Het uitwisselen van data uit het veld en de machine, onafhankelijk van de werktuigfabrikant. Dit is het uitgangspunt van Agrirouter. Gratis data-overdracht, zonder dat de gebruiker vast zit aan een bepaalde fabrikant. “In een open platform alles met elkaar verbinden, dat is het uitgangspunt.”
Data uitwisselen met concurrerende merken lastig
Wie is de eigenaar van mijn data? En waarom kan ik mijn data van mijn trekker of werktuig zo moeilijk uitwisselen met een concurrerend merk? Het zijn vragen, die de agrarische sector en specifiek de loonwerker bezighouden. “Fabrikanten zeggen zelf ook dat ze hun dataverkeer hebben open gegooid. Maar je hebt open en je hebt open”, zegt verkoopmanager Hans Hoogland van werktuigenbouwer Lemken met een knipoog.
Data verwerken en doorgeven in de cloud
De Duitse fabrikant heeft daarom – samen met onder meer Krone, Amazone, Pöttinger, Kuhn, Holmer, Horsch en Grimme – het initiatief voor Agrirouter genomen. “Het is een omgeving in de cloud waarin alle data wordt verwerkt en vervolgens doorgegeven”, legt de Belgische verkoopmanager Stijn Vercauteren van Lemken uit, “Taakkaarten kunnen digitaal worden doorgegeven. Zo kun je na de werkzaamheden in het veld op het desktop zien wat er bijvoorbeeld effectief gezaaid is.” Om de cloudomgeving te realiseren zijn de bedrijven in zee gegaan met de Duitse softwaresupplier SAP.
“Zie Agrirouter als een soort postbode”
Hoe werkt het feitelijk? Een machinebezitter kan op MyAgrirouter gratis een profiel aanmaken. De machines en software kunnen daarna in het systeem worden geregistreerd. Agrirouter is ook nadrukkelijk geen platform waar data wordt verzameld. De gegevens blijven maximaal dertig dagen staan en zijn alleen toegankelijk voor de gebruiker. Per machine wordt er een code uitgeleverd, die weer wordt ingevoerd op de machineregistratie, als extra borging dat alleen de eigenaar inzicht in zijn eigen machine heeft. “De data komt op de juiste plek terecht. Wij hebben daar geen toegang tot”, bevestigt Hoogland, “Zie Agrirouter als een soort postbode. Het enige wat wij met de data doen, is een stukje procesbeheersing. Wij hoeven niet te weten wat de boer doet.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: DKE Agrirouter & Martin de Vries
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Verder lezen?