Groenbemesters worden als teelt steeds meer serieus genomen. Het goed onderwerken is niet bij voorbaat een abc’tje. Het vraagt om specialistische machines. De Duitse fabrikant Müthing is voorloper op dat gebied en in eigen land marktleider met robuuste, mechanisch aangedreven klepelmaaiers en mulchmachines. “Bij het goed ondermaaien van vanggewassen, het creëren van een betere humuslaag en het toepassen van niet-kerende grondbewerking horen innovatieve machines. Müthing is continu bezig met het verbeteren van de maalgraad en heeft een looprol die speciaal voor de landbouw is ontwikkeld.”
Aanschaf van Müthing-machines
Mechanisatiebedrijf Demmink uit het Friese Elsloo is al twintig jaar dealer van Müthing. Recentelijk heeft hij weer vier klepelmaaiers afgeleverd. Waar de mechanische aanbouwdelen eerst vooral naar gemeenten gingen voor het groenonderhoud, ziet eigenaar Mark Demmink de vraag vanuit de landbouw steeds verder toenemen. “Toegegeven, dit zijn machines in het hoge segment, maar wij merken dat het hele verhaal loonwerkers, maar ook veehouders en akkerbouwers, over de streep trekt. Zij nemen niet meer genoegen met half werk.” Demmink merkt vooral de laatste vier á vijf jaar een sterke toename in de vraag naar dergelijke machines. Dit loopt volgens hem gelijk met de transitie in de landbouw waarin groenbemesters een steeds belangrijkere rol krijgen op het gebied van stikstofaflegging en bodemverbetering. “Dat is fantastisch, maar dan moet je die wel ondergewerkt krijgen.”
Bewerken van maisstoppels tegen de maisstengelboorder
Müthing heeft als sterk punt vooral de lagering. De speling op de looprol vangt klappen op, waardoor de mulchmachine altijd blijft draaien. De looprollagering heeft een meervoudige afgedichte overgedimensioneerd dubbele keggellager, die zeer zwaar belastbaar in en zo te gebruiken is onder zeer extreme omstandigheden. Dit heeft als effect dat ook bijvoorbeeld het bewerken van een maisstoppel prima met een Müthing gedaan kan worden, legt Jip Janssen eigenaar van importeur Green Technology Janssen (GTJ Trading BV) uit.
“Hier speelt dat nog niet, maar in Duitsland is de maisstengelboorder bijvoorbeeld echt een serieus probleem. De klepel aan de voorkant heeft een vaste tand met vleugelscharen van vijftien centimeter voor een goed resultaat. De Duitse klanten kopen een Müthing vooral om die stoppel te vernietigen.” Mark Demmink knikt instemmend en trekt het naar de Nederlandse situatie. “Wij hebben zelfs een klant die een Müthing heeft gekocht voor groenbemesters, die sindsdien niet meer heeft geploegd omdat het resultaat van de klepelmaaier afdoende is.”
Versmering bij het klepelen
De Duitse fabrikant heeft als één van de weinigen een extra slaglijst in de maaier voor een extra vermaling, waardoor de meest lastige gewassen goed worden verwerkt. “Een akkerbouwer uit Smilde klopte bij ons aan omdat hij bij het klepelen van Afrikaantjes continu tegen de enorme versmering aanliep. Hij heeft een Müthing uit de Pro-lijn geprobeerd en nu worden ze probleemloos vermorseld. In dergelijke techniek is Müthing gewoon enorm ver.”
Janssen: “Als je kijkt naar puur afklepelen dan zijn er wel honderd fabrikanten die dat kunnen. In de Pro-lijn is veel gestandaardiseerd, maar je kunt ook enorm veel toevoegen. Samen met het mechanisatiebedrijf, die de machine en het verhaal van de boer kent, kun je een Mühting zo samenstellen dat die precies de bewerking doet die je wilt.”
Continue verbetering van de Müthing-machine
Müthing kijkt samen met verschillende technologiepartners naar de punten waarop de machine kan worden verbeterd. Recentelijk is bijvoorbeeld als optie de 2Cut ‘dubbele bezetting op de klepelas’ toegevoegd. Door een andere verdeling neemt de hakselfrequentie nog verder toe, tot tweemaal zo hoog als een gangbare rotor. Bovendien kan een hogere werksnelheid met een lager toerental worden bereikt. Ook is de DuraX-hamerklepel toegevoegd, die volledig steunen op de rotor. Bij een inslag door een obstakel legt de klepel zich met de volle breedte af op de as. Effect is minder breuk en minder onbalans. De hoogwaardige materialen zorgen voor een lange standtijd en veiligheid. Nieuw is ook de optionele haksellijst, die hydraulisch versteld kan worden. Zo kan de vervezelingsgraad vanuit de cabine worden aangepast. “Met de Vario kun je de lijst dichter of verder van de klepel zetten, met het oog op de grofheid van het maaiwerk.”
Verstelbaarheid van de looprol
Belangrijke eigenschap is de verstelbaarheid van de looprol. Die kan zo worden ingesteld dat het gewas er overheen of voor wordt gegooid. “Ook de sideshift links en rechts is interessant met het oog op capaciteit”, stipt Demmink aan, “Dat is voor akkerbouwers met veel hectares en loonwerkers weer een goede optie. De vraag naar klepelen neemt toe, met de groei van groenbemesterteelt. De tijdslimiet wordt daarmee ook een steeds belangrijker vraagstuk.”
