De wereldwijde landbouw is voornamelijk afhankelijk van fossiele grondstoffen om in de meeste van zijn energiebehoeften te voorzien en de landbouwproductiviteit te ondersteunen. Zowel bij de productie van gewassen in het open veld als in kassen.
Fossiele brandstoffen
Het hoge gebruik van fossiele brandstoffen en de achteruitgang van natuurlijke koolstofputten draagt bij aan de klimaatverandering. De industrie en onderzoeksinstellingen hebben daarom nieuwe technologieën en strategieën voor een duurzamere energieproductie en -gebruik ontwikkeld.
Europese landbouwsector
In de Europese landbouwsector bestaat er echter nog steeds een grote kloof tussen dergelijke ontwikkelingen en de daadwerkelijke toepassing; en het gebruik van beschikbare instrumenten en praktijken. Dit is met name het geval voor een groot aantal kleine en middelgrote producenten met beperkte toegang tot informatie.
AgroFossilFree
Om dit probleem aan te pakken is het AgroFossilFree project in oktober 2020 gelanceerd met het doel het gebruik van fossiele energie in elk landbouwproces, van de wieg tot de boerderij, te verminderen. Met behoud van de opbrengst en de kwaliteit van het eindproduct door een effectieve uitwisseling van nieuwe ideeën en informatie tussen onderzoek, industrie, voorlichting en de landbouwgemeenschap te bevorderen.
AgroFossilFree is gebaseerd op een “Multi Actor Approach”, die in het consortium niet alleen wetenschappers en onderzoekers omvat; maar ook agrarische adviseurs, boerenorganisaties en industriële partners uit 9 landen (d.w.z. innovatie “hubs”). Deze zorgen ervoor dat de eindgebruikers van FEFTS-innovaties goed vertegenwoordigd zijn. De diversiteit van de teeltsystemen en agroklimatologische zones die onder de innovatie-“hubs” vallen, zal het mogelijk maken de toepasbaarheid van een breed scala aan FEFTS-oplossingen te onderzoeken. En tegelijkertijd een schat aan behoeften en innovaties van eindgebruikers in heel Europa vast te leggen.
Bron: Delphy