De aanblik van een combine doet menig akkerbouwhart sneller kloppen. Het dorswerk markeert immers de start van de jaarlijkse oogstwerkzaamheden en het combinewerk geeft veel voldoening. Helemaal wanneer je het voorrecht hebt om het maaibord van je eigen machine voor de goudgele aren te draaien. Combinen in eigen beheer groeit dan ook de laatste jaren.
Dat merken ze ook bij landbouwmechanisatiebedrijf én MF-specialist Barendregt Mechanisatie uit Oude Tonge. In deze periode worden hier diverse MF-occasion combines klaargemaakt voor aflevering aan de nieuwe eigenaren.
Specialisatie biedt garantie voor serviceniveau
Liefhebbers van het MF-logo halen hun hart op bij Barendregt. Naast het reguliere leveringsprogramma met dealerschappen voor nieuwe MF-tractoren en -combines, Bogballe, Hardi, Väderstad, Maschio Gaspardo en Top GPS, heeft het bedrijf zich in de afgelopen 35 jaar gespecialiseerd in de aan-en verkoop van gebruikte MF-Combines.
“De aanschaf van een MF-combine bij Barendregt is het startpunt van een langdurige relatie, waarbij onze monteurs zorgen voor tiptop onderhoud van de machine voor een bedrijfszekere inzet. Het onderhoud van de combines is buiten het gebruiksseizoen om heel goed te plannen. Daarom kunnen wij ook landelijk opereren. Door deze schaalgrootte zijn wij in staat om onze kennis en expertise op peil te houden en om een grote courante voorraad te financieren. Dat blijkt op deze schaal voor veel merkdealers en zelfs voor importeurs, in de praktijk lastig om waar te maken” zo heeft Kees Barendregt in de afgelopen 35 jaar ervaren.
“Klanten kunnen rekenen op een ter zake deskundige serviceorganisatie als back-up. Met specialisten die de machines van voor naar achteren beheersen. Dikwijls is er via de telefoon al een juiste aanwijzing te geven waarmee klanten verder kunnen. Wij beschikken ook over een goed gevuld onderdelenmagazijn. Ook leveren wij standaard een Nederlandstalige handleiding mee. Als het kan en als dat nodig is dan wordt soms ook in samenspraak met de lokale MF-dealer een reparatie afgehandeld”.
Waardevast
Het dorsen van graan en graszaad is in toenemende mate een oogstactiviteit die akkerbouwers het liefst in eigen beheer uitvoeren. Met het groeien van de bedrijfsarealen wordt de aanschaf en de inzet van een eigen combine dan ook steeds rendabeler. Met name tweedehandsmachines komen dan in beeld voor deze groep. Hetzij voor het dorsen van de eigen percelen of om in samenwerking met, of in opdracht van, de buren te dorsen.
“Hoewel een combine maar een beperkt aantal draaiuren heeft, is het bezit ervan toch waardevast”, vertelt Barendregt enthousiast. “De machineconfiguraties zijn wereldwijd gelijk, een combine is overal op dezelfde manier gebruikt. De afzetmarkt is daarom ook wereldwijd”, zo legt hij uit. Dat geldt ook voor de inkoop van occasions, waarvoor het bedrijf een internationaal netwerk heeft opgebouwd. Veel machines komen dan ook uit Engeland.
Combinetechniek loopt voorop
MF-combines hebben de akkerbouwers veel te bieden volgens Barendregt. “Het zijn in de regel kwalitatieve machines met een goede dorstechniek en grote dorscapaciteit. Daarbij hebben de modellen ten opzichte van de markt altijd vooropgelopen qua elektronica en bedieningsgemak. Veel akkerbouwers kunnen daarom verrassend goed uit de voeten met een al wat ouder model”.
