Vakblad de Loonwerker heeft speciaal voor haar lezers een panel met experts op verschillende vakgebieden samengesteld. Ditmaal de vraag: wat moet ik als loonwerker met bodemscans? Moet ik hier in investeren of is dat toch meer iets voor de grondeigenaar, zodat die inzicht krijgt in de conditie van zijn eigen percelen?
EXPERT
Nicole Bartelds, als Databoerin expert op het gebied van data en de interpretatie daarvan, beantwoord de vraag: wat moet ik als loonwerker met bodemscans?
Een interessante vraag, ook omdat ik zelf een bodemscanner heb en de voordelen ervan ervaar. Om de vraag goed te kunnen beantwoorden moet je eigenlijk ook weten wat de vraag van de klant is. Daar kun je met verschillende technieken op inspelen. Ik denk dat je je als loonwerker kunt afvragen waar je als bedrijf je in wilt onderscheiden. Ben je meer klantvraaggericht of zit je meer op de adviserende stoel en neem je ook het toekomstperspectief in ogenschouw.
Verdienmodel van bodemscans
Uiteindelijk draait het om het verdienmodel. In het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zien we dat precisietechnieken nu ook opgenomen zijn als ecoregeling voor het variabel doseren van meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen. Of je klanten daar nu gebruik van willen maken, of (nog) niet, we moeten sowieso veel efficiënter omgaan met de inputs.
Met een bodemscan maak je de verschillen in een perceel inzichtelijk. Je kunt er taakkaarten op maken om uiteindelijk er voor te zorgen dat de juiste middelen op de juiste plek komen. In die zin levert het een besparing op van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen. Daar zou het (terug)verdienmodel kunnen zitten. Bovendien helpt het ook met het oog op de toekomst, want uiteindelijk wil je ook als loonwerker nog jaren op het perceel terugkomen om daar werkzaamheden uit te voeren. Je bent in die zin ook mede-belanghebbende van de bodem en het gewas dat daar op groeit.
Zie je zelf de meerwaarde in?
Maar nogmaals, of je de meerwaarde ziet van een investering in bodemscans hangt vooral af van hoe je zelf in de wedstrijd staat en uiteindelijk ook wat je met de data doet. Ik kan het vanaf de zijlijn alleen maar toejuichen.
Vraag het de expert!
Vakblad de Loonwerker heeft speciaal voor haar lezers een panel met experts op verschillende vakgebieden samengesteld. Heeft u een vraag, die u graag aan één van onze experts wilt voorleggen? Stel hem hieronder!
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.