De Duitse machinefabrikant Güttler brengt twee innovaties op het gebied van graslandverzorging op de markt.
De Harroflex600 is een unieke wiedegtandzaaier. Daarnaast is er nog een studiemodel van een camerasysteem, dat graszaad nog nauwkeurig moet verdelen. Met de noviteiten ziet Güttler grote kansen in Nederland en hoopt haar marktaandeel te vergroten.
HarroFlex600 wiedegtandzaaier
Op het tandensysteem van de HarroFlex600 heeft Güttler een Europees patent. “Het probleem met een deel van het zaad, dat bovenop de grond blijft liggen en daardoor niet goed inzaait, is daarmee voorbij. Elke wiedegtand is voorzien van een uitstroomopening. Een sleufje die breedwerpig eindigt, zodat het zaad precies op de juiste plek terecht komt”, legt verkoper Koen Dieker van Güttler Nederland uit.
Dieker ziet grote kansen voor de Nederlandse markt. “Weersomstandigheden zorgen er voor dat het vaak al wat te lang is, voor we met het wiedegzaaien beginnen. Dat terwijl je, om het zaad op de bodem te krijgen, liever het gras korter hebt”, legt hij uit. Het nieuwe systeem is langdurig door loonwerkers getest en volledig praktijkrijp. De HarroFlex600 heeft een werkbreedte van zes meter en is voorzien van tachtig wiedegtanden.
Hoeveelheidsdosering graszaad
Voor een camerasysteem voor hoeveelheidsdosering van graszaad ziet Dieker een ‘hele grote markt’. “Het gaat nog om een studiemodel en nog niet leverbaar. Maar het komt er aan”, geeft hij aan, “De potentie zit ‘m in het feit dat graszaad natuurlijk hartstikke duur is. In de praktijk zie je dat er altijd kale plekken in het grasland ontstaan. Het camerasysteem herkent precies die plekken, stuurt het zaaiapparaat aan. Door de hoeveelheidsdosering zaai je desgevraagd meer of minder bij. Een egale grasmat is het resultaat, bovendien bespaar je flink op het zaad.”
Agritechnica
De wiedegtandzaaier en het camerasysteem zijn twee van de drie innovaties, die Güttler deze week op de Agritechnica in Hannover presenteert. Ook staat de Duitse machinefabriek met een indrukwekkende vijf- of zevenbalkige triltandcultivator op de beurs. Het gaat om de SuperMaxx 90, die een arbeidsbreedte heeft van 9 meter en is zonder wals uitgevoerd. “Vooral voor de bio is dit zeer interessant. Alhoewel de kringlooplandbouw in Nederland groeit, liggen hier op dit moment vooral de kansen in Duitsland. Met de Supermaxx kun je grote hoeveelheden grond cultiveren. Ideel voor vlakke stoppelbewerking. Met 200 pk trek kracht, 25 pk per meter en een brandstofverbruik van vijf liter per hectare, kun je zeggen dat het enorm gevaarte erg licht trekt. Ideaal voor grote uitgestrekte percelen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Güttler GmbH