“Het gepatenteerde powerflow maaibord zorgt voor een zeer gelijkmatige invoer, wat de capaciteit vergroot en waardoor verstopping is voorkomen. Daarbij is het bord uitermate geschikt voor het oprapen en dorsen van graszaad en het combinen van graanpercelen die zijn gaan liggen”.
Aantrekkelijk is ook de veelal interessante aanschafprijs die Barendregt zegt te hanteren. “Dat is dan inclusief een volledig nagekeken en bedrijfsklare machine die zonder problemen het eerste dorsseizoen in kan”, benadrukt hij.
New Generation MF-IDEAL
Naast de occasions verkoopt Barendregt uiteraard ook nieuwe MF-combines. Barendregt verwacht veel van de nieuwe generatie MF-IDEAL rotor dorsers met werkbreedtes van 7,70 tot 12,20 maaibord en een bunkerinhoud van 17,1 kuub. In de IDEAL lijn zijn rotors verwerkt van 4,84 meter, volgens de fabrikant de langste in de markt.
Ook claimt MF dat, door de ruime opzet in de dorskamer en ondanks de rotor dorstechniek, dat de strokwaliteit intact blijft. MF presenteert de nieuwe IDEAL range als een ‘regelrechte gamechanger’ die voorop loopt in capaciteit, technisch vernuft en de nieuwste automatische bedieningstechnieken. Zoals IDEAL harvest. Deze stelt automatisch de optimale instellingen van ventilator, rotor en zeefinstellingen af tijdens het gebruik met behulp van sensoren.
Demomachine oogst 2024
Met deze machine kan MF zich volgens Barendregt meten met de concurrentie in de top van de markt. De bezitter kan bovendien op veel bekijks rekenen met de nieuwe in het oog springende styling van de combine. Dit voorjaar krijgt Barendregt er één op voorraad die beschikbaar is voor demo’s tijdens de oogst in 2024.
Fotoreportage
Deze MF 31 uit 1984 is recent verkocht. Een hydrostatisch aangedreven combine met vijf schudders, hakselaar en 3,75 meter breed maaibord en uitgerust met een LH agro verliesmonitor.
MF 38 RS uit 1999
Deze MF 38 RS uit 1999 wordt afleverklaar gemaakt. De combine met een werkbreedte van 5,55 meter PowerFlow maaibord, heeft in 2.794 dorsuren ruim 5.145 hectare gedorst met een gemiddelde van 1,85 hectare per uur. De machine is uitgerust met klapbord hakselaar, kafspreider en RS-trommel. De conditie van de voor- (Alliance) en achterbanden (BKT) is 90 procent.
Cerea 7278 uit 2008
Een Cerea 7278, 8-schudder en 7,70 meter powerflow maaibord. Een voorbeeld van een combine uit 2008 met een vooruitstrevende uitrusting, waaronder een Datavision II monitor, opbrengstmeter, vochtmeter en elektrisch verstelbare zeven. De hydrostatisch aangedreven machine met een motor van 412 pk is goed voor een capaciteit van 25-30 ton per uur. De machine heeft 1437 dorsuren achter de rug.
MF 7380 Centora uit 2016
De MF 7380 Centora uit 2016 is leverbaar met 6,20 meter PowerFlow maaibord op de kar en is voorzien van een kafspreider. Deze heeft een tankinhoud 10.500 liter. De Tech Touch terminal die ‘constant flow’ regelt en ook de opbrengst en het vochtpercentage meet, maakt melding van 559 dorsuren en 1.517 gedorste hectares met een gemiddelde van 2,7 ha per uur. De voorbanden zijn zo goed als nieuw.
MF 5455
Deze MF 5455 met Dyna 4 transmissie uit 2011 met een vermogen van 125 pk (boost) en met 3.590 uur op de teller op cultuurbanden, Zuidberg Fronthef en Trimble GPS voorbereid, is in topconditie en voorbeeld van een courante occasion MF-trekker. De banden zijn wel over hun hoogtepunt heen.
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Beeld: Barendregt en Jan Geert Vedelaar