Gebroederlijk halen de twee Schuitemaker Rapide 6600-wagens getrokken door de John Deere-trekkers van Loonbedrijf van de Put uit Oosterwolde (Gld.) de eerste snede van het melkveebedrijf van familie Van Wees, de Polderzoom, in Dronten binnen. Het loonbedrijf ging voor het eerst met de net aangeschafte dubbeldoelwagen op pad. De andere werd vorig jaar aan het machinepark toegevoegd. “De opraap- en silagewagens presteren maximaal, zodat we onze klanten maximaal kunnen bedienen.”
Schuitemaker Rapide 6600
Dat de Rapide 6600-dubbeldoelwagen standaard is uitgevoerd met een slepende pick-up is voor Lambert van de Put van Loonbedrijf Van de Put een belangrijke reden om opnieuw voor Schuitemaker te kiezen. “En we hebben vertrouwen in onze dealer, landbouwmechanisatiebedrijf Wielink uit Oosterwolde, dat speelt natuurlijk ook mee”, vertelt hij.
De slepende pick-up van 2,20 meter is bodemvolgend en door de meesturende zwenkwielen kun je sneller en schoner oprapen. Omdat de pick-up onder de wagen is gepositioneerd is de wagen compacter, terwijl de laadinhoud gelijk is. “Onze ervaring is dat je met een stekende pick-up van voren al gauw te hoog in de bult zit. Is de pick-up slepend, dan ga je hoger op in de silo.”
Rotor van Schuitemaker Rapide 6600
In de rotor-invoerzit de messenbalk vooraan. Naast dat de plek goed bereikbaar is voor onderhoud ziet Van de Put nog een voordeel. “Hierdoor kruip je niet onder het zwad en wordt het binnenkomende gras altijd gesneden.”
Met de speciale PowerRotor verloopt het verwerken van de gewasstroom soepeler, ook in lastige omstandigheden. Dit betekent volgens de fabrikant een minimale vermogensbehoefte en een lager brandstofverbruik. Door de geoptimaliseerde tandvorm, wordt er minder druk uitgeoefend op de voorwand van de dubbeldoelwagen en kent de Rapide invoer een lange levensduur. “Omdat wij op dat gebied geen ervaring met andere types hebben, kan ik daar niets over zeggen. Bovendien ruilen wij altijd vroeg in.”
Wisselen met luchtdruk
De nieuwe Rapide 6600 van het Gelderse loonbedrijf is uitgevoerd met een luchtdrukwisselsysteem en een weeginrichting. “De mogelijkheid om te wisselen met luchtdruk hebben we puur gedaan met oog op de bodemdruk onder lastige omstandigheden. We merken ook dat er steeds meer naar wordt gevraagd. Het gaat overigens alleen om het aflaten. Met een compressor laten we lucht weer in. De bandendruk wordt bepaald aan de hand van het tonnage dat we meenemen. In de praktijk wisselen we vooral in bandenspanning als het erg nat is.”
Rapid Release zorgt voor lege wagen
“We willen in een vlot tempo de vrachten lossen, maar de wagens moeten niet ramvol zitten. Dit lost makkelijker en je kunt het gras makkelijker verdelen. Dan rijden we liever een extra vracht per uur.” Voordeel is dat de wagen vlot lost, ondanks dat de Rapide 6600 niet is uitgevoerd met walsen. “Het ligt mooier op de kuil. Het gras wordt er bijna als een deken opgelegd.”
Door de Rapid Release, het hydraulisch beweegbare voorbord dat het gras uit de wagen drukt, blijft er geen restgewas over. “De schuifwand drukt de wagen helemaal leeg”, vertelt Van de Put. “De laadbak wordt in een soepele beweging snel en volledig geleegd. Dat werkt voor ons goed.”
Weeginstelling van Schuitemaker Rapide 6600
De weeginstelling zit vooral voor handelsgewas op de wagen. “Hier in de omgeving zijn weinig weegbruggen meer over. We moeten wel wegen, maar je hoort er bijna niemand meer over.”
