Een Kramer ProSeeder gaat in Oostenrijk in één werkgang dertig rijtjes met uien of sjalotten zaaien. Via Maschio Gaspardo kwam deze akkerbouwer en loonwerker uit het Alpenland bij Kramer BV in de Nederlandse polder terecht. “Een mooi project, waarmee we kunnen laten zien wat we kunnen”, vertelt eigenaar Reinoud Tepper.
Sjalottenteelt in Oostenrijk met Kramer ProSeeder
Het Oostenrijkse landbouwbedrijf is gespecialiseerd in sjalottenteelt, waarmee hij een enorm areaal verzet. Deze teelt is daar qua schaal vergelijkbaar met Nederland. Het areaal uien is niet heel groot. “Dit is gewoon een gigantische akkerbouwer”, vertelt Tepper.
De ondernemer had een specifieke wens voor zijn zaaimachine. “Hij wilde elektrisch zaaien en granulaat toevoegen. Bovendien wilde hij nog preciezer gaan zaaien om het rendement te vergroten. Omdat sjalotten erg fijn zijn, plant je ze dichterop elkaar. Het gewas wordt anders al gauw te grof. Als je uien over het algemeen de ruimte geeft, gaan ze groeien.” Om de optimale maat sjalot te telen, zaait de akkerbouwer annex loonwerker op dertig rijen, drie keer tien rijen van 19,4 centimeter. “Laten wij nou veel bezig zijn met precisie.”
Verschil tussen uien en sjalotten door dertig rijen te zaaien
De werkbreedte van de zaaimachine blijft in principe 6,75 meter (driemaal 2,25). “Maar met dertig rijen krijg je gewoon meer beteelde oppervlakte. Bij uien is het de vraag of dat een voordeel is, met sjalotten zeker wel.” Voor de opdracht kwam de Oostenrijker naar Bant om het gesprek aan te gaan. “Dan heb je het met elkaar over de wijze van telen en in welke grond.”
Dertig snij-schijven op ProSeeder maken ruimte voor de kouters
De zaaimachine is voorzien van dertig snij-schijven, een per rij, die in de grond ruimte maken voor de kouters. “Officieel spreken we misschien niet over een niet-kerende grondbewerking, maar het wordt wel zo gebracht. Je snijdt makkelijker gewasresten door, zodat de kouters er doorheen kunnen. Omdat te laten zien, was het al goed dat hij hier is geweest. Ik had een zaaielement klaar gemaakt in de uitvoering waarvan ik dacht dat deze goed zou zijn. Dan loop je de techniek helemaal door, zodat de opdrachtgever de juiste keuze kan maken.”
Keuze tussen ‘ski-sloffen’ of aandrukwielen
“Een optie was ook om de machine uit te voeren met ‘ski-sloffen’. Die vlakken de grond voor het kouter af en na het zaaien drukken die de zaai-voor licht aan. De ski’s zorgen voor een stabiele loop van het zaai-element en dat is een belangrijke factor voor een constante zaaikwaliteit. In dit geval hebben we toch gekozen voor aandrukwielen. Dat kent men en is men vertrouwd mee.”
“Anders ten opzichte van de oude machine is wel dat je door het type wiel nu een bolletje legt, in plaats van een kuiltje. We kiezen er namelijk voor om de zijkanten wat meer aan te drukken, waardoor je lossere grond over het zaadje krijgt en de plantjes er makkelijker doorheen groeien.”
ProSeeder voegt granulaat toe tijdens het zaaien
De zaaimachine is voorzien van 37 elektrisch aangedreven motoren. 30 voor de zaai-elementen en 7 voor de granulaat toepassing. Bijzonder is ook de toevoeging van granulaat tijdens het zaaien. “Voor dertig rijen elektrisch hebben we niet vaak gedaan elektrisch.” De ProSeeder heeft een dynamokit voor genoeg stroom. De ventilator voor het vacuüm is hydraulisch aangedreven. Alles wordt volledig aangestuurd door de Isobus-terminal op de Fendt-trekker.
Veelzijdige machine interessant voor loonwerk
“Deze machines is voor Nederlandse loonwerkers interessant omdat je makkelijk kunt schakelen van bijvoorbeeld sjalotten naar uien, maar ook verschillende eenheden zaad. Met één druk op de knop wordt de gewenste zaaidichtheid ingesteld. Ook kun je variëren met granulaat, door er ook nog een taakkaart onder te hangen. Het is een veelzijdige machine, met opties die loonwerk ermee interessant maakt.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Kramer BV
MEER VAN DIT?
Actuele thema’s en de mooiste reportages thuis op de mat? Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws.