Afgelopen maandag 19 mei heeft Peter Brouwers de openingshandeling verricht door het leggen van enkele honderden meters druppelslang in een 5 ha groot aardappelperceel van Jos van Sambeeck in Reusel (zuid-oost Brabant).
Het leggen van de slangen gebeurt met een speciaal door Broere Beregening gebouwde machine, die in de huidige opzet deze 5 ha in 2 dagen voorziet van druppelslangen.
De openingshandeling werd bijgewoond door circa 35 geïnteresseerde akkerbouwers uit de omgeving die in de toekomst wel mogelijkheden zien voor deze techniek, maar nog wel de nodige vragen hadden.
Geert Jan van Roessel (DLV Plant) legde in het kort de doelstelling van de pilot uit en wat er gedaan en gemeten gaat worden. Naast het optimaliseren van waterverbruik en mineralengift, gaat het natuurlijk ook om het verbeteren van de opbrengst en kwaliteit van de aardappelen vergeleken bij klassieke teelt- en irrigatiemethoden.
Jos van Sambeeck (ondernemer/akkerbouwer) gaf aan dat hij aan deze pilot meedoet omdat hij wil uit proberen of we een goedkopere en/of betere manier van dripirrigatie kunnen realiseren. Hij is 3 jaar geleden benaderd door LWM om daar in mee te denken. Op dit moment ervaar ik het systeem nogals zeer arbeidsintensief.
Ik denk dat het rendement op kleinere percelen vele malen groter is doordat wij de haspel (op keinere percelen) veel vaker moeten verzetten en daarbij komt nog dat dan vaak de gift op de kleinere percelen niet zo goed verdeeld is.
Peter Brouwers (bestuurder ZLTO) gaf aan dat de ZLTO deze pilot steunt omdat deze pilot aantoont dat innovatie steeds doorgaat en dat ondernemers zuinig willen omgaan met water. Ook hier geldt: klein beginnen , leren van de ervaringen en vervolgens uitrol. Dat is de sleutel tot succes.
Jolanda Soons, duurzaamheidsmanager bij Lamb Weston / Meijer: ‘”De aardappel is een bijzonder voedzaam en duurzaam gewas, waarbij voldoende water essentieel is voor een goede oogst. Daarom heeft Lamb Weston / Meijer in haar 2020 duurzaamheidsstrategie water benoemd als een van haar zes focusgebieden. Recent hebben we een studie afgerond, waarbij de ‘watervoetafdruk’ is bepaald van onze eindproducten. Hieruit blijkt dat ca. 90% van het waterverbruik nodig is voor de teelt van grondstoffen voor onze friet (aardappelen en zonnebloemoliezaden). Op basis van deze studie heeft LWM een aantal hotspots geidentificeerd. Dit zijn waterschaarse teeltgebieden, waarin LWM een actieve bijdrage wil leveren om met minder water een minimaal gelijke opbrengst te realiseren van goede kwaliteit. We noemen dit ‘more crop per drop’. In dit licht zijn we zijn samen met onze teler Jos van Sambeek en betrokken leveranciers gestart met dit project. Ons doel is om te onderzoeken hoe druppelirrigatie technisch en economisch haalbaar gemaakt kan worden voor aardappelteelt in waterschaarse gebieden.”
Deze pilot is een initiatief van DLV Plant, die samen met Netafim, Yara, Smits Veldhoven, Broere
Beregening, RMA, Jos van Sambeeck, Lamb Weston Meijer en ZLTO willen nagaan in hoeverre dripirrigatie in combinatie met fertigatie een bijdrage kan leveren aan beperking van het gebruik van water voor beregening en beperking van de emissie van mineralen.
Dit omdat de Nederlandse akkerbouw en de verwerkende industrie voor een aantal uitdagingen staat in relatie tot duurzaam ondernemen. De gebruiksnormen bemesting worden strenger, het gebruik van water voor beregening wordt aan strengere regels gebonden, water wordt schaarser en telers krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Daarnaast worden de kwaliteitseisen aan het te produceren product steeds hoger.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit het LIB, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta, Brabant Water en de initiatiefnemers.
DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies – en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren. Onze activiteiten richten zich op advies, onderzoek en projecten, zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 200 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. DLV Plant ontwikkelt praktijkkennis door eigen onderzoek uit te voeren op diverse ‘vernieuwingsbedrijven’. Hierbij wordt veelal samengewerkt met partners. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl.