’s Werelds eerste autonome aardappelrooier, de Harvey.One genaamd, is knalrood, heeft een rupsonderstel en rijdt geheel zelfstandig met op het sorteerplatform twee medewerkers die de afstandsbediening hanteren stilletjes over het Groningse land. Ondertussen worden de aardappelen opgeraapt en gesorteerd in kisten. “Wij zijn er erg blij mee en heel enthousiast over wat de Harvey.One tot nu toe gerooid heeft. Na het eerste testseizoen in 2020 hebben wij een aantal wensen neergelegd bij de ontwikkelaar”, vertelt Roelof Sloots van aardappelvermeerderingsbedrijf Sloots Agri.
“Deze aanpassingen zoals verbeteringen waaronder de plaatsing van de motor, hydrauliek en koeling liggen nu separaat van elkaar. Dat is beter voor de gewichtsverdeling. Ook is de besturing nauwkeuriger geworden”.
Scholieren vervangen door Harvey.One
Tot 2020 liet Sloots Agri in de zomer altijd ongeveer twaalf scholieren opdraven die drie weken lang handmatig aardappelen rooiden. Dat gebeurde in Eenrum (Groningen). Daar heeft Sloots Agri 210 hectares in beheer waar pootaardappelen, suikerbieten, zaaiuien en wintertarwe worden verbouwd. “Maar de scholieren deden het werk niet altijd naar wens. Ze lieten de goede aardappelen dikwijls liggen. Bovendien konden wij steeds moeilijker medewerkers vinden die drie weken lang met hun knieën in de klei willen zitten om onder goede maar ook slechte weersomstandigheden de aardappelen rooiden. Graag willen wij zelf beslissen en de aardappelen controleren voordat ze gesorteerd worden.”
Schmiede.One
Schmiede.One is de ontwikkelaar van de Harvey.One en is een zusterbedrijf van de Grimme group. De software engineers bij het ontwikkelbedrijf denken vooral ‘out of the box’. Op Agritechnica 2019 werd het eerste model getoond. Toen vooral gericht op de oogst van zoete aardappelen, een teelt die in opkomst is. Sloot Agri nam hierna contact op mechanisatiebedrijf Van der Maar Mechanisatie om te onderzoeken of het testen van deze machine mogelijk was. Samen met Grimme, ASA-LIFT, Schmiede.One is het studiemodel in slechts twee jaar tijd doorontwikkeld naar een autonome rooier die praktijk klaar is.
Zuinig op de vruchtbare bodem
Sloots Agri is zeer zuinig op de kostbare bodem waar ’s werelds beste pootaardappelen worden verbouwd. “We hebben hier te maken met achttien procent afslipbare zavelbodem die we niet willen bederven. De grond dient mooi los en rooibaar te blijven voor een goede opbrengst en hoge kwaliteit aardappelen”. Sloots Agri heeft ook de wens om het kweekbedrijf uit te breiden en wil meer aantallen uitgangsplanten toetsen. Dat moet zorgen voor de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen.
Vermindering van het werkkapitaal door de Harvey.One
“Jaarlijks beginnen we met zestigduizend nieuwe genetisch verschillende planten die we in ongeveer vijf jaar willen reduceren tot een procent. Ik denk dat we met het gebruik van deze autonome rooier de uitbreiding die we gepland hebben ook praktisch ingevuld gaan krijgen. De Harvey.One biedt rust in het werk en is een flinke vermindering in werkkapitaal. Nu hebben wij de controle wat ik in het verleden met tijdelijke arbeidskrachten moest delen. De rooisnelheid van de Harvey.One is afhankelijk van de rooiomstandigheden en grootte van de partijen. Nu zijn we bezig met vermeerderingen waar ook de moederknollen aan zitten. Ik denk dat we op een gemiddelde snelheid van twee kilometer per uur zitten. Wanneer het loof van de aardappelen dood is, kun je sneller rooien,” zegt Sloots.
Geschikt voor aardappelen maar ook groentes
“Telers hebben steeds vaker de voorkeur voor lichte machines en houden meer rekening met de bodemgesteldheid. In eerste instantie dachten we dat de autonome rooier alleen geschikt is voor de oogst van zoete aardappelen. Echter na twee testseizoenen ontdekten we dat deze voor zowel zoete en pootaardappelen als ook voor diverse groentes geschikt is”, aldus Jan Bouma (vertegenwoordiger bij Grimme).
Camera’s detecteren of ze op het veld zijn of op de kopeinde. Tevens zijn de camera’s in staat om de aardappelen te herkennen. We doen daar nu nog niks mee maar we willen toewerken naar een 3D-camera die de aardappel herkent. Deze kan dan door de omtrent het gewicht berekenen en vervolgens de opbrengst gaan meten. Zo lang de juiste opbrengstmeting nog ontbreekt, kunnen we tevens nog niet de juiste hoeveelheid kunstmest strooien en gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Een pootgoedteler is geïnteresseerd in het aantal knollen en maatsortering. Camera’s kunnen in de toekomst ook ingezet worden met robotarmen om kluiten of verkeerde aardappelen te sorteren. We verwachten circa drie tot vijf stuks per jaar van de Harvey.one in de Benelux te kunnen vermarkten”.
Technische details
Eenrijige semi-autonome rooier, ontwikkeld in 2018 door een samenwerking tussen ASA-LIFT en Schmiede.one. Verbeteringen zijn doorgevoerd na uitgebreide testen in het veld onder meer onder meer bij Sloots Agri.
– Rupsbanden (Caterpillar) 1994 mm lengte, voor lage bodemdruk (1994 mm lengte)
– Voorzien van een stuurautomaat
– Programmeerbare stoppunten
– Automatische diepteregeling
– Instelbare functies
– Afstandsbediening en touchscreen bedieningsterminal
– 90 l brandstoftank
– 41 kw @2600 rpm Doosan dieselmotor
– configureerbare sorteerbanden en laadopties voor grote kisten of groentetrays (max. 1.000 kg)
– sorteer platform voor maximaal vier personen
– breedte 2350 mm, lengte 7100 mm
– draaicirkel: 6 m
Prijs: vanaf 100.000 euro
Geschikt voor de oogst van onder andere zoete en pootaardappelen, uien, rapen, wortelen. Een 75 centimeter brede rooikanaal samen met rupsonderstel en verschillende mogelijkheden maakt de machine mogelijk voor het oogsten van verschillende gewassen.
Tekst en beeld: Annelies Bakker
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant.