Op 7 maart ’s avonds organiseert LTO het nationale boerencongres. Tijdens deze boerenmanifestatie gaan 1.000 LTO-leden in gesprek met landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer. Doel van het congres is om de zorgen over te brengen waar boeren en tuinders onder gebukt gaan.
En om oplossingen te bespreken waardoor het landbouwbeleid, op korte termijn, haalbaar en realistisch gemaakt kan zijn voor de boerenpraktijk.
Stapeling van regels en voorschriften
Het is crisis in de landbouw. In een moordend tempo stapelen regels en voorschriften op waar veehouders, akkerbouwers, tuinders en fruittelers zich aan moeten houden. Bij veel boeren staat het water aan de lippen. Het kabinet belooft al jaren om haast te maken met toekomstregelingen. Maar er is nog geen zicht op openstelling van regelingen voor de ‘blijvers’. Tegelijkertijd is er steeds weer nieuw beleid over agrariërs uitgestort. De inkt van een maatregel is nog niet opgedroogd of een andere maatregel komt daar bovenop. Bufferstroken, kalenderlandbouw, NV-gebieden, verlies van derogatie, stijgende loonkosten – er komt geen einde aan.
Landbouwbeleid moet op de schop
De rek is eruit en de laatste dagen ziet LTO dat de onrust onder boeren en tuinders een kookpunt bereikt. Wat LTO betreft is er geen alternatief. De stapeling van regels moet verminderen en de praktijk moet weer centraal komen te staan. Op een aantal onderdelen kan het kabinet hieraan tegemoet komen met nationaal beleid. Maar veel zaken waardoor agrariërs in de knel zitten, vloeien voort uit Europese regels. De verantwoordelijkheid om, binnen de Europese Unie, op te komen voor de belangen van Nederland en voor de Nederlandse boeren en tuinders ligt bij de regering en het parlement. Dát is dus ook het niveau waarop LTO hun zorgen neer wil leggen. En waar ze het gesprek willen voeren over oplossingen om uit de beleidsklem te komen.
Regiotour
Momenteel gaat het LTO-bestuur, in een regiotour met zes bijeenkomsten verspreid over het land, met leden in gesprek gaan over het water-, bodem- en mineralenbeleid. Samen zoeken ze naar oplossingen om het beleid meer haalbaar en realistisch te maken. Deze regiotour is vóór donderdag 7 maart afgerond. De oogst van deze regiobijeenkomsten is waardevolle input die LTO op 7 maart bespreekt met de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer.
Lees hier de uitnodigingsbrief aan de leden.
Bron: LTO Nederland