Steeds meer verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of slechts beperkte dekking voor asbestdaken. Sommige verzekeren alleen tegen bepaalde voorwaarden. Verzekeraars mogen ondanks het verworpen wetsvoorstel zelf bepalen hoe ze met asbestdaken omgaan.
Wetsvoorstel verbod asbest
Waar er in eerste instantie een verbod leek te komen op asbestdaken, is dat wetsvoorstel afgelopen juni door de Eerste Kamer verworpen. Het is dus voorlopig voor agrariërs niet verboden om asbest te laten zitten. Toch blijft het wel lastig om een asbestdak te laten verzekeren. Verzekeraars blijken namelijk steeds minder vaak bereid om deze te verzekeren.
Dekking verzekeraars asbestdaken
Verschillende verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of slechts beperkte dekking voor asbestdaken. Verzekeraars als Centraal Beheer, FBTO en Interpolis bouwen de eventuele vergoeding bij schade elk jaar af voor asbesthoudende daken. Bij deze verzekeraars loopt de dekking voor schade van 2019 tot 2022 terug van 20% tot 5%.
Saneringsplan
Er zijn ook verzekeraars die alleen verzekeren als de verzekerde een saneringsplan kan overleggen. En dus aan kan tonen dat het asbest verwijderd gaat worden. Alle asbesthoudende daken in Nederland zijn inmiddels ruim 30 jaar oud, wat een reden kan zijn dat verzekeraars voorzichtiger worden. Oude daken kunnen daarbij ook gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Ondanks het verworpen wetsvoorstel, blijft het verwijderen van asbestdaken dus nog steeds actueel en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk.
Bron: Bunt Asbestsanering