 hectare, zal de hooglosser veel voor die werkzaamheden worden ingezet. “Voor de andere gewassen, uien en bieten, halen we de rollenset er af en kunnen we de hooglosser daar voor gebruiken.”
De hooglosser benut de maximale capaciteit door het achterwaarts over volledige breedte lossen. Het product verandert tijdens het lossen niet van richting of wordt niet gehinderd door vernauwingen. “Maar onze vorige hooglosser beviel wat dat betreft ook goed.” Voor het akkerbouwbedrijf heeft uiteindelijk de gepatenteerde Turbocleaner-reinigingsset de doorslag gegeven. “Grondtarra in de fabriek is gewoon duur. Daar wilden we van af.”
Turbocleaner II
De tweede generatie Turbocleaner is een aanbouwmodule waarmee de producten tijdens het overladen worden gereinigd. De module met snelkoppelsysteem is voorzien van spiraalrollen. Dankzij de auto-clean blijven de rollen goed werk leveren, ook met plakkende aarde. Door de versnellende beweging wordt ook plakkende aarde van de knol verwijderd. De snelheid is ook onafhankelijk van elkaar instelbaar, voor een effectievere reiniging tijdens minder gunstige rooiomstandigheden.
De grond wordt netjes aan de achterzijde van de module afgevoerd en komt in een bak terecht. Omdat de grond dusdanig droog is, verwaait er op het perceel in Malden een deel, wat weer op het perceel terechtkomt. Normaal gesproken wordt de grond in één stroom afgevoerd. “Belangrijkste is natuurlijk dat de grond niet meegaat naar de fabriek. Door de Turbocleaner verwachten we als bedrijf misschien wel tweehonderd euro of meer per ton aardappelen te besparen. Dat is serieus geld en ook de belangrijkste reden dat we voor deze machine hebben gekozen.”
Rijprestaties en bediening
De hooglosser heeft ook de andere voordelen van Dezeure: de hydraulische driehoeksvering in combinatie met grote stuurhoeken en de uitgebalanceerde gewichtsverdeling voor maximale rijprestaties in het veld en op de weg. De bediening gaat met een aparte terminal en is zeer eenvoudig. “Misschien gaat het wat te ver om te zeggen dat een kind de was kan doen, maar in principe wijst alles zich vanzelf.”
Klik op het artikel hieronder voor een uitgebreide fotoreportage van de oogst van Première en de Dezeure hooglosser.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries