De belangstelling voor de Zwitserse spotsprayer ecoRobotix ARA in Nederland is overweldigend. Met de beoordeling van Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) op basis van driftreductie zullen er aankomend seizoen meer dan honderd van deze innovatieve machines op de Nederlandse akkers rijden. Voor Doorgrond.nl, die de spotsprayer hier introduceerde, een ongekend succes. “Het was niet een eenvoudig proces, maar de inzet wordt beloond.”
Elf ecoRobotix-spotsprayers, geleverd door de bedrijven Abemec en Doorgrond. nl, draaiden het afgelopen seizoen. Pioniers als het loonbedrijf van Profytodsd in Creil konden zodoende ervaring op doen met de machine, terwijl er gewacht werd op de beoordeling van de TCT. Inmiddels is het zover en dat is maar goed ook gezien de enorme belangstelling voor de techniek.
Jeroen Wolters van Doorgrond.nl liet samen met Jorick Lambers en Han Hilbrands in 2020 tegen de Duitse grens de bijzondere techniek aan een aantal geïnteresseerde telers uit de omgeving zien. De spotsprayer van Zwitserse makelij laat zich van de buitenkant het beste laat omschrijven als een overdekte kappenspuit, omdat onder de drie kappen de doppen zonder weersinvloeden een gerichte bespuiting kunnen uitvoeren. Met twee camera’s en een toen nog enigszins beperkt algoritme kon dit weleens een oplossing zijn voor aardappelopslag in bieten, wat in de Veenkoloniën een groot probleem is. “In Zwitserland lag de focus eigenlijk op ridderzuring in grasland. De ontwikkelaars van ecoRobotix waren niet bekend met het probleem van aardappelopslag. Andersom wordt met het probleem rond ridderzuring voor ons ook een deur naar een andere mogelijkheden met de ecoRobotix geopend. Want het gericht aanpakken van dit probleemonkruid in grasland is wel een dingetje in de melkveehouderij.”
Pioniers
De subsidieregeling waarbij agrariërs 75 of 60 procent subsidie konden aanvragen voor de aanschaf van dergelijke innovaties werkte bij de telers vertragend. Zonder subsidie kochten Profytodsd uit Creil, loonbedrijf Van Raak uit Hooge Mierde en Agrifirm een ecoRobotix. “Voor ons was het echter niet eenvoudig om voet aan wal te krijgen. Wie zijn immers die jonge gasten die met dergelijke kapitaalmachines aan komen zetten?” Doorgrond.nl besloot om de samenwerking te zoeken met Abemec. Tegelijkertijd is er ook begonnen met de trajecten rond keuring bij Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL), de TCT en de indeling op de lijst met Drift Reducerende Spuittechnieken.
“We zaten anderhalf jaar geleden met de overheidsinstanties aan tafel, Het is een techniek die zich misschien nog het beste laat classificeren als een overkapte beddenspuit. We ontvingen een delegatie van het ministerie, de Unie van Waterschappen en de TCT-commissie. Het gesprek was positief, maar we kregen ook wel het gevoel dat het misschien nog vijf jaar kon duren voordat er een klap gegeven kon worden.”
Het succes van de ecoRobotix groeide desalniettemin. Waren er eerst negen spotsprayers, al snel kwamen er nog twee bij. “Aardappelopslag in bieten en meldes in uien zijn echt aandachtspunten. Met een spotsprayer kom je verder omdat je het gewas veelal niet meer bespuit en je sneller gebruik kunt maken van niet selectieve middelen.”
De juiste wegen bewandelen
“Je moet weten welke wegen je moet bewandelen”, haalt Jorick Lambers aan. “Wij hebben daarvoor ook heel veel gehad aan de kennis van bijvoorbeeld Profytodsd. Zaken als de juiste spuithoek, de kantdopsoort en andere zaken moet je goed onderbouwen. Dit moet door een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie gebeuren. In Nederland is er maar één en dat is Wageningen UR.” Uiteindelijk is de dop onder de kap van de ecoRobotix geschaard in druppelgrootte klasse M. De tophoek is op 25 graden gezet. “Zesmaal zes is standaard de hoeveelheid doppen in een beddenspuit. Om de spotsprayer in de categorie overkapte beddenspuit in te delen moet goed onderbouwd worden waarom die in ieder geval niet meer drift kan veroorzaken dan een standaard overkapte beddenspuit. Het gaat hier dus om een onderbouwing dat de afwijkingen van de overkapte beddenspuit geen negatieve invloed heeft op de drift.”
Technische aanpassingen
Ten opzichte van het demomodel dat in de Veenkoloniën liep zijn ook de mix- en schoonwatertanks vergroot en de elektrische pomp is vervangen door een hydraulische. Softwarematig is de ecoRobotix doorontwikkeld. Op basis van de vele tienduizenden foto’s zijn er betere algoritmen ontwikkeld, die het gewas herkennen en diverse planten, die naast het gewas groen zijn ziet, herkent het algoritme als onkruid. Ook is er inmiddels een algoritme opgebouwd dat heel specifiek aardappelopslag en ridderzuring herkent, zodat je daarop een gerichte bespuiting uit kunt voeren.
Uiteindelijk is de keuze gemaakt door Doorgrond.nl om de ecoRobotix in de DRT-klasse 95 procent in te delen. “Deze klasse overlapte het meeste met de spotsprayer. Een klasse die beter past is er niet, dit terwijl wij negentig procent minder spuiten dus ook negentig procent minder drift creëren. Maar het protocol schrijft voor om elk doptype individueel te testen en dat is gelukkig gelukt. Hierbij zie je wel al snel dat de wetgeving achterloopt op de techniek.”
Schaalvergroting
Met de opschaling van het aantal ecoRobotix’s is Doorgrond.nl ook bezig met het goed neerzetten van de service. Jacob Zijlma is daarvoor als productmanager in dienst gekomen. Hij zorgt voor een plan van aanpak en een structuur. “Uiteindelijk moeten we er voor zorgen dat we voldoende mensen in het veld hebben lopen die dezelfde service kunnen bieden en vooraf de boeren goed informeren over welke afstellingsmogelijkheden de machine heeft. Je gaat van negen machines met z’n drieën nu naar meer dan honderd in totaal. De persoonlijke benadering verandert en dat is ook het gevaarlijke met groei. Doorgrond.nl is echter ontstaan uit ‘technisch geavanceerde’ machines, waarbij gebruikers hoogwaardige toepassingen uitvoeren, hierbij staan wij er dus voor dat wij ons uiterste best doen stilstand op welke plek dan ook te voorkomen, al gaat support misschien op afstand.”
De introductie en beoordeling van de ecoRobotix-spotsprayer in Nederland markeert een belangrijke stap voorwaarts in de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere landbouwpraktijken. Ondanks de technische en regelgevende uitdagingen die overwonnen moesten zijn, heeft de samenwerking tussen Doorgrond.nl, Abemec, ecoRobotix, agrarische bedrijven, overheidsinstanties en onderzoeksorganisaties geresulteerd in een succesvolle implementatie van deze innovatieve technologie op Nederlandse akkers
De ecoRobotix, met zijn vermogen om gerichte bespuitingen uit te voeren en het gebruik van pesticiden te minimaliseren, belooft niet alleen de impact op het milieu te verminderen, maar ook de efficiëntie en productiviteit van de landbouw te verhogen. De overweldigende belangstelling en het groeiende aantal spotsprayers getuigen van het potentieel en de waarde die deze technologie biedt aan de Nederlandse landbouw.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Menno Dijkstra