Al een poosje maakt loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug (Overijssel) bodemscans met een Veris-scan. “Het plaatsspecifiek kunstmest strooien met deze nieuwe Rauch Axis H strooier is een mooie aanvulling op plaatsspecifiek compost en kalk strooien”, zegt Koonstra en koos bewust voor deze strooier.
“In tegenstelling tot gangbare weegstrooiers met weegcellen meet en regelt het EMC-doseersysteem de strooihoeveelheid van kunstmeststof gescheiden voor de linker- en rechterzijde. De veranderingen in stroomeigenschappen van de kunstmest worden volledig automatisch rechts/links gescheiden geregeld en ook gecorrigeerd. Rauch is de enige fabrikant die zo’n machine aanbied. Met name de hydraulisch aangedreven schotels en daarmee de variatie en de traploze gift en traploze breedte-verdeling sprak mij aan. Doordat je dit nu ook kan aanbieden, kom je in contact met een bepaalde groep klanten die interesse heeft om plaatsspecifiek kunstmest te strooien”, vertelt Koonstra.
Alles wat je moet weten, vind je terug in het scherm
“Op basis van de Veris-scan heb ik een taakkaart gemaakt voor de Rauch strooier”, vertelt Jeffrey Haverkort. “De bodemkaart brengt inzichtelijk wat de waardes in de grond zijn. Deze zijn lang niet altijd vlak. Dat verschilt per perceel. Doordat wij dit inzichtelijk hebben en plaatsspecifiek kunnen bemesten hopen wij over een paar jaar de waardes overal in het perceel gelijk te hebben. Alles wat je moet weten, vind je terug op het CCI 1200 Isobus universele bedieningsscherm in de trekker. Je ziet waar en hoeveel er gestrooid wordt. Deze RAUCH strooier loopt heel mooi, het valt mij 100% mee. Wij kunnen met deze strooier kwaliteit leveren”.
De CCI 1200 Isobus universele bedieningsscherm in de trekker
Onderzoek van 3 jaar
“Achter het L-vormige perceel ligt een oude zandwinning-plas. Op de voet van de L is een depot geweest”, zegt melkveehouder en perceel-eigenaar Douma. “Dat zie je terug in de organische stof in de grond. In het schrale zand heb je veel minder organische stof dan in de poot van de L. Met een Veris-scan kun je de bodem goed analyseren en in kaart brengen. Het is een onderzoeksproject van 3 jaar, dit is het eerste jaar. Na 3 jaar bekijken we wat het effect is en gaan we weer met de Veris-scan door de grond heen om te kijken wat er veranderd is”.
Precisielandbouw
“Op dit moment is er geen behoefte aan meer ruwvoer maar wel aan kwalitatief beter ruwvoer. Wij denken dat door het plaatsspecifiek behandelen de gewassen egaler gaan groeien en je kwalitatief beter ruwvoer krijgt. Wanneer je praat over precisielandbouw en je vertelt een klant dat je daardoor meer gewasopbrengst krijgt”, vertelt Koonstra: “Kom maar eens mee naar de grote hoeveelheden gras- en kuilbulten die achter mijn schuur liggen. Op meer opbrengst hoef jij je dus niet meer te richten. Het gaat met name om kwalitatief beter gras telen. Ik denk dat dit één van de mogelijkheden is om dit te doen. Wij kunnen deze investering niet terug verdienen bij onze huidige klanten. Dus moeten we een groter gebied gaan bedienen. Niet iedereen is daar aan toe. Maar er is altijd een groep die voorop loopt en daarmee bezig is. Ik noem altijd als voorbeeld de bedrijven die jaren geleden startten met zodebemesten. Het was toen nog niet verplicht maar er was al wel een groep mensen die dat liet doen”.
Levert precisielandbouw wat op?
“Momenteel zijn er verschillende proeven en in de toekomst komen er grotere projecten. We doen her en der mee en laten zien wat je met plaatsspecifiek bemesten kan bereiken en welk economisch voordeel je kan behalen. De vraag die gesteld wordt is: ‘Levert het wel wat op? Doordat we nu ook metingen uitvoeren, kunnen we ook aantonen dat het wat oplevert. Met het variabel kalk en compost strooien is dat al wel bewezen. Als je logisch redeneert, zal dit ook wat moeten opleveren en dan zijn klanten ook bereid om hiervoor te betalen.