Praktisch alle veldspuitfabrikanten hebben 2019 aangegrepen om nieuwe innovatieve modellen te presenteren. De trend naar meer capaciteit wordt daarmee bevestigd, maar vooral de snel evoluerende precisiespuittechnieken trekken de aandacht naar zich toe.
Nieuwe of verbeterde, op machines integreerbare systemen waarmee er preciezer en driftarmer gespoten kan worden, daar draait het vandaag duidelijk om. Wij laten u de belangrijkste vernieuwingen zien, die de verschillende veldspuitfabrikanten hebben doorgevoerd. Vandaag de aftrap met de velspuit van de Deense fabrikant Hardi.
Hardi Aeon Centura-lijn
Met veel tromgeroffel heeft de Deense spuitfabrikant Hardi vorig jaar de Aeon Centura-lijn met getrokken veldspuiten gepresenteerd. Het is echter nog even wachten, omdat het topmodel nog niet met luchtondersteuning kan worden geleverd.
Hogere spuitsnelheden
De serie is desalniettemin ontwikkeld om hogere spuitsnelheden mogelijk te maken. Dit wordt bereikt door een lager zwaartepunt en een progressief hydraulisch veersysteem. Het model is uitgevoerd met ComfortTrack stuurwielsysteem met spatborden zodat de spuitopeningen schoon blijven. De wielen houden het spoor met hoge snelheid, ook onder moeilijke omstandigheden en hellingen. Het stuurwielsysteem maakt een draaicirkel van slechts 6,3 meter gemeten in het midden van de baan. De vul- en spuitpomp heeft een capaciteit van 334 liter per minuut. Door een pomp met een zuigermembraam is er geen olie nodig.
Innovaties
Alhoewel de Aeon-lijn de aandacht trok op de Agritechnica in Hannover, presenteerde Hardi ook nog andere innovaties. Zo heeft de Twin Force-boom een upgrade gekregen en met een pulse-systeem uitgevoerd. Er is een applicatie toegevoegd die gerichte luchtstroom, de spuithoek en de snelheid combineert en daarmee drift tot tachtig procent reduceert. Aardigheid is ook dat de spuitboom een nieuw middelgedeelte heeft gekregen. Hierbij worden bewegingen van de boom voorkomen, in plaats van gecorrigeerd. Daarnaast presenteerde Hardi voor de Twin Force ook een spot-spray camera voor optische onkruiddetectie. Vanaf de boom worden continu beelden geschoten. Een processor vergelijkt die met de foto’s in het database, zodat kan worden bepaald of er onkruid aanwezig is. Als dit het geval is, wordt er een commando verstuurd waarna de juiste spuitmond wordt geopend. Hardi pretendeert met deze techniek het gebruik van herbiciden met tachtig procent kan reduceren.
Dit artikel is afkomstig uit het Vakblad De Loonwerker. Meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Auteur: Luc Vande Ginste, Martin de Vries
Foto's: Luc Vande Ginste, Jan Geert Vedelaar