De verdeling van het gras in de silo is een onderdeel van de ruwvoerwinning die niet te onderschatten is. Met de juiste techniek kun je verliezen beperken en voederwaarde behouden. Kies je voor een trommelsysteem of vingerrotors? De keuze is grotendeels afhankelijk van de manier van verdelen en de grootte van de silo’s. Bonne Wiersma is importeur van Mammut-kuilverdelers en ziet dat een trommelverdeler voor kwaliteitskuil zorgt. “Denk niet in centen, maar in argumenten. Een trommelverdeler zorgt voor een mooie deken in de kuil met de waardes die je wilt.”
De rol van de loonwerker bij ruwvoerwinning
De loonwerker speelt op de kuil een cruciale rol als het gaat om de ruwvoerwinning op een melkveebedrijf. De keuze voor een kuilverdeler is daarbij ontzettend belangrijk. “Een hakselaar met silagewagen of opraapwagen zonder doseerinrichting worden volgeperst, wat tijdens het lossen zorgt voor de platen gras in de kuilen. Met een riek kun je dan schuiven wat je wilt, maar je krijgt het niet vlak. Een trommelverdeler slaat het gras beter uit elkaar en verdicht veel beter. Het gras komt bij het inkuilen als een deken in de silo te liggen”, vertelt Bonne Wiersma.
“Een voordeel in de praktijk is dat het zwenkpunt bij de Silo Fox dichtbij de driepuntsbevestiging zit: dit maakt het comfortabel wegzwenken van de silowand mogelijk.”
Iedere stap enorm belangrijk
“Bij het inkuilen is de factor tijd vaak bepalend. Des te sneller de lucht uit het oogstproduct komt, des te gunstiger verloopt het proces van de melkzuurfermentatie. Daarvoor is natuurlijk een bijpassende techniek voor het verdelen en verdichten van het voer nodig. Let erop dat u de laagdikte gelijkmatig tot maximaal dertig centimeter reduceert – daardoor kan het voer beter worden verdicht. Vervolgens moet er voldoende tijd voor het walsen overblijven, omdat een goede verdichting beschermt tegen ongewenste broei. Vanaf het maaien, schudden en wiersen tot aan de kuilverdeling is elke afzonderlijke stap in de oogstketen enorm belangrijk.”
Rotor- en trommelsystemen van Mammut bij kuilverdeling
Mammut biedt zowel rotor- als trommelsystemen voor de kuilverdeling. Met de trommel-kuilverdelers Silo Fox of de kuilverdelers van de modelserie Silo Twist kan de slagkracht in de silo verbeterd worden en er daarmee meer is er meer tijd voor het verdichten.
Wiersma: “Omdat alleen optimaal en hoog kwalitatief voer graag wordt opgenomen, heeft dit een positief effect op de prestaties en de gezondheid van de dieren.”
Keuze tussen vingerrotorsysteem en trommelsysteem
De keuze tussen vingerrotor- en een trommelsysteem wordt vaak tussen de oren gemaakt. “In Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Overijssel, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt veel gewerkt met trommelverdelers. Daar werken ze meer met lange rijkuilen en lossen de grote silagewagens en opraapwagens vaak op de bult. Het trommelsysteem is ideaal indien er met grote loshoeveelheden of in smalle rijsilo’s wordt gewerkt, waar een slagkrachtige verdeling naar voren nodig is.”
“Ik probeer de boeren met feiten te overtuigen, maar dat blijkt lastig.”
“In andere gebieden wordt vaak een andere manier van kuilen gehanteerd. Bijvoorbeeld aan de voorkant tegen te bult aan kuilen. Toch heeft ook een trommelrotor hier voordelen. Ik probeer de boeren met feiten te overtuigen, maar dat blijkt lastig. Uiteindelijk moet je gaan rekenen.”
Goed functionerende oogstketen
Bij een succesvol inkuilproces hoort een goed functionerende oogstketen. “Stem daarom als loonwerker uw oogstmachines en ook de bijbehorende apparaten in de silo goed op elkaar af. Door de steeds toenemende loshoeveelheden voer, wordt de verdeling en verdichting in de standaard silo vaak een knelpunt. Hoewel veldhakselaars, laad- en silagewagens steeds groter worden, groeit de rijsilo helaas niet mee. Zo ontstaat de uitdaging om zoveel mogelijk voer in de reeds bestaande silo onder te brengen en dat in de hoogste kwaliteit.”
Wiersma is van mening dat daarbij goed gelet moet worden of het opslagvermogen wel bij de verdichtingssnelheid past. “Als in korte tijd te veel voer wordt aangevoerd, zodat de combinatie voor het inrijden en verdelen de verdichtingswerkzaamheden niet zorgvuldig kan uitvoeren, dan kunnen hier kwaliteitsproblemen door een ontoereikende verdichting ontstaan. In het algemeen is het bekend dat dunnere lagen beter verdicht kunnen worden. Een goede verdeeltechniek is daarom doorslaggevend om waardevolle tijd tijdens de oogst te besparen en de slagkracht te verhogen. Zo kan het ongewenste ‘Matras-effect’ door ontoereikende verdichting van het voert continu worden vermeden en de inkuilkwaliteit verder worden verhoogd.”
Trommelkuilverdelers van Mammut
De trommelkuilverdelers van Mammut zullen op langere termijn een probleemloos inkuilingsproces evenals een hoge basisvoerkwaliteit opleveren. Er zijn vier verschillende modellen. De Classic het een diameter van 1,04 meter, de Titan is 1,15 meter, de Profi Gigant 1,28 meter en de Profi Koloss is de grootste met een diameter van 1,48 meter. “Een veelzijdige reeks die past bij de grootte van de trekker en de hoeveelheid voer.”
Rotor-kuilverdeler
Ook heeft Mammut een rotor-kuilverdeler in het assortiment. Deze past goed als er in korte tijd en op een comfortabele werkwijze kleinere loshoeveelheden in de breedte moeten worden verdeeld.
“De laagdikte van het voer wordt dankzij de effectieve constructie van de rotor meestal in slechts een rit gereduceerd en zo optimaal op de verdichting voorbereid. De hydraulisch inklapbare en uitschuifbare zwaddoeken als accessoire, garanderen een compacte randopbouw van de silo. De kuilverdelers van de modelserie Silo Twist zijn daarom perfect geschikt voor vrijstaande kuilbulten zonder wanden of brede rijsilo’s.” Van de rotorverdelers heeft met de Ceres en Donar twee verschillende typen, met een verschillend formaat en verdeelvermogen.
Meer informatie over Mammut:
Mammut Nederland
Sibadawei 2, Easterein
Tel: 0620848516
Mail: mammut@kuilverdeler.nl
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Mammut/Loonbedrijf De Vlijt