Net op de grens van de provincie Utrecht en Zuid-Holland ligt het plaatsje Zevenhoven. Daar zijn een paar stoere mannen in opdracht van de gemeente De Ronde Venen bezig om populieren te kappen, te zagen, takken te versnipperen en op te ruimen. De bomen zijn na ca. 45 jaar uitgegroeid en vanwege de veiligheid tussen 30 en 40 jaar aan vervanging toe. De weg is netjes afgezet want het verkeer kan er niet door. Dat is te gevaarlijk. “Het is ons dagelijks werk en wij proberen met groot materiaal in korte tijd ons werk te doen en bomen te rooien”, vertelt de man die als 6-jarige al rond liep op de boerderij en vrij snel erna zijn eerste ritjes reed met een trekker.
Thans runt hij een bedrijf genaamd Van Ginkel Boomrooierij met 10 personeelsleden en 5 zzp’ers en rooit bomen voor gemeenten, overheidsinstanties, particulieren en andere partijen in de randstad, voor het grootste deel tussen de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook af en toe in gebieden langs de kuststrook of in Haarlem, wij werken door heel Nederland. Op bomengebied doen wij alles! Van bomen planten tot snipperen en ook rondhouthandel! Ons motto is: ‘vlot bomen rooien met de beste machines en personeel wat er is’.
Passie voor het rooien van bomen
“Leren op school was niet voor mij weggelegd”, vertelt Van Ginkel vanuit de kantine op zijn bedrijf. “Na het behalen van mijn rijbewijs C ging ik op pad met de vrachtwagen. Dat vond ik veel mooier en bij bosbouwbedrijf Driessen in Vreeland (Utrecht) kon ik aan de slag. Mede doordat ik handig en brutaal was, kon ik op veel machines rijden en deed allerlei bezigheden zoals bomen rooien. Ik had uitdaging nodig en die kreeg ik. Bijvoorbeeld door het verbreden van watergangen in Nationaal Park “de Biesbosch”. Samen met een collega zat je ver van de bewoonde wereld af. Je bent dan compleet op jezelf aangewezen. Bij technische problemen kreeg je een tip van de baas en dan moest je het zelf maar oplossen. In dit gebied bevonden zich een groot aantal sloten die te breed waren om met de rupskraan over te steken. Van collega’s leerde ik om van de omgezaagde bomen een dam te bouwen. Zo bouwde ik mijn eigen brug en kon er overheen. Van collega’s die door geheel Europa reisden, heb ik veel geleerd. Uit een boekje leren was niet mijn sterkste kant, maar als ik iets in de praktijk zag dan kan ik dat vlot.”
Ver van huis werken zag ik niet zitten
In 2005 startte Ernst van Ginkel (37) zijn eigen bedrijf in Zevenhoven (Zuid-Holland). Van Ginkel had inmiddels de nodige ervaring opgedaan bij eerder genoemd bosbouwbedrijf die steeds vaker klussen ver weg aannam zoals in Suriname en Brazilië. “Ver van huis werken zag ik niet zo zitten. Steeds vaker nam ik klussen aan van particulieren, bedrijven en gemeentes. Ik was namelijk wel gewend om bomen te rooien. Doordat ik naast een versnipperaar en een vrachtwagen ook een mobiele kraan aanschafte, kon ik efficiënter werken en groeide mijn bedrijf. Na de moeilijke crisisjaren 2008-2009 kregen wij de ‘drive’ te pakken en van het één kwam het ander en kreeg ik steeds meer werk te doen. Ik investeerde in het beste materiaal. Dat vind ik belangrijk om vlot en veilig te kunnen werken. De aanschaf van een grote mobiele kraan om te rooien en een vrachtwagen was in de beginfase een financieel risico. Maar het heeft ons enorm geholpen om te groeien en te concurreren.”