De Rapide 6600-dubbeldoelwagens worden door John Deere 6175R-trekkers getrokken. “Die tweehonderd pk vinden wij nodig. De trekker moet voor de kar uit gaan. Je moet met het vermogen niet de randen opzoeken, want dan doe je dat met kar ook.”
Niet de eerste Schuitemaker op het bedrijf
Loonbedrijf van de Put heeft een geschiedenis met Schuitemaker. Dat begon met de Rapide 100 en later de 155 die in 2000 kwam. “We hebben er nooit gezeur mee gehad.” In de loop van de jaren hebben er veel machines in het wagenpark gestaan. Dat komt door de strategie van het loonbedrijf.
Machinepark zo jong mogelijk
“Wij ruilen vrij jong in. We proberen zo weinig mogelijk kosten aan onderhoud te hebben. Dus rijden wij met jong materiaal en betalen liever niet te veel onnodige belasting. Onze overtuiging is dat als je onderhoud kunt betalen je ook jong kunt kopen.”
“Je merkt nu wel dat alles duurder wordt. Hierdoor moet je ook kritischer worden.”
Lambert van de Put plaatst bij het financieel verhaal wel een voetnoot. “Je merkt nu wel dat alles duurder wordt. De laatste paar jaren zagen we dat de prijzen van machines bijna verdubbelen. Hierdoor moet je ook kritischer worden.”
De strategie met een zo jong mogelijk machinepark is bovendien niet ieder loonbedrijf gegeven. “Je moet ernaartoe werken. Mijn vader heeft goed zijn best gedaan om geld te verdienen en dat verstandig te investeren. Hierdoor hebben we geen hoge financieringslasten en is het voor mij makkelijker om de strategie, van jong machines voor een goede prijs inruilen en weer nieuw kopen, te consolideren.”
Vooral actief in werkzaamheden rondom melkveehouderij
Het loonbedrijf heeft vijftien medewerkers waarvan de helft actief is in het agrarische deel. De werkzaamheden passen bij de omgeving waarin de melkveehouderij dominant is. Op het gebied van voederwinning gaat het om grasmaaien, inkuilen, vierkante en ronde balen persen en wikkelen, kleine pakjes persen, gras hakselen en mais hakselen met wiel aangedreven wagens. “We zitten op jaarbasis wel meer dan vijfhonderd uren in het gras.”
Daarnaast doet van de Put aan graslandverbetering van frezen, spitten, ploegen en zaaien tot onkruidbestrijding in de vorm van wiedeggen. Ook mestverwerking en slootonderhoud vallen onder de agrarische werkzaamheden. De andere helft van de werknemers springt bij in de pieken en houden zich op de andere momenten bezig met grond- en straatwerk. “Ook doen we veel in de montage van aardwarmte-installaties en de werkzaamheden daar omheen.”
De loonwerker als adviseur
Van de Put ziet dat steeds meer loonwerkers een rol als adviseur op het gebied van graslandmanagement opteren. Hij staat hier anders in. “Natuurlijk, als het nodig is of de boer vraagt er om, dan geven we wel advies. Toch ga ik een boer niet vertellen hoe hij met zijn ruwvoerwinning om moet gaan. Dat weet die zelf vaak goed genoeg. Je moet de tijd die je er in steekt wel terug verdienen. Als je goed werkt levert, dan kom je altijd weer terug.”
Schuitemaker Rapide 6600
Een goed toegerust machinepark hoort daar volgens van de Put bij. Niet toevallig draait daar weer een nieuwe Schuitemaker Rapide 6600 volop in mee. “We hebben ook wel andere merken op demo gehad, maar Schuitemaker bevalt gewoon goed. We hebben nooit wat met deze dubbeldoelwagens. Al komt dat misschien ook omdat ons materieel al ingeruild is, voordat er problemen ontstaan”, lacht Lambert van de Put.
Tekst en beeld: Martin de Vries
MEER VAN DIT?
Dit artikel komt uit vakblad de Loonwerker. Meer van dit, thuis op de mat?