Met een door Vegniek op maat gemaakte voorzetwoeler kan Loonbedrijf Zandvliet in één werkgang maïs zaaien. De Geohöbel Eco Shuffle grondfrees staat daarbij centraal in de visie van zaaispecialist Maurice Zandvliet die deze combinatie vooral op NKG-percelen gaat inzetten.
Groenbemester goed verwerken
Voor het zaaien op percelen met veel plantmassa is het freesprincipe van de Geohöbel een aanrader volgens Zandvliet. Op de frees-as zijn gebolde ganzevoetbeitels gemonteerd die elkaar 3 cm overlappen en die de plant en wortel goed doorsnijden en de gewasresten in de bovenlaag mixen.
De ronding van de beitels zorgt ervoor dat de ondergrond niet ‘versmeert’ zodat de regenwormengangen open blijven. Zandvliet bewerkt zo’n vier centimeter bouwvoor, precies de zaaidiepte voor de maïs. Doordat de wortels onder het groeipunt worden afgesneden; is er van her-groei geen sprake en sterven de wortels af, dat scheelt later in de onkruidbestrijding.
Delta-row en combi zaaien
Met de Aerosem zaait Zandvliet graan, mais en winterkoolzaad in. De mais wordt in delta-row verband gezaaid; zodat ieder zaadje exact op de dezelfde onderlinge afstand kruislings gezaaid wordt in duorijtjes. Achter op de zaaimachine is ook een APV 300 MI pneumatische zaaimachine gemonteerd, zodat Zandvliet tegelijk ook combinaties met gras en vlinderbloemigen kan zaaien.
Veldproeven
In samenwerking met DLV worden er dit voorjaar twee proeven uitgezet met deze zaaicombinatie. Een proef bij vijf veehouders met het inzaaien van kruidenrijk grasland en een proefveld met mais inzaaien op een NKG-perceel.
Vruchtopvolging van mais, koolzaad, grasland/wintererwten
Zandvliet pleit voor een teeltsysteem dat meer eiwit van eigen land oogst en waarbij er eerder gezaaid wordt, het liefst in augustus en september wanneer de omstandigheden goed zijn. Een vruchtopvolging met vroege mais, gevolgd door het inzaaien van winterkoolzaad half september is stap één. Het oogsten van het koolzaad (raapschroot) het jaar daarop in juli is stap twee. Vroeg in augustus gras inzaaien met wintererwten is stap drie. Het gras kent dan een goede beginontwikkeling en samen met de erwten wordt er een eiwitrijke eerste snede gemaaid. Vanwege de stikstofbinding leveren de erwten bovendien een extra stikstofvoorraad voor de graszode op.
Compacte voorzetwoeler
Zandvliet komt veel verdichte percelen tegen en daarom is het beluchten van de ondergrond en het doorbreken van storende lagen onder de zaai-rij voor hem een must. Dat vergt een compacte voorzetwoeler zodat de zaaicombinatie kort aangebouwd kan worden en hefbaar blijft. Vegniek bleek gespecialiseerd te zijn in deze constructies en construeerde deze compacte voorzetwoeler met hydraulisch verstelbare woelpoten; wat de combinatie flexibel inzetbaar maakt.
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Foto’s: Vegniek