Koos Havelaar van K.A. Havelaar & Zn bv voorspelde in de Akkerbouwkrant dat de FarmDroid in 2022 zijn meerwaarde zou gaan bewijzen. Akkerbouwkrant sprak met commercieel directeur Sebastiaan van der Zee die aangaf dat deze voorspelling zeker is uitgekomen.
Lees hier alles over in het artikel “Oude en nieuwe wereld bij elkaar brengen”
Fotoreportage
Door middel van een fotoreportage zijn hieronder enkele onderdelen en innovaties nader toegelicht.
De foto hieronder geeft een close-up van de rug-schoffel opbouw op de EX-serie ruggenschoffelmachine. Het element is opgehangen aan een parallellogram en voorzien van een ‘slof’ die over de rug loopt, de slof heeft een plantbeschermer aan de binnenzijde, achter de slof zorgen de schijf en de schoffel voor het verwijderen van onkruid boven op de rug.
Per rug zijn twee elementen gemonteerd. De plantrij midden op de rug is volledig afgeschermd.
Klik-klemsysteem
Met het klik-klemsysteem zijn de schoffelelementen bevestigd. De rij-afstand is hiermee ook gemakkelijk aan te passen.
Met de draaiknop bovenop het schoffelelement is eenvoudig de gewenste schoffeldiepte in te stellen.
Deze schoffel bewerkt het uienbed op één centimeter diepte onder het loopwiel door.
Uienschoffelbalk
Deze uienschoffelbalk is opgebouwd voor levering. Het gebruik van hoogwaardig staal vertaald zich in ranke elementen, smalle ophangbalken en een compacte bouw. De schoffelbalk is hydraulisch inklapbaar. De cilinders zijn uitgerust met een gestuurde terugslagklep om een stabiele loop te garanderen.
Farmdroid
Eén Farmdroid robot heeft per seizoen de capaciteit om twintig 20 hectare bieten, cichorei, spinazie, uien of kruiden te zaaien en onkruid vrij te houden. De GPS-aangestuurde machine op zonnepanelen onthoudt van ieder zaadje de coördinaten in een complete map per perceel. Dat maakt het mogelijk om ook in-row te schoffelen. Hiermee kan direct na zaaien, voor opkomst, al gestart zijn. Zo is het gewas nagenoeg onkruidvrij gehouden. In iedere rij en rondom ieder plantje, wordt één keer per drie á vier dagen geschoffeld.
Hydraulische sideshift werktuigbesturing
HAK levert ook een universele hydraulische sideshift werktuigbesturing. De sturing verloopt via de stuurschijven met behulp van de door HAK zelf ontwikkelde camera techniek. Doordat de camera aan het aanbouwframe zelf is opgehangen is er snel van werktuig te wisselen en is de besturing makkelijk in te stellen. Door de nauwkeurige sturing kan er sneller gereden worden. De stuurbok is vanuit de cabine te bedienen met de bijbehorende terminal. De camera registreert nauwkeurig de locatie van drie tot vijf rijen, waardoor er tot op één centimeter langs het gewas is te schoffelen.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar