Het nieuwe MultiRate Control doseersysteem van de Duitse fabrikant RAUCH maakt het mogelijk om in totaal dertig secties van een pneumatische kunstmeststrooier afzonderlijk in en uit te schakelen. Dit zou een besparing tot 23 procent aan meststoffen opleveren. Het systeem heeft de zilveren medaille voor innovaties op de aankomende Agritechnica-beurs in de wacht gesleept.
RAUCH heeft met de MultiRate Control het eerste doseer- en distributiesysteem voor korrelvormige meststoffen in handen voor kleinschalige en uiterst nauwkeurige plantvoeding. Individuele uitlaatopeningen kunnen selectief worden afgesloten. Biotopen zoals grond, vijvers, marginale stroken en stromend water worden tegen het strooien van kunstmest beschermd, zelfs als ze zich in het midden van het perceel bevinden.
Door gebruik te maken van verschillende relatieve snelheden van de secties worden bij bochten ook overbemesting aan de binnenzijde en onderbemesting aan de buitenkant voorkomen. Die worden aan de hand van de gereden radius ingesteld.
ISOBUS-terminal
Het besturen van de dertig individuele doseereenheden kan in combinatie met de task-controller van de CCI1200 ISOBUS-terminal. Daar worden taakkaarten op ingeladen, die het MultiRate-systeem besturen. De meest complexe veldcontouren en applicatiezones worden in hoge resolutie weergegeven. Het nauwkeurig opvolgen van de applicatiekaarten leveren een besparing van kunstmest tot tien procent op en een optimalisatie van plantenvoeding in gebieden met een hoge opbrengst, laat de Nederlandse importeur Reesink Agri uit Apeldoorn in een persbericht weten.
“Belangrijkste aan de techniek is besparen van kunstmest en het milieu wordt minder belast”
Pneumatische kunstmeststrooier
MultiRate kan worden ingezet voor de driepunts AERO3.2 van RAUCH, die een werkbreedte van dertig meter heeft. Ook de pneumatische kunstmeststrooier AERO GT 60.2 met een werkbreedte van 36 meter en 30 CAN bus gestuurde doseer-eenheden werkt met het systeem. De nieuwe 48 Volts elektrische aandrijvingen hebben, ten opzichte van de tot nog toe gebruikte hydraulische varianten, een zesmaal snellere respons op snelheidsveranderingen. Dit geeft een nog verdere optimalisatie bij de verdeling van meststoffen.
Nederlandse markt
“Of deze noviteit aan zal slaan bij de Nederlandse loonwerkers is nu nog niet te zeggen”, laat Annelies Bakker van Reesink Agri weten. Zij geeft wel al dat diverse loonbedrijven druk bezig zijn met precisielandbouw en het gebruik van taakkaarten. “Het belangrijkste aan deze nieuwe techniek is natuurlijk het besparen van kunstmest en het milieu wordt minder belast. Een item wat steeds belangrijker wordt.”
AgriTechnica
Bij de internationaal toonaangevende land- en tuinbouwbeurs AgriTechnica, die van 10 tot en met 16 november in Hannover plaatsvindt, heeft de noviteit van RAUCH een zilveren medaille gewonnen. Het systeem wordt getoond in hal 9 bij stand D20.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: RAUCH