Loonbedrijf Van der Star uit Oosterend is één van de grootste agrarische loonwerker op Texel. Het uitgebreide machinepark doet menig wenkbrauw op de vaste wal fronzen. Het eiland kent namelijk een professionele landbouw en dat komt niet in de laatste plaats door de veelzijdigheid en kwaliteit van de loonwerkers.
Toch zijn er ook zorgen over de toekomstbestendigheid van de Texelse landbouw, vertelt Bart van der Star. Hij zoekt daarom nadrukkelijk de samenwerking om een totaalpakket te kunnen blijven bieden en de kwaliteit hoog te houden. “Want op een eiland draait alles om vertrouwen.”
Loonbedrijf van der Star
Opgericht: 1946
Eigenaar: Bart en Ewout van der Star
Locatie: Oosterend (N-H)
Hoofdwerkzaamheden: Agrarisch ingericht, grondverzet, egaliseren en drainagemaken
Personeel: Vijf vaste medewerkers en een aantal zzp’ers
Machinepark
Vijf Claas-trekkers, vijf John Deere-trekkers, zes oudere Case-trekkers, Strautmann PS 2201-breedstrooier, zestien kuubs Kaweco Double Twin Shift, Amazone weegstrooier, Amazone UX4500-veldspuit, sleepslang met Smit, Kuhn vijfschaarploeg met een Packomat, diepwoeler, cultivator grubberen, messenfrees, hakenfrees, kopeg, kilverbak, kettinggraafdraineerder, Kverneland Monopill zaaier, Monosem maiszaaier, Claas 940-hakselaar, Schuitemaker Siwa200 silagewagen, Schuitemaker Rapide 145 en 2000 opraapwagen, Claas Quadrant 3300 en 5300 grootpakkenpers en McHalewikkelaar, Kuhn rondebalenpers met foliebinding en 3D-wikkelen, Grimme Maxtron 620 bietenrooier, Grimme VS260 verstekrooier, een complete Grimme inschuurlijn, Grimme loofklapper, verschillende kiepwagens.
Loonwerk op het eiland houden
“De belangrijkste uitdaging die voor ons ligt, is het loonwerk op het eiland houden. Als je kijkt naar twee jaar geleden dan zijn er tien boeren gestopt, zowel in de veehouderij als akkerbouw. De spoeling wordt dunner. De bedrijven die overblijven worden groter. Er zijn bijvoorbeeld twee hakselaars op het eiland. De ene klant werkt gewoon het liefst met een bepaalde loonwerker. Dat is een jarenlange relatie en heb je niet in de hand. Als je een grote boer als opdrachtgever hebt, dan is het soms net geluk dat jij zijn loonwerker bent. Met een vechtmarkt op een eiland van twintig kilometer lengte en de gemiddelde breedte acht kilometer wordt het dan niet veel gezelliger, dus gunnen we elkaar ook het werk.”
Samenwerking met andere loonbedrijven op Texel
“We zoeken vooral in de mechanisatie ook wel de samenwerking, om het werk op het eiland te houden. Een tijdje geleden kwamen er loonwerkers van het vaste land om hier te sleepslangen. We hebben daarna de samenwerking met loonbedrijf Smit uit De Waal gezocht. Samen hebben we geïnvesteerd in een sleepslangcombinatie. En we strooien samen met onze breedstrooiers de mest uit. Op deze manier hebben we het dichtgetimmerd.”
“Eenzelfde samenwerking hebben we met TexelSun, een akkerbouwer annex loonwerker annex mechanisatiebedrijf uit Den Burg. Samen hebben we een Grimme Maxtron 620 bietenrooier. Dit soort samenwerking is hard nodig. Voor mij geldt wel dat de portemonnee bepaald. Ik heb geen emotie bij een machine, dus ik zorg er voor dat ik de kosten goed inzichtelijk houd. Zo bepaal ik of we afstand doen voor een machine of dat ik daarvoor de samenwerking zoek, om het werk toch op het eiland te houden. We moeten immers zuinig zijn op de boeren die hier nog zijn.”
Het draait altijd om vertrouwen
“Het draait altijd om vertrouwen en dat is op een eiland zoals Texel helemaal belangrijk. Wij bieden een totaalpakket aan. Neem bijvoorbeeld pootaardappelen. Wij draineren, egaliseren, zaaien in, doen de gewasverzorging en oogsten het product. Op deze wijze zijn wij als loonwerker verantwoordelijk voor het mooiste eindresultaat. Met de trekkers kom je er wel uit, maar van de specialistische machines rijdt er vaak maar één rond. Dan is Texel ineens wel ver weg. Er zit altijd een boot tussen.”
Tekst en beeld: Martin de Vries
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!