Sinds 2015 heeft het Oostenrijkse Göweil een eigen rondebalenpers in het programma. Een pers met enkele onderscheidende technieken en zodanig robuust gebouwd dat er na 100.000 balen nog markt voor moet zijn. Dit beweert althans Göweil.
Het was al in 1988, het oprichtingsjaar, dat oprichter Herbert Göweil zijn eerste balenwikkelmachine ontwikkelde. Een kleine 10 jaar later, in 1997, construeert hij zijn eerste perswikkelcombinatie op basis van een John Deere rondebalenpers en ontvangt daardoor een zilveren medaille tijdens de Agritechnica van dat jaar. Diverse andere merken volgden. Er werd ook gestart met de ontwikkeling van een eigen rondebalenpers, de G-1F125. Vanaf 2015 ging deze pers in productie voor verkoop wereldwijd. Qua exportaandeel van het volledige productenpallet staat België op een derde plaats, na Duitsland en Zwitserland en vóór Frankrijk.
Ontwikkeld voor silage (voordroog)
Het inbouwen van persen van collega fabrikanten in de perswikkelcombinaties en het servicen ervan, waren voor Göweil uitgelezen mogelijkheden om bij fabrikanten van balenpersen ‘in de keuken te kijken.’ Het is dan ook niet verwonderlijk dat de G-1 een doordachte machine is die op verschillende punten nét even anders in elkaar steekt dan de meeste andere rondebalenpersen. En omdat de wereldmarkt voor vaste kamer persen groter is dan die voor variabele persen, koos de fabrikant voor een vaste kamer pers. De meeste rondebalenpersen zijn ontwikkeld voor stro. Göweil ontwikkelde de G-1F125 specifiek voor silage (voordroog). Aan de voorzijde vallen de twee kortgewasrollen op die onder een vrij grote hoek staan.
Dat komt voornamelijk omdat Göweil het gewas na de pickup boven de rotor in plaats van onder de rotor langs invoert. De aangedreven pickup met zes tandrijen zonder curvebaan en kunststof afstrijkers, is in het midden opgehangen en kan daardoor links en rechts 15 cm pendelen. Met behulp van een geprofileerde intrekrol (voorheen glad) wordt het gewas naar de stervormige rotor met acht Hardox tandrijen geleid. De intrekrol en de gewasinvoer boven de rotor langs moeten ertoe leidden dat het product optimaal gesneden wordt, ook al is het droog, nat, kort of lang. Volgens Göweil laat het aangedrukte product zich, net zoals sla op een bord, beter snijden. Daarvoor zitten maximaal 30 gekartelde messen gemonteerd voor een theoretische snijlengte van 35 mm. Door het gekartelde snijvlak snijden ze lichter.
Zwenkbodem gaat omhoog
Boven de aan de linkerzijde door een drievoudige ketting aangedreven rotor met een 100 mm dikke rotoras, bevindt zich de overbelastingsbeveiliging in de vorm van een zwenkbodem. Deze beweegt bij een obstakel echter niet omlaag, maar omhoog. Datzelfde geldt voor de messen. Is er geen sprake van proppen of een vreemd voorwerp, maar van te veel silage, dan gaat het gewas opstroppen. Volgens Göweil voorkomt dit dat de zware sterke trekkers van tegenwoordig het gewas met veel kracht door de invoer drukken met als gevolg een minder goed gesneden product. De perskamer heeft 18 relatief dikke rollen die aan de binnenzijde verstevigd zijn met dwarsverbindingen. Ze worden aan de rechterzijde aangedreven en zijn gelagerd door dubbele tonlagers.
Hiervoor zijn gelijkaardige lagers gebruikt als voor de LT Master. Door dit gescheiden aandrijfconcept (rotor links, perskamer rechts) kan de perskamer blijven draaien als de rotor via de overbelastingsbeveiliging stil wordt gezet. De fabrikant beweert tot 20% meer product in een baal te kunnen persen dan de concurrentie. De G-1 kan de balen binden met net of folie. Optioneel levert Göweil een dubbele binding. Zo kan je een rol net en een rol folie voorzien. Dat is handig als klanten verschillende wensen hebben, maar foliebinding heeft tegenwoordig duidelijk de overhand. Ook kan je met twee rollen folie gelijktijdig binden, wat duidelijk tijdswinst oplevert.
Robuuste wikkelaar
Net als bij de nog steeds in aanzienlijke aantallen geleverde perswikkelcombinaties met carrier frame, gebruikt Göweil dezelfde G5040 wikkelaar voor de eigen perswikkelcombinatie. Göweil omschrijft deze als robuust, en toegegeven, het merk heeft ‘enige’ ervaring met wikkelaars en combinaties… De beweegbare wikkeltafel neemt de baal over van de perskamer en zodra er voldoende ruimte is, sluit de perskamer via de achterklepsensor en de LS-hydrauliek voor de volgende baal. Drie kunststofrollen rekken de folie voor (totale rek is 70%). Zodra een van de twee sensoren een foliebreuk of -einde detecteert, kan er met één folierol verder worden gewikkeld. Er is ruimte voor maximaal 10 extra rollen wikkelfolie.
Naast de balenkantelaar, die bij ons vaak standaard aanwezig is, levert Göweil ook een afwerpmat die voorkomt dat het wikkelfolie ‘remsporen’ van het neerkomen op ’t grasland oploopt. Een ander detail dat erg praktisch is bij onderhouds- en servicewerkzaamheden is de handbediening op zowel de pers als de wikkelaar. Als de machine niet in bedrijf is, kun je zo talrijke zaken testen en ook de messenbalk omhoog klappen voor het draaien of wisselen van de messen. Ook bijzonder is de optionele hydraulische wielaandrijving van de pers of de pers wikkelcombinatie. Deze levert extra tractie bergop en extra remkracht bergaf. Deze optie wordt ook verkocht aan loonwerkers die veel dijken en taluds werken.
Dit artikel is afkomstig uit het vakblad de Loonwerker. Maak nu gebruik van onze decemberactie!