HAK Schoffelmachines in Bleiswijk kende een succesvol jaar. Volgens eigenaar Koos Havelaar gingen met name de cameragestuurde schoffels als koekjes. Hij verwacht dat deze trend zich in 2024 doorzet. “Arbeid is schaars en duur. Steeds meer telers kiezen voor schoffelen, maar dit moet nauwkeurig zijn en betaalbaar”, vertelt Havelaar. Ook voor de Farmdroid zaai- en schoffelrobots waar HAK importeur van is, ziet Havelaar volop kansen in het nieuwe jaar.
Een belangrijke reden voor het succes van de cameragestuurde schoffelmachines van HAK is volgens Havelaar de nauwkeurigheid waarmee kan zijn gewerkt. “Dankzij ons nieuwe schijfje kun je de schoffel superstrak afstellen, waardoor je onkruid tot heel dicht bij het gewas wegschoffelt, zonder de plant te raken.” Naast het feit dat de schijfjes klein zijn, zijn ze ook heel gemakkelijk in de juiste hoek te zetten, waardoor heel nauwkeurig kan worden gewerkt.
Mechanische onkruidbestrijding
Havelaar ziet mechanische onkruidbestrijding echt een vlucht nemen. “Personeel wordt steeds schaarser en duurder. Het is voor telers spannend of ze op het juiste moment genoeg personeel hebben om onkruid te lijf te gaan. Telers die mechanische onkruidbestrijding lieten doen door de loonwerker, kiezen er vaker voor om het zelf te doen. Dit voor een stuk flexibiliteit.” Was mechanische onkruidbestrijding in het verleden vooral een aangelegenheid voor biologische akkerbouwers, de afgelopen jaren omarmt ook de gangbare teelt het schoffelen en wieden. Dat merkt ook Havelaar. “Gangbare telers komen meer en meer van de stoel af. Het is voor hen elk jaar weer spannend welke chemische middelen je kunt blijven gebruiken. Mechanische onkruidbestrijding geeft wat dat betreft meer zekerheid.”
Investeren in schoffelapparatuur
Havelaar ziet dus dat steeds meer telers willen investeren in schoffelapparatuur, maar dat wel voorzichtig doen. “Ze zoeken een betaalbare, lichte, maar nauwkeurig werkende schoffel. Daar spelen wij met onze schoffels op in. Daarbij kijken we ook naar een stuk bedrijfszekerheid en onderhoudsgemak. Onze schoffels lopen bijvoorbeeld volledig in lagers.
In-row schoffelen
Veel telers die over willen schakelen op mechanische onkruidbestrijding wachten op goede schoffelmachines die ook in de rij kunnen schoffelen. Een dergelijke machine van HAK komt er aan. Komend jaar gaat het bedrijf haar eerste in-row-schoffel te leveren in Nederland. “In Frankrijk lopen ze al. Nu hebben we ook een Nederlandse teler die er zin in heeft. Dan zullen er vast meer volgen”, aldus Havelaar, die verwacht dat de schoffel makkelijk kan meekomen op de Nederlandse markt. “Het is een superlichte machine. Hij weegt vijfhonderd kilogram in plaats van twee ton die concurrerende machines al snel wegen. Prijstechnisch is hij interessant. We leveren een elektrische machine voor de prijs van een hydraulische.”
Zaai- en schoffelrobots in opkomst
HAK schoffeltechniek is importeur van de Deense Farmdroid zaai- en schoffelrobots. “Gebruik hiervan zie ik in 2024 een vlucht nemen. Vanaf aankomend seizoen staat qua aantal gebruikers in Nederland de teller op twaalf. De robot wordt daarbij ook steeds geavanceerder. Hij is nu ook beschikbaar met een spotsprayer. Zo kun je dus zaaien, schoffelen en spotsprayen met één machine”, vertelt Havelaar. Overstappen op een robot is een grote stap voor akkerbouwers. “Het vraagt een andere mindset. Normaal denk je: ‘ik ga vandaag schoffelen’. Maar met een robot moet je meer vooruitdenken. Zie hem als een goede medewerker die je begeleidt.” Ondanks de ogenschijnlijk hoge drempel ziet Havelaar steeds meer interesse voor de FarmDroid-robots. “In de praktijk zien we bij gebruik van de FarmDroid mooie resultaten. Je ziet betere opbrengsten door nauwkeuriger onkruidbestrijding en doordat er geen groeiachterstanden ontstaan door gebruik van chemische middelen.”
Met het oog op de toekomst is HAK als importeur van de FarmDroid FD20 zaai- en schoffelrobot afgelopen najaar een nauwe samenwerking aangegaan met Abemec voor de verkoop en service van de robots. “Nu is er in heel Nederland op lokaal niveau service en ondersteuning mogelijk”, vertelt Havelaar. “Dit is ook mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van LMB Vermeulen uit Oostburg. Zij hebben zich de afgelopen jaren ook enorm ingezet. Het huidige succes is mede aan hen te danken.”
Slijtlaag aanbrengen met robot
Ook voor de eigen productie investeert HAK in robottechniek. Om de schoffels scherp af te laten slijten worden ze voorzien van een wolfraam slijtlaag. Binnenkort gebeurt het opspuiten van deze slijtlaag met behulp van een robot, daar waar dit nu nog handmatig plaatsvindt. “Dit verhoogt de kwaliteit en de capaciteit”, vertelt Havelaar, die vertelt dat de eerste robot-opgespoten schoffels vanaf februari komend jaar leverbaar zijn.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: HAK Schoffelmachines