Soms doet een zaaimachine gewoon perfect wat ze moet doen zodat de gebruiker er weinig over moet nadenken. Loonbedrijf Houbraken uit het grensdorp Bergeijk zaait per jaar bijna tweehonderdvijftig hectare uien en dat zowel in België als in Nederland. De clou zit ‘m voor Wout Houbraken in de grondbewerking. “We hebben zelf een cultivator ontwikkeld om voor de trekker te hangen. Voor de zaaimachine hebben we niet verder gekeken dan Kramer. Want Kramer doet het gewoon goed.”
Eigengemaakte cultivator brengt uien op perfecte diepte
“Wij hebben zelf een cultivator met rollen gemaakt om voor de trekker te hangen”, steekt Wout Houbraken onmiddellijk van wal. “De voorbewerking van de grond is voor ons cruciaal. Daar zit ‘m echt de clou. Het ding werkt zo goed waardoor de uien op de perfecte diepte in de grond komen.”
Achter de trekker hangt een zaaimachine van de firma Kramer. Het gaat om een Kramer ProSeeder met acht elementen die zaait op 2,25 meter breedte. Toen Houbraken deze zaaimachine aankocht, was er vanaf het begin ook het plan om dit te combineren met de zelfontwikkelde frontcultivator.
250 hectare uien met twee identieke combinaties
Opvallend is dat de loonwerker tweehonderdvijftig hectare uien inzaait met twee identieke combinaties die elk acht rijen zaaien op zowat 2,25 meter breedte. Er bestaan nochtans meerdere machines met meer elementen waardoor er bijvoorbeeld drie bedden in één werkgang gezaaid kunnen worden. “Ik zie een uiengewas dichter bij tuinbouwteelt dan bij vollegrondsgewassen”, zegt Houbraken hierover.
“En bovendien zijn wij van mening dat onze manier van zaaien meer opbrengst oplevert. We leggen mooie bedjes en rijden er niet meer overheen. Maar ons goede zaaiwerk komt eigenlijk vooral tot stand met die goede grondbewerking. Klanten zien het als een voordeel dat we op de juiste diepe zaaien en niet over het land rijden. We zijn begonnen met één machine, dan werden het er twee en volgend jaar gaan we zaaien met drie machines.”
“We werken dus slechts op 2,25 meter. En daar leggen we het tarief ook een beetje naartoe. Boeren moeten iets meer betalen maar daar krijgen ze kwaliteit voor terug. Daarnaast zijn we aan het kijken om te kunnen zaaien op drie bedden op 2,25 meter met als voorwaarde dat de grondbewerking zoals we hem nu doen gewaarborgd blijft. Dit om meer capaciteit te kunnen halen in de toekomst.”
Brede zaaikouters maken het verschil
Speelt de zaaimachine dan geen rol? “Uiteraard wel. Maar wij hebben niet verder gekeken dan Kramer want Kramer doet het goed. Het is misschien ook wat toeval dat de combinatie zo perfect blijkt te werken maar het betekent wel dat we voor onze derde combinatie weer voor Kramer zullen kiezen.”
Dat het toeval soms een rol speelt, wordt duidelijk als Houbraken het heeft over de zaaikouters. “Wij hebben bredere zaaikouters als de meeste collega’s. Ik weet niet of wij dat bewust zo gekozen hebben maar het werkt zo goed dat ik niets anders meer wil. Het zaad heeft iets meer ruimte om links en rechts te vallen. Bij anderen valt het zaad veel meer in een smal spoor en dan kunnen de uien niet voldoende dikken. Bij ons groeien ze dus beter en ook dat verhoogt uiteraard de opbrengst. Het is dus de combinatie van een perfecte grondbewerking met de juiste zaaimachine die ervoor zorgt dat wij een excellente kwaliteit kunnen afleveren.”
Tekst: Seppe Deckx
Beeld: Loonbedrijf Houbraken