Opbrengsten van groenbemester steeds belangrijker
Uit onderzoeken blijkt ook dat groenbemesters ten opzichte van spuiten op de langere termijn een positiever werkt op plantgezondheid en bodem.
“Wij zien ook een kentering in de veehouderij, waar de ondernemers steeds meer als akkerbouwers gaan denken en naar hun gewas kijken. Lange tijd was er geen enkel benul van de opbrengsten van een vanggewas. Dit was vooral een verplichting. Terwijl akkerbouwers heel gericht naar groenbemesting kijken en het een onderdeel maken van het bouwplan. De positieve effecten voor de bodem, als er geen gras of mais op groeit, is ook voor de veehouder interessant. Akkerbouwers hoef je bij de aanschaf van een Müthing eigenlijk ook helemaal niets te vertellen. Die weten precies wat ze met de grond moeten doen. Zij vragen aan ons om de machine te leveren die dat kan. Zij zitten het hele jaar met de handen aan de grond en vragen zich bijvoorbeeld af welke machine van welke fabrikant de Afrikaantjes wel aan kan”, vertelt Demmink.
“Dat geldt ook voor de loonwerker. Het zijn eigenlijk teeltspecialisten en hoeven alleen maar te weten wat de vermalingsgraad is, om een bepaald resultaat te bereiken. De één doet dat met een extra werkgang, terwijl de ander alles in één keer doet.”
Müthing voor sloot- en bermonderhoud aangeschaft
Demmink Mechanisatie zit van oudsher veel in sloot- en bermonderhoud. Daar zocht het familiebedrijf zo’n twintig jaar geleden ook een klepelmaaier bij, één voor langs de weg. “Dan heb je niet veel smaken. Mijn vader zag de Müthing destijds op Agritechnica en was direct onder de indruk. Hij heeft er toen twee gekocht. Sindsdien hebben we altijd één op voorraad, zowel hier in Elsloo als bij andere vestiging in Witmarsum. Gemiddeld zien we dat deze twee machines honderdtwintig uren in de huur zitten. Dat klinkt niet gigantisch veel, maar met een klepelmaaier is dat echt behoorlijk. Op dit moment zien we veel dat veehouders vragen naar gebruikte machines. Vaak zie je dat gras nog wel even doorgroeit als de boeren zijn gestopt met kuilen. Dan moet er misschien weer even geklepeld worden. De aanschafprijs is misschien wel hoger, maar wij horen dat de klanten liever een gebruikte Müthing hebben dan een nieuwe ‘goedkope’ klepelmaaier voor de korte termijn.”
Ook geschikt voor ecologisch maaien
Andere trends liggen volgens Jip Janssen in berm- en groenonderhoud. Het ecologisch maaien komt steeds vaker op het bestek als eis bij de aanbesteding terug. De Ökotop van Müthing is een klepelmaaier voor in de front, die geen looprol heeft. De maaier heeft een ophanging met vier wielen en een raster voor de machine. “Het raster beweegt door het gras waardoor de beestjes al weg kunnen komen. Y-klepelmessen zorgen vervolgens voor geringe zuigwerking, waardoor het leven in het gras meer kans heeft om te overleven. De Ökotop draait nog niet in Nederland, maar daar zijn we wel druk mee bezig”, haalt Janssen aan. “Dit is een mooi voorbeeld van ontwikkelingen waar Müthing constant mee bezig is.”
Merken en activiteiten GTJ Trading BV
Green Technologies Janssen werkt samen met machinebouwers die ontwerp en ontwikkeling in eigen beheer hebben en daarnaast innovatie, levensduur en maatwerk hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast werkt GTJ ook intensief samen met toeleveranciers uit West-Europa, die service, garantie en leveringen zeer efficiënt kunnen waarborgen.
Het portofolio:
- Müthing Robuuste, mechanisch aangedreven klepelmaaiers in de vermogensklasse van twintig tot maar liefst vierhonderd pk.
- Mulag Een breed scala professionele machines voor het onderhoud aan bermen.
- Bomford Turner Groen onderhoud technologie. High-performance Hedge-cutters, boom-maaimachines, op afstand bestuurbare klepelmaaiers en machines voor de landbouwteelt.
- Schnitt-Griffy Boomscharen voor aanbouw aan kranen van drie tot twintig ton eigen gewicht, ook zijn er modellen leverbaar voor aanbouw aan hydraulische armmaaiers.
- TMC Cancela Machines voor bosbouw, landbouw en openbaar groen. Klepelmaaiers, bosfrezen, snoeihoutversnipperaars, steenvergruizers.
- Vandaele Machines voor het onderhoud en voor intensief gebruik in groen- en plantsoendiensten en professionele takkenversnipperaars.
- Berky Een complete lijn machines voor waterschapbeheer, met onder andere maaiboten.
- Hen Technologie Oplossingen biedt voor onderhoud, vernieuwing en reconstructie van veldwegen, bospaden en halfverhardingen.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en De Samenwerking BV
Meer informatie:
Jip Janssen
GTJ Trading BV
Hiddemaheerd 162
NL 9737 JK Groningen
M. +31 (0)6301 122 95
E. j.janssen@gtjtrading.nl
W. www.gtjtrading.nl