Tijdens de zomermaanden is het spitsuur voor de chauffeurs van Loonbedrijf Van Werven, afdeling Specialistisch Grondverzet. Deze maand is aan een kavel van 30 hectare van Maatschap Van Renselaar uit Lelystad “groot onderhoud” uitgevoerd. Het resultaat; een licht bewerkbare en vruchtbare nieuwe bouwvoor waarmee de klant weer volop vooruit kan boeren.
Humusrijke grond bovenploegen
Zodra de hakselaar de wintergerst eind juni als CCM heeft geoogst van het ‘diep-te-ploegen’ perceelblok, start Van Werven met het graven van acht profielkuilen om de ploegstrategie te bepalen. Uit de analyses van de putten blijkt dat in de laag van 40 tot 120 centimeter onder het maaiveld “de mooie grond” zit en dat de meeste organische stof zich onderin die laag bevindt. Het zand zit op een diepte van 190 centimeter.
Ploegdiepte 120 centimeter
Besloten is om de ploegdiepte op 120 centimeter in te stellen en te gaan ploegen met twee trekkers. Dat is nodig om voldoende snelheid te kunnen opbouwen (10 -12 km/h) om de humusrijke laag met gemiddeld 8,5 procent EOS goed naar boven te ploegen. Daar vormt het de nieuwe bouwvoor van pakweg 40 centimeter diepte met een afslibbaarheid van 25 procent. Van Werven adviseert om de tochtwal, die wat hoger ligt, vooraf te egaliseren zodat overal de juiste ploegdiepte te behalen is.
Ploegafstelling
Voor iedere 10 centimeter ploegdiepte heeft Van Werven een andere tweeschaar diepploeg in de werkplaats staan, vertelt Steven Visser, projectcoördinator bij Van Werven Agro. Het afstellen van de ploeg is vakwerk dat aandacht en concentratie vergt. Op ieder perceel zijn de grondlagen verschillend en de twee ploeglichamen ploegen tegelijkertijd in verschillende grondlagen op verschillende diepte.
Het achterste ploeglichaam ploegt tot halverwege de ploegdiepte en werpt de oude bouwvoor onderin de voor die het voorste ploeglichaam op 120 centimeter heeft uitgeploegd. Het voorste ploeglichaam ploegt juist de onderste laag van 60 centimeter helemaal naar boven. Bij de achterste ploeg moet zijn vermeden dat brokken van de oude bouwvoor in de bovenste 50 á 60 centimeter terecht komen. En de ploegvoor moet loodrecht op het maaiveld afgesteld staan. Dit zodat de voorste diepploeg de onderlaag goed en volledig naar boven kan ploegen. De snelheid moet dusdanig zijn dat de meest humusrijke grond uit de onderste laag bovenop in de bouwvoor belandt. De ploegcapaciteit bedraagt – na afstellen – zo’n 4,5 tot 5 hectare per dag. Er is alleen bij droog weer geploegd. De maand juli is daarvoor de ideale maand.
Video diepploegen Maatschap Van Renselaar
Fotoreportage diepploegen
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Beeld: Henk van Renslaar en Jan Geert Vedelaar