Steeds meer ondernemers komen op het kruispunt en moeten de afslag kiezen: word ik manager of wil ik op de machine blijven zitten. Een lastige afweging, waarbij groei niet altijd de beste keuze is. Vincent Klaassen is als adviseur/consultant bij De Loonwerkdokter. Met een cijfer- en bedrijfsmatige benadering adviseert hij loonwerkbedrijven in hun managementkeuzes. “Dat werkt soms verfrissend omdat ik makkelijk over het gevoel voor de machine en het personeel heen kan stappen.” Zo stelt hij bijvoorbeeld dat onderhoud is een vorm van risicomanagement. “Misschien is stilstand in de zomer wel goedkoper dan vast onderhoud in de winter.”
Risicomanagement
‘Onderhoud is risicomanagement’, is uw overtuiging. Hoe moeten wij dit zien?
“In mijn ogen is het als ondernemer belangrijk om te bepalen op welk moment je het onderhoud uitvoert. Daarbij moeten de risico worden afgewogen met de kosten. Een ondernemer moet goed in beeld hebben wat de onderdelen en arbeidsuren per machine kosten. Het hele plaatje van onderhoudsstructuur moet in mijn ogen in het licht van risicomanagement worden bekeken. Want wat kost stilstand uiteindelijk?
“Het risico van stilstand in de zomer moet worden afgewogen tegen onderhoudskosten in de winter”
In de praktijk blijkt dat in geval van problemen in het hoofdseizoen onderdelen sneller vervangen zijn, dan de tijd die je in de winter aan onderhoud besteed. De winterperiode wordt vaak aangegrepen om allerlei onderdelen te vervangen, vaak ook zaken die nog lang niet versleten zijn. Je moet niet vervangen om het vervangen. Natuurlijk wil je nooit stilstaan, maar reken eens uit hoeveel een onderdeel kost. Stel je voor dat het onderdeel niet kapot gaat in en je het niet vervangt? Wat voor besparing levert dat op? Met het antwoord op die vraag kan de ondernemer de afweging maken, met alle kennis over de machine, of die het risico dat je loopt gerechtvaardigd is.”
De Loonwerkdokter
De Loonwerkerdokter adviseert de bedrijven om qua management daarin de juiste keuzes te maken. Hoe is het bedrijf eigenlijk ontstaan?
“Lucas Meertens is de oprichter en heeft een agrarische achtergrond. Hij is jaren geleden voor zichzelf begonnen en heeft zich puur gericht op het adviseren van bedrijven in infra, agro en groen. Ik heb een achtergrond als accountant en werkte steeds meer samen met hem. Wij vulden elkaar goed aan. Lucas vanuit zijn ervaring in de agrarische sector, terwijl ik meer cijfermatig onderlegd ben. Toen Lucas de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, is de samenwerking vaster geworden en ben ik uiteindelijk in het bedrijf gekomen. Lucas is vorig jaar echt gestopt. Hij neemt af en toe nog wel contact op, om op de hoogte te blijven, maar hij is echt daadwerkelijk met pensioen. Onder onze klantenkring zitten voornamelijk loonwerkbedrijven. Ik merk vooral dat door mijn cijfer- en bedrijfsmatige onderbouwing, ik een andere kijk op zaken geef. Ik kan makkelijker over bepaalde zaken heen stappen en bekijk die vooral zakelijk.”
Vincent Klaasen
Woonplaats
Almelo
•
Opleiding
HBO Accountancy Windesheim Zwolle
•
Ervaring
De Kok Accountants in Almelo, GIBO Groep (Flynth)
•
Huidige functie
Accountant-Administratieconsulent bij Schoonebeek Accountants in Almelo en adviseur/consultant bij De Loonwerkdokter in Almelo
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Verder lezen?
Tekst & beeld: Martin de Vries