De uitnodigende stand in Beierse sferen op de onlangs gehouden Agritechnica in Hannover nodigde ons uit om ons licht eens op te steken bij de Duitse machinefabrikant ROPA. We hadden geluk, we troffen oprichter Hermann Paintner en hij vertelde hoe zijn carrière was verlopen.
De stand kon je niet ontgaan, monsterachtige gele machines, luisterend naar pittige namen als Tiger en Keiler, met daartussen in Beierse kledij gestoken dames die zorgen voor de nodige gastvrijheid, maar is het onze gastheer Hermann Paintner die ons voorziet van de nodige informatie. Hij is inmiddels in de zeventig en hij vertelt maar al te graag hoe het allemaal is gelopen.
Liever sleutelen aan machines
Aanvankelijk was Hermann Paintner voorbestemd om de ouderlijke boerderij over te nemen. Maar zijn passie lag niet bij koeien en paarden, maar veel meer bij machines en techniek. Zijn vader keek steeds met belangstelling toe hoe de jonge Paintner machines aanpaste en versleutelde, en als een verandering niet goed uitpakte deed hij het met alle plezier opnieuw. Op zijn zestiende veranderde hij eigenhandig een bietenrooier, hetgeen zijn vader overigens met plezier aanschouwde.
Met al dat gesleutel deed hij de nodige ervaring op en op zijn 24ste bouwde hij zijn eerste zelfrijdende bietenrooier, een project dat door zijn omgeving met de nodige scepsis werd aanschouwd, maar een jaar later had hij wel de opdracht om er 24 stuks te bouwen. Hiervoor werd een samenwerking met fabrikant Holmer aangegaan. Op basis van een ‘gentlemens agreement’ werd afgesproken dat Holmer de tweeassige rooiers zou bouwen en Paintner de drieassers.
Oprichting van Ropa
Na de overname van Holmer door de Franse Excell groep eindigde deze overeenkomst en maakt Paintner nu zowel de twee- als de drieassers. Hierna volgde een samenwerking met constructiebedrijf Rockemeyer en zo is in 1986 de firma Ropa opgericht, afgeleid van Rockemeyer en Paintner. Na drie jaar gingen de partners uit elkaar en ging ieder zijn eigen richting.
Met de overname van een bietenlader van een transportbedrijf is Ropa die vanaf 1988 ook gaan bouwen. Omdat Hermann Paintner van Südzucker AG inmiddels naam had gemaakt als constructeur, werd hij gevraagd een gepatenteerde bietenlader te realiseren. Het transportbedrijf noemde het apparaat Mickey Mouse en zo is de Maus aan zijn naam gekomen. Bij Ropa vonden ze dat wel een aardig idee en gaven daarna hun eigen machines ook dierennamen. Zo dragen de tweeassige bietenrooiers de naam Panther en de drieassers naam Tiger. In 2012 heeft Ropa ook de productie van aardappelrooiers ter hand genomen en deze luisteren naar de naam Keiler (wild zwijn), vanwege het wroeten in de aarde.
Heeft Ropa toekomst in de Benelux?
Hoewel Ropa in ons land nog niet zo bekend is, is het toch een bedrijf met een jaaromzet van tweehonderd miljoen euro. Per jaar worden er tweehonderd aardappelrooiers en tweehonderd bietenrooiers gebouwd met daarnaast ook ongeveer tachtig Maus bietenladers, waarvan er in ons land momenteel acht stuks draaien. Maar Paintner relativeert wel en sluit niet uit dat in de periode 2024-2025 de verkopen terug kunnen lopen omdat de prijzen van landbouwproducten nu hoog zijn en waarschijnlijk weer zullen dalen. En dat heeft zijn weerslag op de afzet van landbouwmachines.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.