Vakblad de Loonwerker heeft speciaal voor haar lezers een panel met experts op verschillende vakgebieden samengesteld. Met Prinsjesdag zijn de kabinetsplannen voor 2024 gepresenteerd. Het lijkt erop dat de druk op middeninkomens weer toeneemt. Wat zijn voor mij als medewerker van een aannemers-/loonbedrijf de perspectieven? Loont het nog wel om te werken?
EXPERT
Chris van Veldhuizen, directeur Vakvereniging HZC, beantwoord de vragen: Wat zijn voor mij als medewerker van een aannemers-/loonbedrijf de perspectieven? Loont het nog wel om te werken?
Het lijkt er niet alleen op dat de druk op de middeninkomens toeneemt, dat is ook inderdaad echt het geval. Natuurlijk loont het nog om te werken, zeker zolang er in jouw individuele situatie niets verandert. Dan zijn de koopkrachtplaatjes voor 2024 van toepassing die aangeven dat alle inkomensgroepen er volgens de plannen in de Miljoenennota in koopkracht iets op voorruit gaan. Dit wordt met name gerealiseerd door het verhogen van specifieke toeslagen en subsidies.
Loont meer werken nog wel?
Daaraan zit echter ook gelijk de keerzijde. Het Nederlandse toeslagenstelsel wordt steeds complexer en ondoorgrondelijker. Door al die verschillende situatie- en inkomensafhankelijke toeslagen (zorg, huur, kinderen) en diverse gemeentelijke inkomensafhankelijke regelingen wordt het steeds onoverzichtelijker voor mensen om te kunnen zien of iets meer werken en iets meer verdienen netto nog wel iets oplevert.
Vakvereniging HZC hoort dit in de praktijk in toenemende mate vanuit haar leden in de bouwinfra en groeninfra (loonwerkers) sector. Het komt nu voor dat iemand die meer uren gaat werken of die doorgroeit naar een andere functie en daardoor bruto meer gaat verdienen, er netto heel weinig tot soms bijna niets aan overhoudt. Het kan dan namelijk gebeuren dat één of meerdere toeslagen flink omlaaggaan of zelfs komen te vervallen. Hierdoor wordt de zogenoemde marginale belastingdruk zo hoog dat (vrijwel) alle inkomsten naar de belastingen terugvloeien.
Ingewikkeldheid van het huidige belastingstelsel
De tabellen voor marginale belastingdruk 2024 laten zien dat bijvoorbeeld een eenverdiener met twee basisschoolkinderen en een huurwoning bij een toename van het bruto-inkomen van 40.000 euro naar 50.000 euro er minder dan 900 euro op vooruit gaat. Voor een gemiddelde werkende Nederlander is het niet meer uit te leggen dat van een dergelijke loonsverbetering er netto zo weinig overblijft. Ongeacht of die nu uit een sec loonsverhoging, promotie in de loopbaan of door meer uren werken voortkomt.
De ingewikkeldheid van het huidige belastingstelsel schreeuwt om een nieuwe opzet, die helderder, eenvoudiger en eenduidiger is. Dan kunnen mensen in deze tijden van arbeidsmarktkrapte ook daadwerkelijk door meer te werken hun persoonlijke situatie verbeteren. Dit is voor de BV Nederland én een gezond economisch werkklimaat essentieel.
Vraag het de expert!
Vakblad de Loonwerker heeft speciaal voor haar lezers een panel met experts op verschillende vakgebieden samengesteld. Heeft u een vraag, die u graag aan één van onze experts wilt voorleggen? Stel hem hieronder!
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.