Hans van Leeuwen is drie jaar geleden begonnen met het gebruiken van de Wingssprayer voor het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen. Al jaren was hij overtuigd van de techniek en nadat Harrie Hoeben de sleepdoektechniek dusdanig verbeterde in de vorm van de Wingssprayer wist Van Leeuwen dat de tijd rijp was: “De Wingssprayer zorgt voor een fijne nevel en driftbeperking. En dat is precies wat we nodig hebben in deze tijd.”
Strijd met de elementen
Van Leeuwen ziet het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen als een voortdurende ‘strijd met de natuurelementen’. “Als je het middel op een effectieve manier op het onkruid in het gewas wilt brengen moet je een hele fijne nevel hebben. Anders krijg je nooit een mooie egale bedekking. Sinds een jaar of vijf maakt iedereen zich druk om driftarm spuiten. In mijn ogen lukt dat maar op één manier en dat is met de Wingssprayer. Alle andere systemen, zoals driftarme doppen en (in laagstaande gewassen met) luchtondersteuning zijn doodlopende wegen. Er is eigenlijk maar één oplossing: de Wingssprayer.”
Aflopen van vloeistof
Naast driftreductie heeft het systeem nog een belangrijk voordeel, zo stelt de loonwerker uit het Utrechtse Linschoten: “Je vermindert ook het aflopen van de vloeistof. Als je een te grote druppel gebruikt zakt er vloeistof in de grond. De driftreductie die je aan de ene kant realiseert, verlies je aan de andere kant aan middelen die gewoon de grond inlopen.”
De Wingssprayer is niet windgevoelig, waardoor ik meer spuitmomenten heb
Meerdere voordelen
Van Leeuwen hoefde dan ook niet lang na te denken over de aanschaf van de Wingssprayer: “Het is qua aanschaf zeker geen goedkoop systeem. Maar met de Wingssprayer heb je een eenvoudige machine, waarop je maar één soort dop hoeft te gebruiken en waarmee je onder veel meer omstandigheden het veld in kan. Het gewas hoeft niet droog te zijn, want je gebruikt maar tweehonderd liter water per hectare. Een beetje vocht op het gewas is dan niet erg. Bovendien zorgt dat ook voor dat je tankinhoud over meer hectares kan verdelen.”
“Omdat vochtige gewassen geen probleem zijn, kan ik ‘s morgen al heel vroeg beginnen met spuiten. Bijkomend voordeel is dat het in de ochtend minder waait, waardoor je eigenlijk altijd aan het werk kan. Sowieso is de Wingssprayer een stuk minder windgevoelig. Tot aan windkracht 4/5 kan je moeiteloos spuiten, daarboven krijg je logischerwijs twijfelgevallen. Maar dat is bij andere systemen met windkracht 3-4 al het geval .”
“Meer werkbare uren, omdat de Wingssprayer onder vele omstandigheden het veld in kan”
De eigenaar van loonbedrijf Van Leeuwen vervolgt: “Midden op de dag, als het warmer wordt moet je gewoon stoppen, dat blijft bij de Wingssprayer hetzelfde. Maar omdat de Wingssprayer onder vele omstandigheden het veld in kan, heb je meer werkbare uren en houd je tijd genoeg over om je werk te doen.”
‘Gezond verstand’
Gemak dient de mens, zo lijkt het. Toch benadrukt Van Leeuwen dat het uitvoeren van bespuitingen een kwestie van je gezonde verstand gebruiken blijft: “Je moet altijd blijven nadenken. Door alle veranderingen rondom gewasbescherming word je nu gedwongen er nog meer over na te denken. Het was te veel een gewoonte geworden: onkruid? Spuit erop! Ziekte in het gewas? Huppakee spuit erop! Ook met de Wingssprayer moet je verantwoord en verstandig blijven werken. Steeds weer de afweging maken: welk middel kan iets minder?”
Bespuitingsactie
Om de mensen in zijn omgeving te overtuigen van het voordeel om met het Wingssprayer-systeem te gaan werken zette Van Leeuwen begin dit seizoen een actie op: hij kan met dertig tot vijftig procent minder middel een bespuiting uitvoeren (in gras en maïs) en mocht het niet voldoende werken dan kwam hij kosteloos een tweede keer langs. “In onze omgeving kende men het systeem niet. Om de mensen hier er toch vertrouwd mee te maken, heb ik besloten deze actie op te starten. Hiermee help ik mensen om de eerste stap te zetten. Het besef moet groeien dat je met de Wingssprayer hetzelfde resultaat kan bereiken door met een hele lichte doseringen te spuiten. Is het toch niet genoeg gebleken? Dan kom ik terug en dan betalen ze alleen het extra middel en géén spuitkosten. Daar heb ik heel veel mensen mee kunnen overtuigen.”
Geslaagd
De actie loopt als een trein. Waarbij de goede resultaten die over de gehele breedte werd geboekt natuurlijk wel een handje geholpen hebben: “Ik moest best wel een aantal keer terug, maar dat was ingecalculeerd. Tien tot twintig procent van het areaal heb ik een tweede keer bespoten. Zelfs waar de maïs al meer dan 50 centimeter hoog was, kwam ik met de Wingssprayer er nog prima onder. Deze actie is wat mij betreft meer dan geslaagd.”
Onkruiddruk beheersbaar
Van Leeuwen heeft ook drie percelen voederbieten, waarbij hij het systeem inzet om de onkruiddruk beheersbaar te houden. In een gebied waar eigenlijk alleen gras en mais wordt verbouwd, moest hij veel zelf ontdekken. De conclusie is echter nu al dat het werkt. “Als zelfs dit lukt dan is er in mijn ogen nog veel mogelijk, ook in andere gewassen”, zo stelt Van Leeuwen.
“We kunnen niet oneindig doorgaan met Roundup en TBA”
Beperkende wetgeving voorkomen
Bij het loonbedrijf doet men er alles aan de eigen bevindingen wereldkundig te maken. Niet alleen om het succes te delen, maar vooral om ervoor te zorgen dat meer mensen gaan beseffen dat het zo niet langer kan: “Het besef moet nog steeds groeien dat we niet oneindig doorkunnen met Roundup en TBA. In België heeft dat al de nodige problemen gegeven en hier is er ook een enorme weerstand tegen Roundup. Ik vind dat we toch moeten proberen om als branche een tegengeluid te geven.“
“Als we op deze manier mensen kunnen overtuigen om met de helft Roundup te werken, dan heb je veel minder chemische stoffen die in de bodem en/of water terechtkomen. Als wij niks doen, dan komt de wetgever wel met maatregelen. Door de Wingssprayer ga je in ieder geval een eind terug in je middelengebruik en zo kunnen we strengere, beperkende wetgeving wellicht voor een groot deel voorkomen. En dat is mij heel veel waard, want we kunnen niet zonder.”