Landbouwmechanisatiebedrijf RosierGreidanus uit Winsum(frl) heeft een autonome mestpomp voor het sleepslangbemesten ontwikkeld. De mestpomp heeft een eigen krachtbron en is op afstand bestuurbaar waardoor er met een mankracht en een trekker minder gewerkt kan worden, hierdoor kan er efficiënter worden bemest.
De motor en pomp zijn optimaal op elkaar afgestemd door onder andere een speciaal ontwikkelde overbrenging. De pomp heeft een theoretische opbrengst van 430m3 bij volle motorbelasting, in de praktijk is deze opbrengst niet benodigd waardoor de motor op een lager toerental kan draaien, hierdoor wordt er bespaard op brandstof. De pomp is afkomstig uit de olie- en baggerindustrie waardoor deze zeer degelijk en sterk is gebouwd, hierdoor gaat de pomp minimaal 1 miljoen m3 mee.
Foto 1: Autonome mestpomp tijdens eerste testronden
Touchscreen bediening
De mestpomp wordt draadloos aangestuurd via een telefoon-, radio- en satellietverbinding. De mestpomp is te bedienen via een touchscreenscherm dat in de sleepslangtrekker wordt gemonteerd. Door de elektrische aansturing reageert het systeem snel op aanpassingen of afwijkingen die zich mogelijk voor kunnen doen, daarnaast zijn er diverse veiligheden ingebouwd tegen slangbreuk.
Opties
De autonome mestpomp is uit te rusten met diverse opties, zoals een zuigarm en een compressor voor het doorspuiten van de slangen. De compressor wordt aangedreven door de eerdergenoemde overbrenging. Daarnaast is de mestpomp uitgerust met een lange dissel zodat de mestpomp kan worden vervoerd door de haspeltrekker.
Testrondes
Tijdens het bemesten voor de eerste snede in maart ’19 zijn de eerste testronden geweest. De testronden zijn als zeer positief ervaren. De autonome mestpomp heeft laten zien welke capaciteiten de machine in huis heeft en kan nu verder door worden ontwikkeld tot een volwaardige machine die klaar is voor de productie.
Bespaar een trekker uit
Volgens Willem Ludema, verkoopmanager bij RosierGreidanus maakt het werken met een mestpomp het mogelijk om van een 3 mans systeem naar een 2 mans systeem te gaan. De man op de trekker met de sleepslangbemester bedient de pomp op afstand. Dat scheelt dus een man en een tractor, die elders ingezet kunnen worden om marge te draaien. Bovendien is het mest werk door de hogere pompcapaciteit sneller uit te rijden. Ook dit bespaart op de arbeidskosten en geeft verlichting van de arbeidsdruk in het mestseizoen.
Tractor is geen stationaire pompmotor
Bovendien is de pomp veel beter geconfigureerd voor de pompfunctie dan een tractor. Feitelijk is de autonome mest pomp alleen maar voor de pompfunctie gemaakt. Met een hoge koelcapaciteit door de grotere ventilator, door een optimale plaatsing van de motor op het frame én door het gebruik van de speciale pomp afkomstig uit de bagger industrie. Dit resulteert in een lager brandstof verbruik en een langere levensduur.
Wilt uw weten wat de mogelijkheden en besparingen zijn voor uw bedrijf? Neem dan contact op met RosierGreidanus voor een advies op maat.
Bron: RosierGreidanus